Sådan ødelægger tyggegummi din slankekur

Hvis du er på slankekur, kan det være fristende at stille den værste trang til slik og kager med tyggegummi.

Men ny forskning viser faktisk, at det kan gøre det sværere for dig at vælge den sunde mad, hvis du gumler på et stykke tyggegummi inden spisetid, skriver Womenshealthmag.com.

Forskerne bag undersøgelsen, der har været publiceret i tidsskriftet Eating Behaviors, ville se, om det rent faktisk passede, at tyggegummi kan reducere sultfølelsen og hjælpe på et vægttab. Derfor fik de 44 testpersoner til at gennemgå tre forskellige scenarier.

I det første tyggede de tyggegummi med mintsmag, i det andet tyggede de tyggegummi med frugtsmag, og i det sidste tyggede de slet ikke tyggegummi. Efter hver omgang udfyldte de et spørgeskema, og de fik mulighed for at spille spil, hvor belønningen enten var sund eller usund mad.

Øger din trang til den usunde mad

Forskerne fra University of Buffalo kunne se, at testpersonerne generelt havde mindre sult, når de havde tygget tyggegummi. Men personerne, der havde tygget minttyggegummi, valgte i mindre grad den sunde mad - men lige så meget usund mad som de to andre grupper.

Dermed kunne forskerne - dog ud fra en ret lille testgruppe - konkludere, at minttyggegummi kan øge din trang til at vælge den usunde mad over den sunde.

Forskerne lavede endnu et eksperiment. Her bad de 54 testpersoner om at skrive en maddagbog i tre uger. I de første to uger blev de bedt om at tygge tyggegummi før hver eneste snack, måltid og drikkevare, de indtog i løbet af dagen (dog undtagen vand og kaffe).

Den overraskende konklusion var, at testpersonerne spiste færre måltider og snacks, når de tyggede tyggegummi, men de indtog til gengæld flere kalorier per måltid. De spiste heller ikke så mange frugter og grøntsager som mellemmåltider.

"Det skyldes, at mintsmagen simpelthen ikke passer så godt med at spise frugter og grøntsager. Så det kan godt være, at et tyggegummi får dig til at småspise mindre, men det kan altså også gøre, at du ikke vælger den sunde mad," forklarer Christine Swoboda, der er ph.d.-studerende ved Ohio State University og en af medforfatterne til undersøgelsen.

Kilde: Womenshealthmag.com.