Foto: Ritzau/Scanpix
Trends

'Valentino Pink', gennemsigtige kjoler og 5 andre trends, der dominerede den røde løber i 2022

Af Rose Maria Boelsmand 15/12/2022
2022 bød på flere legendariske øjeblikke på den røde løber; fra Florence Pughs gennemsigtige, pink Valentino-kreation til Kim Kardashians vintage ’naked dress’ og Zendayas todelte Oscar-look. Fra gennemsigtige fornemmelser til sexet sort og 'Barbiecore' lister vi her de største trends fra den røde løber i 2022.

2022 var et godt år på kjolefronten. Allerede i februar blev vi overvældet af Zendaya til årets Oscar-feset, hvor hun i en to-delt kjole viste, hvorfor hun er dronningen af rød løber looks.

Men hun har i år fået kamp til stregen af ’Don’t Woory, Darling’-stjernen, Florence Pogh, der siden sommeren har lagt den røde løber ned og badet sig i fotografernes glimtende lys, efter hun gang efter gang har leveret til perfektion.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fra sin højslidsede, gennemsigtige sorte tylkreation til filmfestivalen i Venedig til den endnu mere gennemsigtige pink Valentino-kjole (også i tyl) som hun havde på til det italienske modehus’ show i Rom i sommer har det nye stjerneskud cementeret sin status; ikke blot som en skuespiller, der er værd at holde øje med, men så sandelig også en kvinde, vi ser til for inspiration og foregangskvinde for tidens største trends.

Nedenfor stiller vi skarpt på de bedste trends fra den røde løber i 2022 – fra ’Naked Dresses’ til Valentino-pink.

'Naked dresses' og gennemsigtige kjoler

De såkalde ’Naked Dresses’, altså kjoler, der ikke overlader meget til fantasien, har nået nye højder i år. For de papirstynde kjoler er altså ikke længere blot stramme; de er i år også gennemsigtige.

Og i år har vi set flere eksempler på de afslørende kjoler; fra Kim Kardashians stramme, pudderfarvede vintage-kjole (lånt fra Marilyn Monroes arkiver) til Lila Moss’ sorte, gennemsigtige kjole med dyb rygudskæring, som hun bar til British Fashion Awards, den Coperni-kjole, der blev spray-painted på Bella Hadids nøgne krop under modeugen i Paris, Anya Taylor-Joy til Vanity Fairs Oscar fest og Florence Pughs pink Valentino-kjole, som gik viralt fordi man kunne se hendes brystvorter under de tynde tyllag.

Foto: Ritzau/Scanpix

Klip i kjolen

Designeren Nensi Dojaka startede ballet i 2021, hvor kjoler pludselig ikke længere skulle skæres i ét stykke. Nej, nu skal kjoler derimod gerne vise hud på steder, vi ikke troede var mulige. Og den trend lever lykkeligt på den røde løber, hvor både Zendaya har demonstreret, hvor sensuelt et stykke med bart kan gøre sig på et ellers tækkeligt ensemble, og, i den modsatte ende af skalaen, Paris Hilton, der til årets 'Art and Film Gala' i L.A. viste sig i et imponerende cut-out-værk i glimmer.

Foto: Ritzau/Scanpix

Bringing sexy ’black’

Moden er for alvor gået i sort – og undertonerne er alt andet end underspillet sexede.

Fra ultra-gennemsigtige materialer til sensuelle blonder og stramme korte kjoler har farven sort kaster en sexet skygge over efteråret 2022. Og den dunkle farve har udfoldet sig i sensuel mangfoldighed på den røde løber, hvor stjerner som Florence Pugh, Julianne Moore og Sara Sampario har gjort deres gallakjoler sensuelt besnærende med gennemsigtige sorte blonder, eller Zendaya, der til Valentinos SS23-show havde et sexet take på det klassiske suit, der var i lækre, transparente blonder.

Samtidig har vi også set, hvordan de kropsnære ultrakorte sorte sager smyger sig om kroppene på stjerner som Winnie Harlow, Josephine Skriver og Kim Kardashian, mens Halsey, Kylie Jenner og Bella Hadid lader ganske lidt være overladt til fantasien under deres tætte, blondebesatte aftenkreationer.

