Nicheparfumer
Annonce

En duft af luksus: Derfor er din parfume så kostbar

Af ELLE Native, Annonce for TMC Nordic 5/10/2023
Med duftnoter, der kan have en markedsværdi på linje med guld, og en omhyggelig udviklingsproces, der typisk spænder over flere år, står det helt klart, at velduft er en kunst i sig selv. Vi stiller skarpt på de dyrebare dråber, håndværket bag – og forskellen mellem masseproducerede dufte og eksklusive nicheparfumer.

Det er den usynlige accessory, som alle ser. Din duft, altså. For selvom det kun tager få sekunder at påføre sig sin parfume, efterlader den et spor, som vil være med til at definere måden, du bærer dig selv på resten af dagen. Er det en mørk duft, der bidrager med et slør af mystik til dit outfit, eller gør dens blomstrede friskhed, at du driver gennem dagen med lethed på tå?

Uanset hvilke duftnoter du holder allermest af, kan du være sikker på, at din duft er sammensat med det skarpeste øje for detaljen. Særligt de mere eksklusive parfumer fra anerkendte parfumehuse er sammensat af de dygtigste næser, håndplukket til at perfektionere sammensætningen af duftnoter på den allermest interessante måde. Det er et delikat arbejde, som for hver duft der sammensættes, kan tage årevis at mestre.

I denne artikel sætter vi fokus på verdens mest velduftende håndværk, og guider dig gennem duftfamilier og duftnoter, parfumører og påføring, så du føler dig klædt ordentligt på, næste gang du skal investere i den sanselige accessory.

Delina Eau de Parfum fra Parfums de Marly – find alle dufte fra Parfums de Marly her.

Find din olfaktoriske familie

Helt generelt kan man klassificere parfumer i såkaldte familier, opdelt efter deres særlige karakteristika. Vil du finde din nye signaturduft, kan det altså være en rigtig god idé at finde frem til de duftfamilier, du generelt synes bedst om.

Parfumehuse, der specialiserer sig i nicheduftes videnskab, vil ofte inddele deres duftsortiment i disse familier. Hos franske Parfums de Marly er det eksklusive og farverige udtryk dominerende, og på samme måde som flakonerne har en legende, overdådig æstetik, er duftene vovede, men sætter samtidig en ære i at hylde traditionerne. Her kultiveres særligt kulturarven fra de blomstrede og træagtige familier i en skøn forening, der også kan have et aromatisk eller mørkt udtryk. En af parfumehusets populæreste duftserier, Delina Collection, hører til den blomstrede familie med sin buket af særligt udsøgte duftnoter fra blomster som pæoner og damask-rose i kombination af frugtig lichi, rabarber, og bergamotte. Omvendt hører Delinas maskuline modstykke, Layton, med noter som æble, bergamotte, jasmin og patchouli til Amber-familien, som er gået hen og blevet en bestseller på verdensplan.

Læs mere om duftfamilierne lige her hos Parfums de Marly.

Aoud er en af Roja Parfums mest populære duftserier – find alle dufte fra Roja Parfums her.

Næsen, der dufter

Parfumører er for dufte, hvad kokke er for gastronomi. Ligesom kokke sammensætter nye, innovative madretter, skræddersyr parfumører nye og overraskende duftsammensætninger, der i sin endelige form bliver til de parfumer, du bærer.

At være parfumør kræver en helt særlig sans for det sensuelle, og derfor er det et yderst specialiseret håndværk, som fåtallet mestrer. En af dem, der særligt har vundet anerkendelse, er Roja Dove, som er kendt for at skabe formfuldendte dufte, der udelukkende kan sammenlignes med de største kulinariske oplevelser.

Den britiske stjerneparfumør har gennem mere end fire årtier været en af branchens absolutte trendsættere, og i 2011 stiftede han sit eget parfumebrand, Roja Parfums, som fokuserer på kvalitet, rene og dyrebare ingredienser og dufte, der kan noget særligt.

En af Roja Perfums’ mest ikoniske duftserier er den eksklusive Aoud-serie, som duftelskende kunder rev ned fra hylderne, da Roja Parfum blev lanceret i det britiske stormagasin Harrods. I dag, mere end et årti senere, står den eksklusive duftserie stadig frem som et duftikon, der – uanset hvor mange gange du dufter til den – aldrig bliver generisk.

Læs mere om Roja Dove og hans helt unikke duftunivers lige her hos Roja Parfums.

Honour Eau de Parfum fra Amouage – find alle dufte fra Amouage her.

Det flydende guld

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nicheparfumer er dyrere end kommercielle parfumer, finder du sandsynligvis svaret i ingredienslisten. Noter som oud, moskus og ambroxid hører til blandt de dyreste parfumeingredienser i verden, mens særlige typer af blomstrede noter som jasmin, de fineste roser og iris kan være ganske dyrebare i den reneste form.

Nogle af disse parfumenoter er så kostbare, at deres markedsværdi ofte matcher prisen på guld, og derfor kan de fineste parfumer ses som et særligt eksklusivt smykke, du ifører dig til særlige lejligheder – præcis ligesom den massive guldmedaljon eller de håndlavede øreringe.

