Sundhed

Sådan gør du sommeren sundere

af Louise Meng 5/08/2013
Giv dig selv et ferie-boost. ELLEs sundhedsskribent, Louise Meng, giver dig tips til, hvordan du gør din sommer sundere

Der skal is til. Og hvidvin. Og grillpølser. Og en ektra time på langs i skyggen under et træ. Sommeren byder på fristelser, men (for de fleste) heldigvis også på fornyet motivation, når det gælder sundhed. Giv din krop et sprødt sommerboost, og lev gladere og sundere hver eneste dag. Så er der nemlig også plads til alt det andet, der hører sommeren til. Louise Meng, som er ELLEs faste sundhedsskribent, guider dig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nyd sommeren - på den sunde måde

De fleste af os har sommerrutiner, vi vender tilbage til år efter år. Små ritualer, der giver os en instant følelse af frihed, ferie og farvel til hverdagens kamp for at nå det hele. Hjemme hos mig kalder sommeren på get-togethers, grill, hygge, is, koldskål, kolde drinks og kølig hvidvin - og hvor meget af det er pivsundt? Langtfra det hele. Heldigvis er jeg ikke et alt-eller-intet-menneske - jeg er hverken fanatisk super-sund eller kaster alle mine gode vaner over bord og holder fed ferie. Det giver rum til, at jeg kan nyde alle de must-do sommeragtige ting uden at stemple helt ud.

Grønthandleren er helt klart et sted, det er værdigt at gå grassat. Her bugner det i sommerens løb med sprøde og farverige fristelser, og det skønne er: You can't overdo it! Nyd friskbælgede ærter, asparges, blomkål og gulerødder med grøn top. De hører alle til i kategorien grove grøntsager, hvilket betyder, at de indeholder masser af kostfibre, der bl.a. er med til at holde dig mæt og maven i orden. Spis dem rå med miso-dip til, grillede eller let dampede i en salat vendt med friske krydderurter og en sennepsvinaigrette. Spis masser af solmodne tomater, agurker og salat i alle afskygninger, for selv om de ikke er fiberrige grøntsager, så indeholder de masser af antioxidanter, vitaminer og mineraler, der alle er med til at booste din sommerform.

Gå bananas i bær

Hindbær, jordbær og brombær har en større overflade kontra rumfang sammenlignet med f.eks. et æble. Og da antioxidanter og andre mikroskopiske sundhedsfremmende stoffer sidder i skrællen, betyder det, at de har et kæmpe sundhedsmæssigt forspring. Bær er kaloriefattige og smækfyldt med polyfenoler og B-, C- og E-vitaminer, ligesom de er rige på kostfibre og mineraler som magnesium, kalium, fosfor og jern. Sæsonen er så kort, at du er et skarn, hvis du ikke spiser bær hver dag. Alle bær er superbær! De forskellige bær har hver deres fortrin, så spis dem alle. I yoghurten eller på havregrynene om morgenen, på rugbrød til frokost, om aftenen i salater, til dessert eller bare midtimellem.

Spice it up

Lad drømmen om at have grønne fingre og en velduftende basilikum, en knivskarp mynte og en frisk timian i vindueskarmen gå i opfyldelse. Og drys med alle de skønne sunde krydderurter, så snart du kan komme til det. Vælg gerne klassiske urter som f.eks. persille, der kan bruges på stort set al mad. Persille er smækfyldt med jern og siges at være god mod blære- og urinvejslidelser. Basilikum er proppet med C-vitamin og skulle efter sigende have en gavnlig effekt på hoste og fordøjelsesbesvær. Begge krydderurter er desuden hovedingredienser i mine favoritpestoer. Timian skulle være fantastisk, hvis du lider af forstoppelse, mangler energi eller føler dig oppustet. Udvalget er stort, og tilgængeligheden af krydderurter er på sit maksimum nu her. De klæder sommerretter så uendeligt smukt, så nyd og brug dem i stor stil hele sommeren.

Udnyt, at du har ekstra tid

Der er bare flere timer i døgnet om sommeren - sådan føles det i hvert fald! Du er nede i gear og får en masse ekstra energi fra solen og de mange timer udendørs. Så udnyt det! Få taget hul på (eller fortsæt med) at dyrke motion. Der er intet så energiboostende som en løbetur i den svalende skov, ved vandet eller i byen i de kølige og friske morgentimer, eller når solen er gået ned. Og du vil med garanti føle dig 300 procent bedre tilpas i din bikini, når det er gjort. Så drop undskyldningerne om, at det er for varmt, eller du fortjener ferie. Det er så lidt, der skal til. PS! Når nu du så er i gang, så få mest muligt ud af dine sveddråber ved f.eks. at lægge intervaller med spurt og styrketræning ind. Tro mig … du kan mærke forskel allerede næste gang, du er på farten. Og husk: rigeligt at drikke - før, under, efter. God sommer!

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her