Mandagsmuse: Jackie O

Foto: All Over Press

Jackie O blev kendt som Jacqueline Kennedy, og fra 1961-1963 var hun John F. Kennedys præsidentfrue. I tiden som førstedame var Jacqueline Kennedys stil præget af 1960’ernes klassiske silhuet, med figursyede jakker og dertilhørende nederdele. I 1970’erne skulle hun dog ikke længere tage hensyn til førstedame-stilen, og Jacqueline Kennedys stil blev herefter mere afslappet og 70’er chic på hendes helt egen og personlige måde. 1970'erne var også årtiet, hvor Jacqueline Kennedy gik fra at være repræsentant for det diplomatiske USA til at blive international jetsetter.

Det aktuelle nummer af ELLE har årtiet, hvor brugen af @ blev opfundet, kønsneutralisering kom på agendaen og kvinderne smed bh’en på agendaen. Der er selvfølgelig tale om 70’erne, og Jacqueline Kennedys lækre stil fra perioden er uundgåelig. Og så er hun selvfølgelig også denne uges mandagsmuse.

Hvem:

Jacqueline Lee Kennedy Onassis født d. 28. juli 1929 i Southampton, New York, USA. Død d. 19 . maj 1994

Derfor skal du kende hende:

1952 var året, der ændrede Jacqueline Kennedys liv. Ved et middagsselskab mødte hun nemlig John F. Kennedy, som på daværende tidspunkt sad i Repræsentanternes Hus, og i 1961 skulle gøre hende til præsidentfrue i Det Hvide Hus. Brylluppet mellem dem stod det følgende år, og Jacqueline skiftede pigenavnet ”Bouvier” ud med ”Kennedy”.  Et par år forinden, i 1951, var Jacqueline blevet bachelor i fransk litteratur, og da hun 10 år efter trådte ind i Det Hvide Hus var det også de franske designere, hun som førstedame sværgede til. Navnlig blev Jacqueline Kennedy i tiden som præsidentfrue kendt for sin samling af pink Chanel suits, med matchende hatte, men da 1970’erne meldte sin ankomst, fulgte den mørkhårede skønhed med tiden og skiftede det konservative 60’er look ud med en mere blød 70’er silhuet - de store mørke solbriller blev prikken over i’et.

Læs også: Se traileren til filmen ”Jackie” med smukke Natalie Portman

Jacqueline Kennedy og John F. Kennedy fik fire børn, men desværre døde to af dem, mens de endnu var spæde. I sin tid som førstedame deltog Jacqueline Kennedy i mange officielle begivenheder sammen med sin mand, og så satte hun også gang i en omfattende restaurering af Det Hvide Hus, som de amerikanske medier fulgte nøje med i. Men en af de mange officielle begivenheder, som Jacqueline deltog i, skulle desværre også vise sig at blive traumatisk for hende. På et officielt besøg i byen Dallas i Texas blev hendes mand, præsident John F. Kennedy, skudt, da parret kørte gennem gaderne i en åben bil. John F. Kennedy blev hurtigt ført til det nærmeste hospital, men hans liv stod ikke til at redde, og klokken 12:30 d. 22. november 1963 blev han erklæret død. Det kom aldrig frem, hvem der stod bag det rystende attentat, men politiet tilbageholdte en mistænkt, som blev skudt og dræbt af en natklubejer, inden man kunne nå at stille ham for en dommer.

Efter tabet af sin mand trak Jacqueline Kennedy sig tilbage, og i 1968 blev hun gift med den græske skibsreder og rigmand Aristotle Onassis. Det var også i 1970’erne at smukke Jacqueline fik kælenavnet ”Jackie O”, og sammen med sin fire år yngre søster, Lee Radziwill, tog hun hul på et nyt kapitel af sit liv. Lee var hendes tætte veninde og sammen med sin eksmand, en polsk prins, havde hun i 50’ernes og 60’ernes London nydt selskabslivet, og de to søstre levede livet med solbadning, svømning, læsning og sejlsport. Det var også i 1970’erne, at Jackie O blev kendt for sin 70’er-stil, der bød på brede bælter, vige bukser, tætsiddende bluser og gigantiske, mørke solbriller. Sidstnævnte blev Jackie O så berømt for, at devisen ”solbriller à la Jackie O” er gået hen og blevet synonym med de store, sorte solbriller.    

Se også: Hurra for Michelle Obama! Vi ELLEsker hendes juleudsmykning af Det Hvide Hus

Jackie O overlevede også sin anden mand, og efter Aristotle Onassis død i 1975 varetog hun et job som bogredaktør frem til sin død i 1994.

I det nye år kan du glæde dig til at lære Jackie O endnu bedre at kende, når filmen ”Jackie” d. 12. januar får dansk biografpremiere. Med Natalie Portman i hovedrollen portrætterer den Jackie O og sætter fokus på den sorg og de traumer, som hun gennemlevede efter John F. Kennedys tragiske død.

Kig med i galleriet og se billeder fra Jackie Os bryllup med John F. Kennedy, billeder fra tiden i Det Hvide Hus og 1970'erne:

Mandagsmuse: Jackie O

 

Relaterede artikler