Hilsen fra chefredaktricen: Vores 1970’ere

Foto: Sean McMenomy for ELLE, januar 2017

Tekst: Cecilie Ingdal

Modemæssigt har årtiet domineret catwalken i efterhånden mange sæsoner, hvor vi har set bukser med svaj, silkeskjorter med bindebånd, de oversized runde solbriller, den høje talje, flagrende maxikjoler, patch-work på stort ser ALT, brede kassebukser, cognacfarvet ruskind, rulam, høje plateausko og ditto støvler. Det er naturligvis 1970’erne, jeg taler om; årtiet, som rigtig mange af os (uanset om vi var voksne, unge, børn eller slet ikke har oplevet det) har en ret klar opfattelse af. Således også ELLEs redaktion, hvor dåbsattesten afslører fødselsår fra 1969 til 1993.

På redaktionen har vi naturligvis ikke været sene til at tage 70’er-trenden til os, som nu Style Director Mie Juel, der ofte ses i en silkeskjorte med bindebånd og et par jeans med svaj (i sin egen cool, stumpede version), Editor Malou Wedel Bruun, der elsker den høje talje (hun siger, at den er perfekt til at skjule den bløde mave – som vi andre altså ikke kan se. Men efter julemaden, måske …), eller Shopping Editor Johanne Brostrøm, der pifter sin enkle stil op med sin patchwork-denimfrakke og Chloé-accessories (modehuset, der især forbindes med den bohemede del af 1970’erne).

Se også:

Men det er ikke kun 70’er-trenden, vi har taget stilling til på hver vores måde. Årtiet rummer ufattelig mange facetter, som vi alle i en eller anden grad selv i dag har en holdning til, fortsat hylder eller efterlever. 1970’erne introducerede ikke bare hippe værdier som kønsneutralisering og fællesskab på tværs af familiebånd og sociale skel – tænk bare på kollektiver og Thy-lejren – men også hjemlig hygge, lys, luft, gulvvarme og gule parcelhuse. Eller hvad med Roskilde Festivalen, som fik den fælles musikoplevelse ud af de klassiske rammer. Det var også i det årti, at kvinderne for alvor tog konsekvensen af det, Coco Chanel havde taget tilløb til allerede i 1920’erne: at smide bh’en – hvilket vi stadig ser på alt fra stranden til den røde løber … Jeg kunne blive ved: Matador blev vist første gang – og heldigvis mange gange siden, for seriens kultstatus i alle aldersgrupper er indiskutabel; den har lige så stor relevans i dagens moderniseringsproces som dengang (og mon ikke dit barn kender en Mads, Laura, Elisabeth, Regitze eller El-len?) – børneinstitutionerne gav kvinder mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet, vi opnåede retten til fri abort, vi blev meldt ind i EF, som EU hed dengang, emailen og brugen af @ blev opfundet, der var Apple og en vis Steve Jobs … For 1970’erne og deres tankegang præger på den ene eller anden måde os alle, om vi tænker over det eller ej.

Læs også: ELLE januar // Nyt magasin på gaden + ELLE Decoration

Derfor skortede det heller ikke på ideer, da vi planlagde denne måneds ELLE med 1970’erne som omdrejningspunkt. Og du kan derfor glæde dig til at møde 70’ernes mest ikoniske par og it-girls, sangerinden, modellen og designeren, der alle har en helt særlig relation til årtiet, svælge i både mode- og beautybilleder med en moderne ’70’er-fortolkning og meget, meget mere (ikke mindst inspiration til dine jule gaver med et 70’er-tvist).

Rigtig glædelig jul og god læselyst!

 

I galleriet nedenfor kan du se Editor-in-Chief, Cecilie Ingdals januar-favoritter, måske er en af dine næste favoritter iblandt?

Hilsen fra chefredaktricen: Vores 1970’ere

Relaterede artikler