Trends

Blogger Freja Wewer om de 'fremmede' følgere på Instagram

af Emilie Bech Zerlang 30/03/2016
I denne måneds ELLE stiller vi skarpt på de sociale medier, og hvordan vi pludselig inviterer 'fremmede' venner ind på vores Instagram-profiler, hvis den er åben for offentligheden. Men er der bagsider ved at åbne sit privatliv for alle, og bør man sortere i sine billeder? ELLE har talt med blogger og model, Freja Wewer, der pt. har 64.000 følgere på Instagram om netop disse spørgsmål...

I denne måneds ELLE, der er på gaden et par dage endnu, har vi stort WWW-fokus. Når snakken falder på den digitale tidsalder, vil noget af det første, de fleste tænker på uden tvivl være de sociale medier. Og med rette.

På rekordtid har vores sociale adfærd nemlig ændret sig og endda mere radikalt end nogensinde før.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De sociale medier, herunder særligt Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat, giver nemlig os allesammen ubegrænsede muligheder for at forlænge vores identitet og fortælle enhver om vores gøren og laden i hverdagen på de sociale medier.

På Instagram lægges der hver dag tusindvis af billeder op på profiler verden over - og det er alt fra private stunder med familie og venner til nyindkøbte luksustasker, en to-go kaffe og smukke naturbilleder.

Se også: Set på instagram: De 10 mest likede billeder i 2015

Ja, Instagram er i den grad blevet et medie, hvor vi gladeligt deler vores liv med hundredevis af venner og bekendte. Og hvis profilen er åben - ja så er der potentielt flere tusinde mennesker, der kigger med fra hele verdenen.

Men er der egentlig en bagside ved at åbne sit privatliv for alle - og i nogle tilfælde for hele verden, hvis profilen er åben? Og bør man sortere i sine billeder, inden de lægges op?

ELLE.dk har talt med blogger og model, Freja Wewer, der pt. har 64.000 følgere på sin Instagram-profil, om hvilke tanker hun har gjort sig om sin færd på Instagram, herunder dét at have en åben profil, og dermed (potentielt set) lade hele verden kigge med.

Du har mere end 64.000 følgere på Instagram. Hvor meget fylder Instagram på en almindelig hverdag for dig?

Meget af det arbejde jeg laver den dag i dag, har taget udgangspunkt i min instagram. Jeg føler egentlig ikke, at min instagram fylder særlig meget i min hverdag, da der sagtens kan gå dage, hvor jeg ikke bruger app’en aktivt. Men når jeg tænker mig om en ekstra gang, kan jeg ikke komme udenom, at den fylder en hel del. Instagram var det, der satte skub i min karriere, og jeg har brugt mediet som et springbræt til at komme videre. Instagram har åbnet en masse døre for mig, som har gjort, at jeg har kunnet deltage i nogle fede projekter, startet min blog og fået en modelkontrakt hos Scoop Models. Det er nok nærmere disse nye arbejdsmuligheder, som fylder mest i min hverdag nu. Jeg bruger mediet som et portfolio over mit arbejde, blandet med snapshots fra min hverdag, hvilket i sig selv ikke er særlig tidskrævende. Det er lige præcis også dét, jeg elsker ved lige præcis dette medie – det tager nærmest ingen tid at tage et billede og poste det. Hvis man ser bort fra de professionelle billeder, jeg får taget på job, så er resten bare billeder fra min hverdag. Så mit liv er ikke på den måde styret eller tilrettelagt efter min instagram. Hvis jeg laver noget, som jeg føler er relevant for mig selv og/eller mine følgere, så lægger jeg det op, og hvis ikke, så bliver der bare ikke postet noget den dag. Det har været ret væsentligt for mig, ikke at sætte mig selv i en position, hvor jeg er personligt afhængig af mediet. Når man bruger mediet i forbindelse med sit arbejde, som jeg selv gør, så kan ens kvote også blive opbrugt - og så gider man ikke bruge tid på at skulle tænke for meget over at tage billeder, når man fx er sammen med sine venner og familie.

