deodorant
Foto: Launchmetrics/Spotlight
Hudpleje

Redaktionen guider: Her er de bedste deodoranter

Af Redaktionen 18/08/2023
Roll-on, creme eller krystal? Hvilken deodorant skal du vælge? Vi har fundet vores favoritter.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Du tænker sikkert sjældent over den, før du er løbet tør. Deodoranten, altså. Den kan hverken ses eller mærkes, men til gengæld kan det ofte lugtes, hvis du en morgen skulle glemme at tage den på. Deodoranten er nemlig det allerbedste redskab, vi har, til at dræbe svedlugten, som opstår, når bakterier møder huden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Der findes rigtig mange deodoranter på markedet, og netop fordi deodoranten er så fast en del af din daglige rutine, er det også vigtigt at finde det rigtige produkt. Skal den indeholde parfume eller ej, skal den være på spray eller roll-on, og hvilke ingredienser er de rigtige at kigge efter?

I denne artikel guider vi dig til alt det, du skal vide, og vi har fundet de bedste deodoranter på markedet.

Bedst i test: De bedste deodoranter
Scroll ned for at læse længere beskrivelser af hvert produkt.

'Roll-on Deodorant', Real Purity, 89 ml, 190 kr.

'Deodorant Powder Fresh', Emma S., 50 ml, 90 kr.

'Original Deodorant Creme', Soapwalla, 59 ml, 215 kr.

Hvad gør en deodorant?
En deodorant er kort sagt et kosmetisk produkt, der bruges til at reducere eller maskere kropslugt, særligt i form af sved. Når vi sveder, producerer vores krop naturligt en væske, der primært består af vand og salt, og det skaber et fugtigt miljø, hvor bakterier trives. Disse bakterier nedbryder sveden, og når det sker, dannes der en lugt som et slags biprodukt. Det er derfor, sved lugter.

Deodoranter er særligt udviklede til at modvirke denne lugt ved at have antibakterielle egenskaber, der dræber eller hæmmer bakteriernes vækst. Derudover indeholder deodoranter også ofte parfume, der dækker eventuel resterende lugt og tilføjer armhulerne en frisk duft.

Almindelige deodoranter forhindrer altså ikke selve sveden – de hjælper blot med at kontrollere lugten forbundet med sved.

Hvilken deodorant skal du bruge, hvis du sveder meget?
Hvis du sveder meget, kan du overveje at bruge en stærkere form for deodorant mes antiperspirante egenskaber. Mens almindelige deodoranter hjælper med at kontrollere lugt, hjælper antiperspiranter med at reducere svedproduktionen ved midlertidigt at blokere svedkirtlerne.

Med når det er sagt, er det vigtigt, du prøver dig frem og finder det produkt, der passer til dig. Har du eksempelvis sensitiv hud, er det en god idé at vælge en deodorant eller antiperspirant, der er specielt formuleret til følsom hud – og hvis du har overdreven svedproduktion, kan du finde et produkt særligt udviklet til det. Hvis du har store bekymringer og vedvarende svedproblemer, der påvirker dig i din hverdag, kan det være en god idé at konsultere din læge for rådgivning.

Foto: Unsplash

Hvad kan man gøre, hvis deodoranten giver hvide skjolder?
Det er et velkendt problem, at nogle deodoranter kan resultere i hvide skjolder på sort tøj – eller gule på hvidt tøj. Hvis din deodorant efterlader hvide skjolder på tøjet, er der flere ting, du kan prøve for at minimere eller undgå dette problem:

1. Vælg en deodorant uden hvide faste partikler: Nogle deodoranter indeholder faste partikler, der kan efterlade hvide mærker på både hud og tøjet. Er din deodorant af denne type, så udskift den til en gennemsigtig eller gelbaseret deodorant, der i mindre grad efterlader mærker på tøjet.

2: Lad deodoranten tørre et par minutter, inden du tager tøj på. Når produktet er absorberet i huden, mindskes samtidig risikoen for pletter på tøjet.

3: Brug en smule mindre produkt. Mere er ikke nødvendigvis bedre, og i dette tilfælde bidrager det kun til øget risiko for skjolder.

Roll-on deodorant vs. spraydeodorant
I store træk gør en roll-on deodorant og spraydeodorant det samme: Både den ene og den anden type reducerer lugten af sved. Derfor handler dit valg af deodorant mest af alt om din personlige præference.

En spraydeodorant kan være lidt svær at styre, og derfor kan den være uhandy at have med i et omklædningsrum, hvor der også kommer andre mennesker. Til gengæld kan en roll-on deodorant nogle gange føles lidt klistret, indtil den er trængt ind i huden, og det slipper du for, hvis du bruger spraydeodorant.

Det vigtigste er, at du finder en deodorant, der fungerer godt for dig, holder dig frisk hele dagen og ikke forårsager irritation. Hvis du er i tvivl, kan du prøve begge typer deodoranter for at se, hvilken der passer bedst til dine behov og præferencer.

Kan du bruge deodorant, hvis du er gravid?
Generelt anses deodoranter for at være sikre at bruge under graviditet, men det er altid en god idé at være opmærksom på de ingredienser, deodoranten indeholder. Eksempelvis frarådes brug af parfume under graviditet, så find gerne en deodorant uden duftstoffer.

Hvis du har nogen bekymringer eller tvivl om brugen af deodorant under graviditet, er det altid bedst at snakke med din læge eller jordemoder.

Redaktionens favoritter: Her er de bedre deodoranter

Foto: PR
Leder du efter en aluminiumsfri roll-on deodorant, en såkaldt naturlig deo, der virker, så fås det ikke meget bedre end Real Puritys 'Roll-on Deodorant'. Den indeholder ikke parfume, men har en meget mild duft takket være dens indhold af æteriske olier. 'Roll-on Deodorant', Real Purity, 89 ml, 190 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Er du til pudrede dufte, vil du elske Emma S.’s 'Deodorant Powder Fresh', der minder lidt om duften fra Johnson’s nærmest legendariske ’Baby Lotion’. Den velduftende deodorant indeholder desuden blødgørende sheasmør. 'Deodorant Powder Fresh', Emma S., 50 ml, 90 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Deodorant i cremeform, som altså skal smøres under armhulerne, skal man lige vænne sig til, men det føles hurtigt helt okay. Det gælder selvfølgelig også for Soapwallas 'Original Deodorant Creme', der har en frisk duft af mint og lavendel. 'Original Deodorant Creme', Soapwalla, 59 ml, 215 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Det er indholdet af mineralsalt, der holder lugten på afstand i Urtekrams prisvenlige 'Crystal Deo Fragrance Free'. Den parfumefri deodorant indeholder desuden fugtgivende og blødgørende aloe vera og glycerin og er certificeret med Allergy Certified og Ecocert. 'Crystal Deo Fragrance Free', Urtekram, 50 ml, 55 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Vichy har et bredt sortiment af effektive deodoranter og deres 'Anti-trace Antiperspirant Deodorant Roll-On 48T' udmærker sig med at holde lugten på afstand længe, og dermed være god til de af os, der sveder meget samt ved ikke at efterlade mærker på tøjet. 'Anti-trace Antiperspirant Deodorant Roll-On 48T', Vichy, 50 ml, 140 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
'Deo Pure' fra Biotherm lægger sig som en let pudret hinde på huden og sørger for at huden føles tør hele dagen. Til trods for denne hinde smitter den mildt parfumerede deodorant ikke af og den absorberes også lynhurtigt. 'Deo Pure', Biotherm, 75 ml, 130 kr.
Læs mere og køb her

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her