Foto: SoKind / PR
Hudpleje

Gravid? Eksperten guider til den trygge hudplejerutine

Af Julie Kraase Brandt 14/03/2022
Der er mange ting at tage stilling til som gravid, og det inkluderer også, hvad du smører dig ind i. Her får du en af landets bedste kosmetologers anbefaling til en tryg rutine, som vil få huden til at stråle før, under og efter.

Alt, hvad du oplever på din hud under en graviditet – fra udbrud til glødende hud - er hormonbaseret, forklarer kosmetolog Line Friis:

”Alt forandrer sig i kroppen, og det sker så hurtigt. Ubalancen i hormonerne gør, at mange oplever flere urenheder end normalt – og hvis man før har haft tendens til udbrud, kan man nu opleve det modsatte - en hud i mere balance."

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hun forklarer, at tørhed og kløe i huden også kan blusse op under graviditet, og at langt de fleste gravide oplever pigmentforandringer:

”Næsten alle mine kunder, der har pigmentforandringer, fortæller, at det er kommet under deres graviditeter, og det primært skyldes hormonerne, men også det faktum at en svækket hud, fx en fugttør hud, er nemmere for solen at angribe. Strålerne går mere direkte ind, hvor hudens egen barriere ikke er lige så god, så mens bumser og tørhed eller begge dele kan opleves af mange, så gælder det for alle, at risikoen for at få pigmentforandringer er enormt høj i de fine ni måneder og tiden lige efter," forklarer Line Friis.

Hendes anbefaling er ganske enkel: Hold din rutine simpel og gå efter produkter med så få ingredienser som muligt. Og er du i tvivl – så lad være med at bruge det.

Hun opfordrer dig også til at stille dig selv ét spørgsmål: Kan jeg undvære en eller flere af de cremer, jeg normalt bruger, i de 9 måneder?

Hvad skal vi undgå og hvorfor?
Udover Miljøstyrelsens anbefalinger, råder Line Friis til at gå udenom peelende salicylsyre (frugtsyre) og A-vitamin under graviditeten:

”Så snart man bruger de ingredienser udtyndes huden, fordi den faktisk laver en modreaktion for at blive tykkere over et par år – det, der giver spændstig hud på sigt - men udtynding er ikke optimal at lave, når huden er afhængig af at være så tyk som mulig for at beskytte sig imod pigmentforandringer.”

Den kærlige hudplejerutine
Så hvad kan man trygt alliere sig med, når man vil pleje sin hud?

”Fugt, ro og balance er det bedste, du kan gøre for din hud. Fugt og fedt gør, at huden kan regulere sig selv langt hen ad vejen, og de forandringer, man oplever under sin graviditet, er ikke stationære, men reaktioner i huden som ofte er forbigående. Top med beskyttende solcreme, og du har en solid rutine.

Herunder kan du dykke ned i den trygge hudplejerutine ifølge Line Friis:

Rens
Rensemælk, gerne til sensitiv hud, minimum en gang om dagen. Tilfør en vaskeklud eller svamp, hvis du savner den rensende effekt fra en skrub eller peeling.

Foto: PR
Rudolph Care rens
Hydrating Cleansing Milk, Rudolph Care, 295 kr.
Læs mere og køb her

Serum
Gå efter et serum med hyaluronsyre, der er den bedste transportør af fugt til huden. Det er perfekt til brug om dagen. Supplér med et serum med C-vitamin, og gerne andre antioxidanter som fx Q10, om aftenen for at bygge huden op og holde pigmentforandringer på afstand.

Foto: PR
Fugtserum, Naturligolie, 245 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Ecooking serum
C-vitamin serum, Ecooking, 369 kr.
Læs mere og køb her

Ansigtscreme
En ansigtscremes primære formål er at beskytte huden, så gå efter en med et højt indhold af fugt og et mellemleje af olier og fedt, der hjælper med at forhindre fugten i at fordampe fra hudens overflade. Gode ingredienser her er hyaluronsyre, sheasmør og squalaneolie, som virker beroligende og bekæmper tørhed.

Foto: PR
Face 11 Moisturising Cream, Mderma, 200 kr.
Læs mere og køb her

Masker
Man kan få lyst til at rense i dybden eller fugtmætte med masker, og det skal man endelig gøre, lyder anbefalingen fra Friis. Gå efter rensende masker med naturligt ler, der er milde, for at regulere urenheder (fx kul eller rødt ler) og top med fugtingredienserne som nævnt under serum.

Foto: PR
Clarifying Mask, Dr. Barbara Sturm, 1.000 kr.
Læs mere og køb her

Til kroppen
Line Friis anbefaler planteolier (fx hybenkerne, abrikoskerneolie eller sheasmør) og har du en body lotion, som du er glad for, kan du også ’fede’ den op ved at mikse den med et par dråber planteolie for ekstra beskyttelse.

Foto: PR
Love Lines Emollient Strech Mark Balm, So Kind, 475 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Body Oil, Honey CPH hos honeycph.com, 340 kr.
Læs mere og køb her

Miljøstyrelsen anbefaler

Miljøstyrelsen anbefaler at gå efter produkter med Svanemærket, helst uden parfume (som også inkluderer æteriske olier) og hvis du vil være ekstra forsigtig – og ikke kan finde en svanemærket variant – så kan du forsøge at undgå følgende stoffer: Konserveringsmidlerne butylparaben, propylparaben, Methylisothiazolinone (MI) og triclosan samt solfiltrene octyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidene camphor og Benzophenone-3.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her