Mandagsmuse: Meryl Streep

Mandagsmuse: Meryl Streep
Foto: All Over Press

Meryl Streep har et imponerende langt CV af store roller, nomineringer og priser for sine fantastiske præstationer igennem de sidste 40 år på det store lærred. Og arbejdet i disse mange år har indbragt hende ikke mindre end 20 Oscar-nomineringer, hvilket giver hende føringen i Hollywood. Om hun tager en statuette hjem for sin rolle som Florence Foster Jenkins i filmen Florence afgøres den 26. februar 2017 ved dette års Oscar-uddeling.

Hvem:

Meryl Streep, født den 22. juni 1949 i Summit, New Jersey (USA)

Derfor skal du kende hende:

Meryl Streep startede sin professionelle karriere på de skrå brædder i 1975, hvor hun optrådte i en række teaterstykker. To år senere i 1977 fik hun sin filmdebut i dramaet Julia, og siden da har hun spillet et imponerende antal af roller. Hvem husker hende ikke som den frygtindgydende Miranda Priestly i The Devil Wears Prada eller som Margaret Thatcher i The Iron Lady?  

Meryl Streep er én af de kvinder, som har været i filmbranchen i længst tid, og hun har igennem årene fået skabt sig et blændende CV. Hun er kendt for sine fantastiske evner til at leve sig ind i alsidige roller, og så mestrer hun adskillige accenter. 

Se også: Golden Globes 2017: Her er alle kjolerne fra den røde løber

Hun kan skrive hele 20 Oscar-nomineringer på CV'et, hvoraf hun har vundet tre. Senest for sit portræt af Margaret Thatcher i The Iron Lady fra 2011, hvor hun dukkede op til Oscars i 2012 i en drøm af en guldkjole fra Lanvin. Om hun bringer endnu en statuette hjem, bliver afsløret den 26. februar 2017 til den 89. Oscar-uddeling, hvor Meryl Streep er nomineret som bedste kvindelige hovedrolle for rollen som Florence Foster Jenkins i komediedramaet Florence. 

Og også ved Golden Globe Awards er hun blevet hyldet. Hele 30 nomineringer og otte priser har hun bragt hjem. Ved Golden Globe Award i 2017 vandt hun ingen priser, men i stedet blev hun hyldet med en montage bestående af højdepunker fra hendes lange og imponerende karriere. Og den politiske takketale, hun gav, efter at have modtaget æresprisen, gav genlyd verden over. Her gav hun nemlig dirrende udtryk for sin foragt af den amerikanske præsident Donald Trumps udtalelser. Og på trods af efterfølgende at blive kaldt "den mest overvurderede skuespillerinde i Hollywood" af Donald Trump på Twitter, er Meryl Streep altså den første skuespiller, som har modtaget hele 20 Oscar-nomineringer. 

Læs også: De største Oscar-øjeblikke på den røde løber

På trods af en imponerende (og ikke mindst offentlig) karriere, har Meryl Streep formået at leve et relativt normalt liv. Og det skyldes blandt andet, at hun har sørget for at holde de to verdener adskilt. For den garvede skuespillerinde, er dét at være skuespiller nemlig et job, ligesom alle andre, som hun tager hjem fra, når dagen er omme. Og når dagen går på hæld, tager Meryl Streep hjem i sit hus i Los Angeles, hvor hun bor med sin mand, den amerikanske skulptør Don Gummer. De blev gift i 1978, og sammen har parret fire børn, Henry, Mamie, Grace og Louisa. 

De mange år i spotlyset og på det store lærred betyder selv sagt mange optrædener på den røde løber, og hér giver Meryl Streep gang på gang udtryk for sin sikre og klassiske stil. Vi ser hende ofte i sort/hvide figursyede jakkesæt og elegante, gulvlange kjoler. Én af de kjoler, som står stærkest i erindringen er uden tvivl den specialfremstillede Lanvin-kjole i guld med smukke draperinger til Oscars 2012. Den kan du, sammen med et udpluk af Meryl Streeps øvrige højdepunkter, se i galleriet nederst i artiklen.

Højdepunkter:

1977: Får sin filmdebut i Julia

1978: Bliver gift med Don Gummer

1979: Føder sønnen Henry

1979: Vinder sin første Golden Globe for sin birolle i Kramer vs. Kramer

1980: Vinder sin første Oscar for sin birolle i Kramer vs. Kramer

1981: Vinder en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle i The French Lieutenant's Woman

1982: Vinder en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle i Sophia's Choice

1983: Vinder en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i Sophia's Choice

1983: Føder datteren Mamie

1983: Vinder en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle i Silkwood

1986: Føder datteren Grace

1991: Føder datteren Louisa

2002: Vinder en Golden Globe for bedste kvindelige birolle i Adaptation

2006: Vinder en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle i The Devil Wears Prada

2011: Vinder en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle i The Iron Lady

2012: Vinder en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i The Iron Lady

2016: Får overrakt æresprisen Cecil B. Demille Award

Se med i galleriet, hvor vi har samlet et udpluk af Meryl Streeps bedste øjeblikke fra den røde løber...

Mandagsmuse: Meryl Streep

 

Relaterede artikler