JPG
Annonce

Zara Larsson: “Femininitet handler om at udtrykke sig selv så sandt som muligt uden at undskylde for sin person”

Af ELLE Native, Annonce for Jean Paul Gaultier 29/09/2023
Zara Larsson har for længst skrevet sig ind i musikhistorien, men fortællingen om den svenske superstjerne rækker meget længere end blot virale hits. Zara Larssons stemme forstummer nemlig ikke, når sangen er slut. Tværtimod bruger hun sin platform til at udbrede søstersindet, fremme feminine fællesskaber – og på at dele sin indflydelse.

Hun er en af Skandinaviens største popstjerner, som med en suveræn vokal har sunget sig direkte ind på streamingtjenesternes playlister år efter år. Men selvom Zara Larsson er historien om en succes, har hun ingen intention om at lade sig definere så simpelt. Med idealer om feminin styrke og friheden til at være lige præcis den, man er, er hun rollemodellen, der inspirerer til et opgør med traditionelle dyder.

”Jeg prøver at være en rollemodel ved at tage den plads, jeg behøver, og jeg ser op til kvinder, der ytrer sig uanset prisen,” forklarer hun.

Med sin energi og trendsættende fremtoning ejer Zara Larsson sin performance, sin scene og ikke mindst sig selv. Netop derfor er hun blevet valgt som en ambassadør for Jean Paul Gaultiers duftnyhed Gaultier Divine.

”Det er sådan en duft, man lægger mærke til. Den er selvsikker, feminin og ubekymret, og den balancerer det sødmefulde med det blomstrede,” forklarer Zara Larsson.

I denne artikel har vi interviewet Zara Larsson om hendes forhold til femininitet, frihed – og ikke mindst hvordan hun foretrækker at dufte, når hun skal indtage et rum.

Gaultier Divine Eau de Parfum af Jean Paul Gaultier

I am a woman, what’s more Divine?

Sådan indledes Jean Paul Gaultiers nye, forførende duft, Gaultier Divine, der introducerer et helt nyt duftunivers hos det franske modehus. De blomstrede hjertenoter af hvide liljer får sin unikke friskhed fra en salt topnote. Duften fuldendes af luftige marengs. Som skabt til den moderne kvinde, kommer duften i en flakon der – ligesom Zara Larsson – er klædt i et gyldent korset. En sidste detalje til duften, der fuldender dens feminine hyldest.

Vil du også prøve den forførende Jean Paul Gaultier-duft, får du i øjeblikket en luksus Gaultier Divine miniature 6 ml med i købet, hvis du shopper duften hos Matas. Værdi: 149 kr.*

Find din Gaultier-duft lige her.

*Så længe lager haves.

Zara Larsson: Det nye ikon

Hvad betyder femininitet for dig?

Femininitet handler om autenticitet. Om at udtrykke sig selv så sandt som muligt uden at undskylde for sin person. Jeg prøver at være en rollemodel ved at tage den plads, jeg behøver, og jeg ser op til kvinder, der ytrer sig uanset prisen.

Hvad gør dig stolt af at være kvinde i nutidens samfund?

Jeg siger det her fra et privilegeret synspunkt, men jeg er stolt af at være en del af et særligt søstersind, som er blomstret op mod alle odds, hvis vi kigger på kvinders rolle i samfundet i et historisk perspektiv. Jeg synes, det er så befriende at arbejde sammen med kvinder, velvidende at vi har søstersindet tilfælles og deler mange holdninger, overbevisninger og oplevelser.

Hvilket skønhedssyn er du opvokset med?

Hengivenhed. Min mor var sygeplejerske, så gennem min opvækst så jeg, hvordan hun dedikerede sit liv til at hjælpe andre. Det har jeg altid opfattet som en helt særlig og idealistisk form for skønhedsideal – at være nogen for andre.

Føler du, samfundet giver kvinder plads til at eksistere på egne præmisser?

Nej, men vi er på vej i den rigtige retning. Jeg ser, hvordan kvinder skaber plads til hinanden og til alle former for skønhed. Fordelen ved det globaliserede samfund er, at skønhed er langt mere demokratiseret end før i tiden, og vi bliver eksponeret for mange flere former og farver. Så jeg er optimistisk.

