En hilsen fra chefredaktricen: #toofat

Foto: Sean McMenomy, produktfoto: PR

Tekst: Cecilie Ingdal

Der er en bevægelse i gang i modebranchen. Et (klædeligt) oprør. Og det er en ung dansk kvinde, der er i front. For da den danske topmodel Ulrikke Høyer i maj måned lagde et længere indlæg på sine SoMe-kanaler og beskrev, hvordan hun i 11. time var blevet afvist som værende ’too fat’ til et modeshow i Kyoto i Japan, til trods for at hun er en str. 34, reagerede den samlede modeverden prompte. Eller det vil sige størstedelen af den (det vender jeg til­bage til).

Selv om det ikke er nyt, at modeller ofte oplever at blive behandlet som objekter på fotoskydninger; at de er vant til, at deres krop, hår og hud diskuteres livligt foran dem (ellers tak, tænker vi andre!); og at mange accepterer at blive talt hen over hovedet på, som om de ikke var til stede – fordi de blot er en lille del af et større billede så at sige – så var oplevelsen i Kyoto af så grov og grænseoverskri­dende karakter, at Ulrikke Høyer følte sig nødsaget til at stå op for sig selv – og sine kolleger.

For selvom det naturligvis var med en vis frygt for, hvilken be­tydning hendes ’åbenmundethed’ ville få for hendes fremtidige modelkarriere, var Ulrikke Høyer ikke i tvivl. Det skulle ud. Men opbakningen til den høje, blonde danske skønhed var enorm og har fået konsekvenser. Ikke for hende som model, tjek blot det se­neste franske Vogue og Elie Saabs ’Girl of Now’-kampagne, men efter episoden i Kyoto er to af verdens største modekonglomerater, LVMH og Kering Group, gået sammen om et etisk charter a la det, vi har i Danmark, hvor der kræves sundhedsattest, stilles be­tingelser om modellens alder, størrelse m.m. Og ikke mindst har modelverdenen nu i Ulrikke Høyer fundet en rollemodel, som an­dre modeller kan læne sig op ad, og som de forhåbentlig vil lade sig inspirere af, hvis de bliver udsat for noget lignende.

Køb et abonnement på 3, 6 eller 12 numre af ELLE fra 119 kr.

På ELLE er vi fulde af beundring for Ulrikke Høyers mod. Der skal meget til at stå op mod en af de helt store spillere på verdens modescene – uanset om man er ung eller ej. Og vi føler selv, at vi svigtede, da historien rullede. Vi greb den nemlig ikke hurtigt nok. Måske af netop samme frygt, som hun havde, inden hun åb­nede munden. Undskyld, Ulrikke. Det vil vi gerne råde bod på med Editor Malou Wedel Bruuns interview, Modellen, der sladre­de, på side 50, hvor vi møder Ulrikke Høyer et halvt år efter epi­soden i Japan og får hele hendes historie, både før, under og efter.

Rigtig god læselyst!

Psst... Vi har skruet op for julerierne og den hyggelige stemning i årets juleudgave af ELLE Decoration, som du også får med når du køber månedens ELLE. Så glæd dig til at blive inspireret til også at klæde din bolig på til stilig jul! 

galleriet kan du se Cecilie Ingdals favoritter lige nu....

En hilsen fra chefredaktricen: #toofat

 

Relaterede artikler