Hvordan vil du beskrive dit forhold til dine følgere?

Jeg synes, at jeg har et godt forhold til mine følgere. Jeg kan se, at mange af mine følgere er piger/kvinder i alderen fra 15-30 år, hvilket glæder mig utrolig meget. Jeg føler, at det er lettere for mig at relatere til dem. Jeg kan se i kommentarfeltet, at der ofte bliver spurgt meget ind til mit tøj og til skønhedstips, hvilket jeg sætter pris på. Det er let at skaffe nye følgere, hvis du fremstår letpåklædt eller har en vulgær fremtoning, men så er det her, at det er vigtigt lige at spørge sig selv, om det er de følgere, du gerne vil have. Jeg føler, at størstedelen af mine følgere, følger mig af den rigtige årsag - og det er jeg rigtig glad for!

Hvorfor har du valgt at have en åben profil?

Jeg må ærligt indrømme, at da jeg oprettede min Instagram i tidernes morgen, havde jeg ikke nogen forstilling, om hvad det ville udvikle sig til. Jeg havde af den grund heller ikke gjort mig tanker om, hvorvidt min profil skulle være åben eller lukket. Jeg syntes bare, at det var sjovt at poste nogle billeder i ny og næ, og det hele kom egentlig bare lidt af sig selv - så valgte jeg bare at lade den forblive åben.

Når du nu har en åben profil – hvilke tanker har du gjort dig ift, at mange af dem der kigger på din profil er personer, du ikke kender?

I starten syntes jeg, at det var en smule vildt, at der overhovedet var så mange, der gad at følge med. Det kom ret meget bag på mig, og jeg syntes, det var lidt mærkeligt. Jeg kan huske, at min mor var meget hurtig til at forklare mig - da jeg begyndte at fable om Instagram derhjemme - at når jeg først havde postet noget på nettet, så mistede jeg min fortrydelsesret. Det har jeg altid haft i baghovedet. Så længe jeg selv kan stå inde for det, jeg poster, så har jeg det fint med at alle kan følge med.

Er der nogle billeder, som du konsekvent ikke lægger op på instagram, fordi at du har en åben profil?

Ja det er der bestemt. Der er selvfølgelig private billeder, jeg ikke vil have skal være tilgængelige for alle! Jeg har en masse private billeder, som jeg ikke har lyst til at dele med resten af verdenen. Det er også rigtig væsentligt for mig, at mine venner og familie skal kunne hygge sig med mig, uden at jeg skal dele det med resten af verdenen. Jeg overvejede lidt på et tidspunkt at oprette en privat-profil kun for mine venner og veninder, hvor jeg kunne poste alle de sjove billeder og videoer, som jeg har. Men igen, så er det jo dem, jeg har oplevet det sammen med i det virkelige liv - så behovet for at skulle dokumentere det, var ikke stort nok til, at det var noget, som jeg valgte at realisere.

Har du oplevet nogle krænkende eller negative episoder i forbindelse med at have en åben profil?

Jeg føler, at jeg er sluppet ret billigt - i hvert fald i forhold til mange af mine veninder. Men når jeg tænker over det, så føler jeg heller ikke, at jeg poster noget, der er særlig provokerende eller opfordrer til negativitet. Jeg har oplevet, at folk har talt en smule nedladende til mig og fået det til at lyde som om, at jeg er født med en guldske i rumpetten, eller har fået alt serveret på et sølvfad - men det er overhovedet ikke sådan landet ligger. Begge mine forældre er politifolk, og jeg er opvokset i en lille provinsby. Jeg har selv banet mig min vej frem, og tjent mine egne penge siden jeg var 14 år. Men når folk kommer med den slags udtalelser, så er jeg ikke bleg for at tage til genmæle og fortælle hvordan tingene hænger sammen, så alt i alt er det ikke noget, der går mig specielt meget på.

I galleriet har vi samlet et udpluk af Freja Wewers billeder på Instagram, og hvis du vil se endnu mere til smukke blogger og model, kan du følge hende på Instagram her.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her