hår rosmarin
Foto: Unsplash
Hår

Er du også stødt på anti-hårtabstricket med rosmarinolie på TikTok? Her er hvad du skal vide

Af Rose Maria Boelsmand 31/05/2023
Vi tipper naturligvis også til de bedste produkter med rosmarinolie.

Hvis du er eksponeret for skønhedsindhold i dit feed på sociale medier, så har du sikkert også set mindst én video, der fremhæver rosmarin i forskellige afskygninger som verdens syvende vidunder mod hårtab.

Men hvad skal du vide om rosmarin, før du begynder at overhælde håret med det?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har samlet de vigtigste informationer om krydderurten, der måske kan redde dit hår, her.

Rosmarin er en krydderurt fra Middelhavsområdet. Fra planten kan man udlede et ekstrakter og olier, som er hyppigt brugt i blandt andet parfumer og aromaterapi. Rosmarin har antioxidante-, antiinflammatoriske- og antibakterielle egenskaber og kan blandt andet bidrage med forbedringer, hvis man lider af skæl, eller hvis man fælder meget.

Fordelene ved at bruge særligt rosmarinolie i håret frem for at ty til mere kemiske alternativer, der skal fremme hårvæksten, men som ikke altid har en dokumenteret virkning, er at rosmarinolie først og fremmest er helt naturligt, og i mange tusinde år har været brugt som naturlægemiddel i mange kulturer.

Dertil knyttes en række fordele til at give rosmarinolie et forsøg i hårplejerutinen. Det kan blandt andet bidrage med:

  • Øget hårvækst. Rosmarin indeholder carnosinsyre, som kan hjælpe med at hele nerveskader, skader i hudoverfladen og øge cellefornyelsen. Det kan give et boost til blodcirkulationen, som giver øget liv i hårsækkene og derved kan stimulere hårvæksten. Et studie har vist, at rosmarinolie i sammenligning med hårvækstprodukter med minoxidil, giver sammen resultater over en seksmåneders periode.
  • Mindre irritation i hovedbunden. Samme studie viser også, at rosmarinplantens antiinflammatoriske egenskaber også har en positiv dulmende virkning, hvis man lider af irritation i hovedbunden.
  • Kan mindske hårtab: Grundet det høje indhold af antioxidanter i rosmarin, virker det ved at beskytte imod frie radikaler, som er molekyler, der nedbryder celler over tid, og derved kan beskadige hårsækkene.
  • Forebygger skæl: Rosmarin virker antibakterielt, og eliminerer derved bakterievækst i hovedbunden, som kan være en medvirkende årsag til, at man får skæl.

Sådan bruger du rosmarinolie
Først og fremmest skal du, som med alt andet, der angår dit hår, væbne dig med tålmodigheden, hvis du giver dig i kast med at redde lokkerne med den efter sigende effektive olie. Det tager nemlig i hvert fald seks måneder, før du vil begynde at kunne se resultater. Til gengæld kan stort set alle bruge rosmarinolie i håret – uanset hårtype, da det er hårsækken, der ’behandles’ og ikke selve hårstrået.

For at få de bedste resultater med olien og for at undgå irritation, kan den fortyndes med en blidere bæreolie (prøv med jojoba- eller kokosolie) tre til fire gange om ugen.

Hvis du vil bruge olien ufortyndet, så start med at bruge et par enkelte dråber, som masseres ind i hovedbunden 20 minutter inden hårvask to gange om ugen. Du kan også blandet et par dråber rosmarinolie i din shampoo eller balsam, som vaskes grundigt ud igen.

Undgå dette med rosmarinolie
Ingen ting i livet er gratis, og derfor er der naturligvis også faldgruber ved rosmarinolie.

Eksempelvis hvis du har meget fint hår eller tendens til fedtet hår kan du med fordel bruge olien en gang om ugen, og undgå at lade den sidde, men i stedet vaske den ud umiddelbart efter, den er masseret ind i hovedbunden, for at undgå at den fedter eller tynger håret.

Dertil skal rosmarinolie ikke sidde for længe i hovedbunden, da den så kan skabe irritation. Det betyder, at du ikke skal lade den sidde og virke over natten. Hold dig til 20 minutter og vask derefter ud.

Vær også forsigtig med rosmarinolie hvis du ved, at du har sart hud. Prøv da at teste olien på et afgrænset hudområde og lad den sidde et par timer for at være sikker på, at huden ikke bliver irriteret. Der findes heller ikke studier om rosmarinolie i forhold til graviditet og amning, så tommelfingerreglen her er at lade være.

Synes du, at det virker for voldsomt selv at skulle dosere rosmarinolien i håret, så findes der heldigvis produkter, der allerede indeholder rosmarin i de helt rette mængder. Vi har samlet et par her:

Foto: PR
Koncentrat, Kiehl's, 210 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Shampoo, Macurth, 90 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Shampoo, John Masters Organics, 260 kr.
Læs mere og køb her
Foto: PR
Balsam, Faith in Nature, 75 kr.
Læs mere og køb her

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her