tør hovedbund
Foto: Launchmetrics/Spotlight
Hår

Frisør og hårstylist Sara Falkenberg: Sådan plejer du tør hovedbund og mindsker hårtab

af Emilie Bech Zerlang 1/09/2023
Tør hovedbund er et almindeligt problem. Heldigvis er der gode råd at hente, hvis du ønsker at forebygge og mindske generne. Vi har talt med Sara Falkenberg, som er ekspert i pleje af tør hovedbund.

De fleste har oplevet kløende, tør eller irriteret hovedbund. Problemet er hyppigt for mange, og særligt i den kolde tid er det noget, flere er generede af.

Heldigvis er der gode råd at hente, både hvad angår produkter og plejerutiner, hvis man ønsker at komme problemet til livs.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har talt med hårstylist og frisør Sara Falkenberg, som har 25 års erfaring indenfor sit fag, og har i dag sin egen salon i Hellerup med navnet Atelier a place.

Udover klip og farve tilbyder Sara også plejebehandlinger med særligt fokus på pleje af hovedbund. Her bruger hun bruger produkter fra det nyetablerede London-baserede mærke Monpure London, som har specialiseret sig i hårprodukter med fokus på pleje af hovedbunden.

Nedenfor kan du blive klogere på tør hovedbund, når Sara Falkenberg giver sine bedste tips til plejerutiner og anbefalinger til hvilke produkter, du skal gå efter, hvis du ønsker at komme problemer med tør hovedbund til livs.

Oplever du tit, at dine kunder har problemer med tør hårbund?

"Ja, det gør jeg. De fleste af mine kunder har tør hovedbund i mere eller mindre grad".

Er der forskel på at have tør hovedbund og kløende hovedbund?

"Ja, tør hovedbund kan give kløe, mens kløende hovedbund ikke behøver skyldes tør hovedbund. Kløen i hovedbunden kan skyldes rigtig mange ting – alt fra svamp, lus, fedtet hovedbund (overproduktion af sebum, som produceres af talgkirtlerne i huden), eller fordi man har brugt for mange hårprodukter som tørshampoo eller hårpudder. Men også parametre som stress, angst og en usund livsstil kan resultere i kløende hovedbund".

Hvilke produkter anbefaler du til tør hovedbund?

"Jeg har selv været meget selektiv omkring produkter til hovedbundspleje, men jeg har været glad for produkter fra Monpure London, fordi mærket anvender mange af de ingredienser som findes i hudpleje, hvilket er ret enestående og nytænkende indenfor hårprodukter".

"Jeg sammensætter de rigtige produkter til kundens hjemmebehandling i min salon, og hvis der så er behov for en mere intensiv behandling, tilbyder jeg "Intens scalp treatment" med produkterne fra Monpure London".

"Men ellers er min generelle anbefaling, at man vælger en god shampoo, som er lavet til tør hovedbund og en god balsam – og her er det vigtigt, at den påføres i hovedbunden og ikke kun i håret. Gå efter ingredienser som er healende og giver fugt som f.eks. aloe vera.

Dertil kan jeg anbefale en hovedbunds-scrub for at "nulstille" hovedbunden. Har man et større problem hvor shampoo, balsam og scrub ikke er nok, vil jeg anbefale, at man også bruger en hovedbundsmaske 1-2 gange om ugen. Jeg bruger 'Clarifying Scalp Scrub' og 'Nourish and Stimulate Scalp Mask' fra Monpure London.

Man kan sammenligne det lidt med, at når vores hud er tør, så bruger vi gerne en scrub og en serum bagefter – og det samme bør man gøre med sin hovedbund. Hvis vi ikke passer og plejer vores hovedbund, så bliver vores hårsække tilstoppede af produktrester, naturlig fedtstof og miljørester, og det kan i værste fald ende med at hårsækkene går i dvale, hvilke kan give tyndere hår og flere hovedbundsproblemer".

Udover brug af produkter kan man så gøre noget for at undgå tør hovedbund?

"Jeg oplever ofte, at stress resulterer i tør hovedbund, og det er nok også derfor, at jeg ser det mere, end hvad jeg måske gjorde for 10 år siden i min salon. Men derudover kan man undgå at gå i seng med vådt hår, tage en hue over nyvasket hår og sætte en våd knold".

Flere og flere oplever hårtab på et tidspunkt i deres liv – kan man gøre noget for at forebygge eller efterfølgende?

"En let hovedbudsmassage hver dag kan være med til at begrænse hårtab, da det stimulerer hårsækkene og sætter gang i blodcirkulationen. Og du kan sagtens udføre hovedbundsmassagen med fingrene, men husk altid at vaske dine hænder inden. Det er nemt at gøre til en vane i aftenrutinen, og det behøver ikke at tage mere end 30 sekunder - og så koster det heller ikke noget.

Hvad er din egen plejerutine, når det kommer til dit hår?

"Jeg har selv gjort det til en vane i min aftenrutine, at efter jeg har renset mit ansigt, børster jeg mit hår igennem fra bund til spid og laver en let hovedbunds massage med et par ekstra tryk i siderne og ved hårgrænsen. Og så tager jeg en silkescrunchie i håret og sover med den".

ELLE var inviteret til at teste behandlingen 'Intense Scalp Treatment' hos Sara Falkenberg i Atelier a place i forbindelse med denne artikel.

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her