Barbara Saouma - wawa
Foto: Barbara Saouma
Sundhed

Ny fertilitetsapp vil nedbryde tabuer og gøre det nemmere at blive forældre

Kirstine Salling Juhl 1/12/2021
Da Barbara Saouma og hendes to partnere grundlagde appen wawa fertility, var det med et ønske om at forbedre fertilitetsbehandlingerne for kvinder og par i Danmark. Et overraskende antal i Danmark oplever nemlig stadig udfordringer og negative konsekvenser af behandlingen.

Wawa Fertility er et univers, der arbejder for at hjælpe kvinder og mænd i fertilitetsbehandling. Bag universet står Barbara Saouma, Cecilie Hvidberg Jakobsen og Jonathan Mcallister.

En del af Wawa-universet består af en ny app, der skal hjælpe kvinder og par i fertilitetsbehandling og ikke mindst fungere som en støtte til at komme bedst muligt igennem forløbet. Med andre ord en form for assistent eller højre hånd, der giver et overblik over alt fra cyklus, medicin og behandling, men som også tager hånd om alle de følelser, der er forbundet med forløbet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Ideen til appen opstod, da Barbara og hendes partner Cecilie Hvidberg Jakobsen selv oplevede, hvor svært det var for hendes venner og familie at gennemgå fertilitetsbehandling:

Det, at skulle lære at være forældre, er i sig selv hårdt nok. Men at se dem gå igennem en meget hårdere proces, have svært ved at håndtere arbejde, parforhold og omgangskreds samtidig, bare for at komme dertil hvor de blev gravide - det var hårdt.

Da Barbara og Cecilie begyndte at undersøge fertilitetsbehandlingens vilkår, kom dystre fakta frem:

"77% af kvinderne i vores undersøgelse fandt først ud af, at de skulle i behandling efter de havde forsøgt at få børn i mere end et år. På trods af, at Danmark er et land med god uddannelse og information, så er vi så langt bagud på at undervise omkring fertilitet og infertilitet. Det er med til at øge problemet. 25% af kvinder i behandling kommer ud med mentale problemer, herunder stress, angst eller depression. Samtidig er skilsmisseraten højere. Dette er både forårsaget af, at det for de fleste er en livskrise at havne i fertilitetsbehandling, men også af den hårde behandlingsproces man skal igennem. På trods af denne viden så har man ikke efterforløb for kvinder og partnere i behandling efter de opnår en graviditet"

Også da Barbara og Cecilie dykkede mere ned fertilitetsbehandlingens præmisser i både Danmark og udlandet, blev der malet et helt tydeligt billede af, at der er flere udfordringer forbundet med fertilitet og behandling:

"Overordnet er fertiliteten globalt (og især i Danmark) faldende. En stigende del af de børn der bliver født i dag, er her kun fordi vi kan få fertilitetsbehandling. Gennemsnitsalderen for, hvornår man får børn er steget grundet kvinder i højere grad vil uddannes og skabe karriere - men det skyldes også hormonelle påvirkninger og andre ting, som man forsker i, i dag".

Derfor teamede Barbara dengang op med partneren Cecilie, der med en baggrund i data og digital udvikling begyndte at udvikle wawa-universet, der skal gøre oplevelsen for kvinder og par i behandling betydelig bedre – og i sidste ende optimere på behandlingens resultater.

I dag er wawa et voksende fællesskab af vidensdeling og forståelse, hvor kvinder og par kan møde andre med samme udfordringer - og blive mødt i de frustrationer, der er forbundet med behandlingen.

Wawa-app'en skal ses som en personlig assistent, der guider hele vejen gennem fertilitetsforløbet. Her kan du blive ekspert på egen fertilitetsbehandling, cyklus, medicin, behandling og de følelsesmæssige udfordringer, der givetvis kommer med det, at befinde sig i en behandlingsprocess. På wawas Instagram beskriver sig selv som en veninde:

”Wawa er udviklet som dén veninde, der altid er der, når du har brug for hende – og som du måske lidt mangler i din behandling.”

Udover at være en app er wawa også et univers, hvor du via personlige fortællinger og fakta om fertilitet, mental sundhed og parforhold kan blive meget klogere på en – nok for de fleste – ny verden, der ved første øjekast virker (og føles) skræmmende.

For Barbara og Cecilie er det nemlig ekstremt vigtigt også at bidrage med ekspertviden på området. Også fordi at sundhedsområdet stadig er præget af manglende ligestilling:

"Mange andre lande end Danmark er stadig bagud, når det kommer til lige muligheder for homoseksuelle par, enlige mødre og meget andet. Forskningen er også fortsat skævvredet, så der skal mere fokus på forskning i kvinders fertilitet og grunde til infertilitet, uforklarlig barnløshed og fx gentagne graviditetstab. Så der er endnu ikke nok fokus på det. Vi skal sikre os der kommer mere. Her håber vi at kunne bidrage med viden til at forbedre det"

Du kan tjekke wawa universet ud her, og download i App Store.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her