Opskrift Æblecrumble med mørk chokolade og kokosflødeskum

Foto: Stephanie Bang

Den her æblecrumble står i meget høj kurs hjemme hos mig.

Mine gæster plejer at slikke skålen ren! Den er nem at lave og er spækket med en masse sunde ingredienser, på trods af det faktisk er en dessert.

 

Ingredienser:

Æbledelen:

  • 5 store æbler (eller 6 små)
  • 1 – 2 spsk. frisk citronsaft
  • 2 spsk. honning, agave- eller kokossirup
  • 1 stor spsk. kanel
  • 60 gr. hakket mørk chokolade (gerne 85%)
  • 7 dadler

 

Crumble:

  • 3 dl. grovvalsede havregryn
  • 1 dl. groft kokosmel
  • 3 håndfulde grofthakket blandede nødder (jeg brugte mandler, hassel-, pekan- og valnødder)
  • 4 spsk. smeltet kokosolie
  • 2 spsk. honning, agave- eller kokossirup
  • 1 spsk. kanel
  • 1 tsk. ren vaniljepulver

 

Læs også: Pappardelle med cremet tomatsauce og bøffelmozzarella.

 

Kokosskum:

  • 1 dåse kokosmælk (af god kvalitet, skal stå på køl i 24 timer)
  • 1/2 vaniljestang
  • 1 tsk. friskrevet citron skal (økologisk)

 

Pynt:

  • 2 spsk. hampefrøskaller
  • 1 spsk. rå kakaonibs
  • Chokolademynte

 

Fremgangsmåde:

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Fjern kernehuset i æblerne og skær dem enten i mellemstore stykker eller både, det må gerne være lidt groft, og kom dem i en skål. Hak dadlerne og den mørke chokolade i grove stykker og bland med kanel, honning (agave- eller kokossirup) og citronsaft. Bland derefter blandingen med æblestykkerne og kom det hele i et ovnfast fad, eller fordel det på en bageplade med bagepapir. Rør havregryn sammen med kokosmel, grofthakkede nødder og tilsæt smeltet kokosolie, honning (eller sirup), kanel og vanilje og bland godt. Fordel crumble-blandingen udover æblerne og bag det hele i ovnen i ca. 40 min. ved 180 grader.
  • Tag kokosmælken ud af køleskabet, uden at vende bunden i vejret på dåsen, tag kokosfedtet - den hvide del som har samlet sig i toppen - fra og op i en skål og pisk den tykke masse med vanilje og frisk citronskal. Det kan være nødvendigt at tage lidt af kokosvandet fra dåsen, for at gøre piskningen nemmere, men pas på din kokosskum ikke bliver for smattet. Kokosvandet kan du gemme i køleskabet og evt. bruge i grød dagen efter.
  • Lad æblecrumblen køle lidt af, inden du anretter og serverer den med hampefrøskaller, kokosskum, kakaonibs og chokolademynte i en fin skål. Du kan også portionsanrette til hver af dine gæster.

Relaterede artikler