Kendt som dem mest eksklusive note af alle er oud, som stammer fra agartræet. For at de rette parfumeekstrakter kan udvindes, skal træet være i en helt særlig tilstand, som kun 2% af verdens agartræer nogensinde kommer i.

Ægte oud – eller ’det flydende guld’, som det ofte kaldes – findes typisk kun i de mest dyrebare dufte produceret af parfumehuse, der sætter en særlig værdi i de bedste råvarer og kvaliteter. Heriblandt er Amouage med sin kompromisløse tilgang til håndværket og ingredienserne. Her indrammer duften Silver Oud essensen af verdens mest dyrebare duftnote på mest overraskende vis.

Koncentrationen af parfume spiller en rolle

Det er ikke helt ligegyldigt, om der står ’Eau de Toilette’, ’Eau de Parfum’ eller ’Parfum’ på din duft. For præcis ligesom duftens pris og karakter kan bestemmes af de noter, der er brugt til at udforme duften, har det også en stor betydning, hvilken koncentration af duftolier din parfume er udviklet med.

Jo højere koncentration af parfumeolie en parfume har, des bedre holder den – og des mindre skal du påføre. Et af nicheduftenes kendetegn er, at størstedelen af dem indeholder mellem 20%-30% parfumeolie, hvor de kommercielle dufte sjældent kommer over 20%. Det gør, at de har en meget raffineret og detaljerig duft, som holder på huden hele dagen, lige fra tidlig morgen til sen aften.

Helt rene parfumer kan være sværere at finde i din lokale butik, men går du til nogle af de mest velrenommerede parfumehuse, kan du være sikker på at finde eksklusive dufte i de højeste koncentrationer til særlige lejligheder. Roja Parfums og Amouage hører til blandt de parfumehuse, der specialiserer sig i at skræddersy rene parfumer med nogle af verdens fineste duftnoter.

Spring Flower Eau de Parfum fra Creed – find alle dufte fra Creed her.

I royale duftlag

Vi forbinder dufte med noget særligt eksklusivt og overdådigt, som prikken over i’et, der fuldender et outfit til en speciel anledning. Den særlige luksuriøse følelse, som en duft kan skabe, er ingen tilfældighed, for duftdråberne trækker som intet andet skønhedsprodukt tråde til konger og kejsere, dronninger og prinsesser, som udsmykkede sig med eksklusive tekstiler og højt hår, juveler og ikke mindst dyrebare dufte, delikat sammensat til at passe den royale garderobe. Kun de dygtigste næser fik lov til at parfumere den royale familie.

Et af de parfumehuse, der særligt har gjort sig bemærket med sin royale historik, er House of Creed, der i 1854 blev udpeget til hofleverandør af parfume til kejser Napoleon III og kejserinde Eugénie. Netop Napoleon III er kendt for sin særlige kærlighed til velduft, og det siges endda, at den franske kejser gemte en flakon i sin støvle, så han altid havde en parfume på sig – måske fra parfumehuset Creed.

Siden dengang har House of Creed specialiseret sig i at lave eksklusive dufte med sjældne noter, der er selv en kejser værdig, og brandet har flere dufte i sit sortiment, der er inspireret af den royale historik. Blandt andet er den friske og florale duft Aventus for Her inspireret af Dronning Victoria. Stadig i dag er Creed kendt som et af de absolut førende parfumebrands i verden, og den royale duftleverandør er bestemt ikke gået ned på stjernestøv siden det 19. århundrede. I dag bruges deres sanselige dufte nemlig af verdensstjerner som Angelina Jolie, Michelle Obama og Jay-Z.

Sådan påfører du din parfume

Er din parfume lavet af kvalitetsingredienser, kan den holde hele dagen med blot et enkelt pift, hvis du påfører den de rette steder og på den rette måde. Her er tre tommelfingerregler, du kan følge.

1: Påfør parfumen på ren hud; gerne lige efter badet om morgenen. Når huden er helt ren og porerne åbne, ’låses’ duften bedre til huden.

2: Påfør duften på de rigtige steder. Som hovedregel skal parfumen gerne påføres de steder på kroppen, hvor huden er varmest og pulsen slår kraftigst. Håndleddene eller halsen er optimale steder at påføre parfumen.

3: Gnid ikke håndleddene mod hinanden. Det ødelægger nemlig duftmolekylerne, og parfumen vil ikke komme til sin fulde ret på din hud.

Hvis du har investeret i en nicheparfume fra et brand, der har særligt fokus på eksklusivitet og kvalitetsnoter, er det også vigtigt, du sørger for at opbevare den, så den holder længst muligt. Din duft holder længst, hvis den bliver opbevaret mørkt, køligt og tørt. Det betyder altså, at du hverken bør stille den på badeværelset eller i køleskabet, som mange ellers har for vane. Opbevar den i stedet i et skab, som du holder lukket – og tag den kun frem, når du skal påføre den.