Foto: Frederikke Heiberg, PR
Skønhed

Tanker fra Torpegaard: Hvornår bliver huden gammel?

af Emilie Bech Zerlang 13/11/2015
Er det sådan noget, der sker fra dag til dag? Eller kommer det snigende? ELLEs skønhedsklummeskribent Charlotte Torpegaard kommer rundt om smil, kindknibere, hashtags og tipping points i jagten på svaret. Læs Charlotte Torpegaards tanker her...

ELLEs skønhedsskribent Charlotte Torpegaard er en af Danmarks førende skønhedseksperter, kendt fra bl.a. TV2’s Go’morgen Danmark, danske magasiner og bestselleren 'Skønhed kommer indefra, men lidt læbestift skader jo ikke' og 'Yummy mummy'. Du kan følge hende på bloggen Ilovebeauty.dk

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Denne måned har Charlotte Torpegaard fokus på vores hud og dét at blive gammel - for hvornår bliver vores hud det? Er det sådan noget, der sker fra dag til dag? Eller kommer det snigende?

Få svaret her...

Tekst: Charlotte Torpegaard

Jeg kan huske mit allerførste grå hår. Jeg opdagede det midt i det yderst trafikerede kryds ved Glyptoteket i København, hvor jeg holdt for at dreje til venstre, og lige dér, i bakspejlet, lyste det op og grinede ad mig. Jeg hev det ud, mens bilerne bag mig dyttede som gale (og jeg fortsatte i øvrigt med at hive ud, indtil den dag hvor jeg begyndte at blive pletskaldet og måtte acceptere, at grå også er en hårfarve).

Efterfølgende har jeg tænkt på, om det er det samme med rynker. Om man pludselig en dag ser sig i (bak)spejlet, og så er der den første, som breder sig med lynets hast, akkurat som de grå hår. Har huden egentlig sådan et tipping point, hvorfra det bare går ned ad bakke?

Svaret er ja, hvis du spørger det japanske luksusskønhedsmærke SK-II (Cate Blanchett er kæmpefan af deres sakeserum). De fik på et tidspunkt fingre i et såkaldt skin compression imaging device – en slags hightech-kindkniber, der for første gang nogensinde kunne måle, præcis hvornår huden går fra ung til gammel.

Et studie af 100 kvinder i alderen 25-55 år efterlod ingen tvivl: Hudens ældning er ikke noget, der kommer snigende ind på dig. Skal man tro SK-II og deres kindkniber, sker det som et dramatisk skift, den dag du fylder 35 år. Eller 35,09 år for at være helt præcis. Og det er så den dag, du skal undgå bakspejle og trafikerede vejkryds

Har du nogensinde været i tvivl om, hvornår det er tid til at bruge antiage-produkter? Så ved du, at det i al fald senest er, når du fylder 35 år.

For de fleste kan det være en god ide at starte med at booste huden tidligere – nogle vil mene allerede i 20’erne, som skønhedsverdenen i øjeblikket udråber som de nye 30’ere. En stor gruppe af unge kvinder i 20’erne oplever nemlig ikke en blød, ung og glat hud, som man ville forvente, men en kedelig, grå hud med ældningstegn, der normalt hører sig, ja, 30’erne til.

For mange fester, hjertesorger, mangel på søvn og det faktum, at man ofte ikke aner, hvad pokker man egentlig skal med sit liv, sætter sig sine synlige spor i huden. Skønhedsfænomenet har sågar fået sit eget hashtag på Instagram –#quarterlifecrisis – og naturligvis en række produkter i kølvandet, der kan mindske effekterne.

Men tilbage til tipping-punktet. Jeg har rundet de 35,09 – for længst for at være helt ærlig – og mine ældningstegn sidder stadig hovedsageligt i håret. De kom så til gengæld også meget tidligt, så måske er der retfærdighed til. Og naturligvis er der ting, du kan gøre selv, så din huds alder forbliver yngre end din biologiske alder. Passe på i solen. Fylde huden med gode anti-oxidanter og munden med sunde fødevarer. Lave ansigtsyoga. Få frisk luft. Sørge for gode hudplejerutiner.

Og tag så det hele med et smil. For netop smil har vist sig at gøre os yngre at se på. Nivea bad 2.000 personer om at vurdere alderen på 12 kvinder ud fra billeder, hvor de samme kvinder henholdsvis smilede, så triste ud eller var neutrale i deres udtryk. På de billeder, hvor kvinderne smilede, blev de vurderet til at være minimum to år yngre. Det kan være værd at huske på, den dag du står foran spejlet og opdager den første rynke.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her