Foto: Ritzau/Scanpix

Boudoir chic

Når alt handler lidt om sex (se blot ovenstående trends, med sexet sort, gennemsigtige kjoler og afslørende huller), så er det ikke sært, at den næste trend er som taget direkte ud af soveværelset og ind på den røde løber.

Tænk dekadente silkenatkjoler, som din fine franske farmor ville ty til, delikate blonder og fjerboaer til at svøbe om de kolde skuldre. Det oser af en boudoir-stemning, som hvis Moulin Rouge fik et kærlighedsbarn med den fine gamle Madame Adelaide fra Aristocats.

Vi så stilen udført til perfektion til årets Met Gala, hvor Hailey Bieber ankom i en snehvid, spejlblank silkekjole og fjerboa. Hun matchede Claire Danes, der samme aften ankom i en silke slipdress med fine blonder. Og senere på året fik vi trenden at se igen, da Florence Pugh (vi sagde jo, hun ikke var til at undgå) ankom til 'British Independent Film Awards' i en underkjolelignende silkesag med høj slids og en gigantisk boa i tyl.

Foto: Ritzau/Scanpix

Under the hood

En trend spiller ofte mod en anden, og derfor, måske som kontrast til alt det meget afdækkede og afslørende, er i øvrigt er foregået på den røde løber, har vi pludselig set en opblomstring i en noget usandsynlig trend på den røde løber, nemlig kjoler med hætter.

Fra Katie Holmes i en hellang sort Alaïa-kjole med hætte til Kate Moss i en gulgrøn sag til Olivia Wildes sorte kjole med hætte (og cut-out) sender de indelukkede hovedbeklædninger en sensuel og lidt spooky, eventyrlig vibe over den røde løber, som giver associationer til fortællinger som ’Den lille Rødhætte og Ulven’ og den uhyggelige dronning i Tornerose.

Foto: Ritzau/Scanpix

Høje halse

En overraskende højtravende trend har sneget sig ind i Hollywoods hellige haller, hvor højhalsede kjoler har overtaget den røde løber. Og de tildækkede silhuetter er overraskende sensuelle – på trods af at vende op og ned på tidens trendbarometer, hvor vi ikke synes at kunne vise nok hud.

En af de første gange, vi så turtleneck-trenden på den røde løber, var, da Zoe Kravitz ankom til Vanity Fairs officielle Oscar-efterfest iført en himmelsk hvid Saint Laurent-sag (hendes go-to designer-pusher) med sensuel åben ryg og høj hals. Siden da har de høje halse sneget sig ind på den røde løber igen og igen; på Janelle Monae til Met Gala i maj, og senest var det altid velklædte Kaia Gerber, der gav en lektion i, hvordan en højhalset aftenkjole skal skæres. Til 'Academy Museum Gala' i L.A i oktober var supermodel-stjernefrøet iført en enkel, stram Alaïa-kjole med diskrete draperinger, der smøg sig sensuelt om Gerber, og gjorde den ultra-tildækkede kjole svært forførende.

Foto: Ritzau/Scanpix

Valentino pink og 'Barbiecore'

Med den nye Barbie-film lige om hjørnet, er det, som om at der er blevet skruet ekstra op for de pink vibrationer i modebilledet.

På catwalken til SS22-showet viste Moschino en kollektion, der næsten var en naivt nostalgisk fortolkning af Barbie-universet, mens Valentino valgte at klæde sin catwalk og kollektion i sæsonens uundgåelige it-farve. Og der er flere kendisser, der har ladet sig inspirere mere end blot en anelse af barndommens dukkeidol.

Både Megan Fox har fortolket Barbie i tofarvet Nensi Dojaka-kjole og lyserøde stiletsandaler, og dertil har blandt andre Anne Hathaway og Nicola Peltz-Beckham kastet kærligheden på Valentinos pink kreationer.

Foto: Ritzau/Scanpix

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her