Plantemad af Mia Gardum
Sundhed

Mia Gardum om sin nye bog 'Plantemad': "Jeg ønsker at fortælle, hvor let og skønt det er at spise plantebaseret"

af Emilie Bech Zerlang 27/01/2017
I månedens ELLE sætter ELLEs Health Editor Stephanie Bang fokus på plantemad og gør dig klogere på, hvad der er op og ned i den plantebaserede kost. I den forbindelse har vi taget en snak med Mia Gardum, som netop har udgivet en bog inden for dette emne; 'Plantemad'.
Tekst: Stephanie Bang: For to år siden valgte Mia Gardum at skifte fra konventionel til plantebaseret kost. Tanken om at tage springet og gøre det, havde været flere år undervejs, men blev konstant udskudt, fordi hun savnede en form for guide med lette opskrifter, som var til at gå til, og som ikke krævede alverdens ukendte ingredienser. Man kan sige, at hendes nye bog ’Plantemad’ er et svar på den guide. Vi har spurgt Mia om tankerne bag en plantebaseret kost og fået lov at dele opskrifterne på vores tre favoritter fra hendes nye kogebog ’Plantemad’. Mia er 23 år og beskriver sig selv som værende en kæmpe internetnørd, som elsker at have gjort det til en levevej, at arbejde med at drive hendes egne digitale platforme som en virksomhed (blog, YouTube kanal, Instagram og Snapchat). På trods af hendes kærlighed til det digitale, er hun netop udkommet med sin første kogebog ’Plantemad’, for Mia har en passion for det veganske køkken, som hun ønsker at dele med andre – og det skal ikke kun være via hendes blog gardum.com. Hvilken historie ønsker du især at fortælle med ’Plantemad’? Jeg ønsker at fortælle, hvor let og skønt det er, at spise plantebaseret - og ikke mindst, at man ikke behøver spise plantebaseret alle dage, før det kan gøre noget godt for en selv og sin omverden. Derudover vil jeg gerne få fokus tilbage på simpel madlavning med sæsonaktuelle råvarer; man behøver hverken et bugnende køle- eller køkkenskab, for at lave sund og smagende mad! Har du oplevet udfordringer ved at tilvælge en primært plantebaseret kost? Og i så fald hvilke? Det er naturligvis altid en lidt større udfordring at spise ude eller hos andre, når man spiser anderledes end “normalen”. Heldigvis er mine venner og familie dog super nysgerrige og klar på at prøve kræfter med plantebaseret madlavning - og flere og flere restauranter begynder også at tilbyde vegetariske og veganske alternativer. Det er mega fedt! Hvordan tror du vores forhold til plantemad bliver i fremtiden? Jeg tror det bliver “a new normal”. Hvis ikke om et par år, så ihvertfald om halvtreds år. Jeg tror virkelig, at vi vil se tilbage på vores enorme forbrug af animalske produkter på samme måde, som vi i dag ser tilbage på dengang, læger anbefalede rygning. Jeg tror ikke, at vi i fremtiden vil stoppe helt med at spise animalsk - men jeg tror helt klart at vi for vores sundheds og for klodens skyld kommer til at opleve et en stor ændring i vores vaner og madkultur. Hvad er din quilty pleasure? Jeg elsker pizza og pommesfrites! Generelt er jeg virkelig bare glad for alt, der er salt - jeg er meget mere til pizza, pommes og chips end jeg er til slik og kage. Heldigvis kan man snildt lave skønne og sundere plantebaserede salte sager; jeg har f.eks. opskrifter på polentafritter og kikærtepizzer i PLANTEMAD. Den første opskrift, som vi har fået lov til at dele fra Mia Gardums nye bog 'Plantebaseret' er opskriften på 'Ovnbagt aubergine på bund af linser'. Om retten fortæller Mia: "Denne ret er inspireret af en ret, jeg engang fik på en marokkansk restaurant i Berlin. Berlin er en af de bedste byer at besøge, når det kommer til veganske og vegetariske restauranter, og denne ret var et af mine første møder med 100 % plantebaseret madlavning. Derfor har min egen fortolkning af den en helt speciel plads i mit hjerte". Få opskriften her (til 2 personer):
  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stængler bladselleri
  • 1 rød peber
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ tsk. paprika
  • ½ tsk. spidskommen
  • 7 dl grøntsagsbouillon
  • 300 g puylinser (ofte kaldet
  • delikatesselinser)
  • ½ tsk. salt
  • 200 g frisk spinat
  • 2 auberginer
Topping:
  • 1-2 spsk. tahin
  • En håndfuld granatæblekerner
  • En lille håndfuld persille
  • Saften af ½ citron
Sådan gør du:
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Snit løg og hvidløg fint. Bladselleri og rød peber snittes i mundrette bidder. Varm olien i en gryde, og svits alle grøntsagerne, til løgene er gennemsigtige. Tilsæt paprika og spidskommen, og svits i yderligere et halvt minut.
  • Tilsæt bouillon, linser og salt, og lad det simre under låg i 20-25 minutter, til linserne er møre, og vandet er absorberet. Tilsæt eventuelt mere vand, hvis retten bliver tør, før linserne er færdige. Vend til sidst spinaten med linserne.
  • Imens linserne koger, deles auberginerne på langs og ridses i tern. Pensl dem med en smule olivenolie, og bag dem i ovnen i 20-25 minutter med skindsiden nedad, til de er møre. Auberginerne serveres på en bund af linser og toppes med tahin, granatæblekerner, persille og citronsaft.

Psst... Mia Gardums 'Plantemad' koster 329,95 kroner og kan købes online HER

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her