Zara Larsson er iklædt en Jean Paul Gaultier haute couture kreation sammen med den nye duft, Gaultier Divine Eau de Parfum. Duften symboliserer bløde kurver, feminin styrke og friheden til at være sig selv. Zara Larsson bærer den til mange forskellige anledninger, velvidende at alle på hendes vej lægger mærke til duftsporet, hun efterlader.

Hvordan kan kvinder stå i solidaritet med hinanden?

Har du magt, så del den med andre kvinder. Selv prøver jeg at omgive mig med kvindelige forfattere og producere, og jeg hyrer kvinder til mit crew, når jeg er på tour. Det er vores pligt at hjælpe hinanden til et stærkt CV.

Hvilken duft vælger du, når du vil udstråle og føle styrke?

Noget sexet. Jeg kan godt lide dufte i lag, som starter friskt, men under overfladen byder på masser af overraskelser. Jeg kan godt lide dristige dufte, som indtager rummet og får folk til at vende sig om efter mig. Og så kombinerer jeg den gerne med en nærmest komisk høj platform-hæl for ekstra blikfang.

Tænker du over at bære den rigtige duft på det rigtige tidspunkt?

Helt bestemt. Jeg er sådan en, der har en parfume til hver en anledning. Jeg elsker, hvordan parfume kan skabe så stærke minder for mig. Det er næsten som en slags tidsmaskine.

Du er en ambassadør for Jean Paul Gaultiers ’Gaultier Divine’. Hvordan beskriver du duften?

Det er sådan en duft, man lægger mærke til. Den er selvsikker, feminin og ubekymret, og den balancerer det sødmefulde med det blomstrede. Det er en alsidig duft, som fungerer på tværs af sæsoner, og som du kan have på om dagen såvel som til aftenbrug. Jeg bærer den meget i min dagligdag, velvidende at alle, jeg møder, tænker, at jeg dufter af chicness.

Både Zara Larsson og Gaultier Divine-duften er iklædt et gyldent korset som symbolet på de moderne tider, hvor enhver kvinde bør være fri til at definere sit udtryk.

Fokus på Jean Paul Gaultier – modeverdenens enfant terrible

Da Jean Paul Gaultier først begyndte at designe i eget navn i 1970’erne, blev han øjeblikkeligt berømt og berygtet. Med ord som ’dekadent’, ’provokerende’ og ’ukonventionel’ beskrev modemagasinerne hans kollektioner, og Jean Paul Gaultier indtog sin retmæssige plads som modeverdenens enfant terrible: Det sprudlende og energiske stortalent, der ikke ville lade sig definere af de etablerede modehuses smalle sti.

Jean Paul Gaultier skabte sin egen vej og kreerede skræddersyede kjoler, korsetter med spidsformede brystpartier og topløse beklædningsdele. Formålet var at skabe et univers, hvor enhver kunne eje sin egen silhuet.

Som en af de første og største fortalere for den frie, diversitetsrige og tolerante modeverden, er Jean Paul Gaultier synonym med de nye tider og fejringen af femininitet som en værdifuld styrke.

Jean Paul Gaultier har ofte taget udgangspunkt i modestrømninger, samfundstendenser og tidsspecifikke idealer til sine kollektioner, blot for at splitte elementerne ad og sætte dem sammen på nye – ofte provokerende – måder.

Det mest ikoniske eksempel er arbejdet med korsettet; en beklædningsdel, der i århundreder har begrænset kvinder med sine snærende bånd. En symbolik, som Jean Paul Gaultier gennem årtier har søgt at redefinere.

I 1991 slog opgøret for alvor igennem, da Madonna under sin tredje verdensturne bar et skræddersyet Jean Paul Gaultier-korset i pink satin med kegleformet barm. Madonna var indbegrebet af female empowerment.

I dag anerkendes Jean Paul Gaultier som en toneangivende stemme i opgøret mod traditionerne, og det ikoniske design har skrevet sig ind i modehistorien som korsettet, der – på trods af sin stramme pasform – frigjorde fra traditionernes bånd.

Find Jean Paul Gaultiers Gaultier Divine-duft lige her.