MANDAGSMUSE: Franca Sozzani

Vi elsker kvinder med stil men også kvinder med stor personlighed, mød denne uges mandagsmuse Franca Sozzani, italiensk Vogues chefredaktør, som ikke kun har æsteisk flair og sans for mode, men også kæmper for det internationale syn på kvindekroppen og menneskers ret til forskellighed.

Sozzani var uortodoks ildsjæl, der i løbet af sine næsten 30 år i spidsen for italiensk Vogue formåede at løfte magasinet s image og betydningsfulde gennemslagskraft, og brugte modefeatures som platform til at tage dybere samfundsmæssige problemstillinger op til debat. Franca hade en indgående passion og forståelse for moden og dens historie, men forstod samtidig på sin helt egen facon at holde en egenrådig distance fra de mest excentriske moderne indfald.

Hun var frygtløs i sin vilje til at takle provokerende og kontroversielle kulturelle problemstillinger gennem modefotografier som medie. Dette kom sig særligt til udtryk med det nu ikoniske, men også omdiskuterede ”Black Issue” fra 2008, der udelukkende havde billeder af smukke, eksotiske og mørke kvinder på dets editorielle sider. Franca har sidenhed udtalt: ”Mode handler faktisk ikke om tøj. Det handler om liv”. 

Hvem: Franca Sozzani, chefredaktør på italiensk Vogue fra 1988-20116 og redaktionel direktør for medieimperiet Condé Nast Italia. Født 20. januar 1950. Bosat i Italien hvorfra hun siden 1988 har styret italiensk Vogue mod det internationale spotlys det står i i dag. Franca Sozzani sad i chefredaktørstolen på italiensk Vogue helt frem til sin vemodige død i december 2016, hvor hun gik bort efter længere tids sygdom.

Derfor skal du kende hende: Hun var ikke bange for at sige sin mening og tog ikke et nej for et nej. Sozzani var en aktiv stemme i den internationale modeverden og har bl.a. taget tabubelagte emner som modellers vægt og plastikkirurgi op til diskussion på sin blog, men også til offentlige begivenheder. Sozzani mente, at mode ikke kun handler om blomstrede kjoler og farven blå, men om mennesker.

Hun var ikke kun forkæmper for moden i den skriftlige verden, hun satte også sit præg på den store stilindflydelse italiensk Vogue har på verden. Hun var en farverig dame med en forkærlighed for blonder, bling, print og pels. Hendes satementfrisure med langt, bølget, platinblond hår gjorde hende letgenkendelig i gadebilledet og på front rown under de internationale modeuger, hvor hun ofte blev spottet i følgeskab med sin amerikanske pendant, Anna Wintour. Hun beskrev sin egen stil som tidløs med et twist, og var ikke bange for at eksperimentere med sjove sko og anderledes frakker. Hendes opfattelse af mode handlede ikke om tidens "it"-trends, men nærmere omkring de ting, der afspejler og fremhæver individualitet og personligehd. Hun har udtalt, at hun aldrig har forsøgt at være en 'fashionista', men derimod en kvinde med en stil, som passer til den hun er.

Højdepunkter:

1976 Franca Sozzani starter sin karriere med et job hos børnemagasinet Vogue Bambini, som "assistentens assistent".

1980 Franca får et job på det italienske magasin LEI som en del af redigeringsteamet.

1988 Franca bliver chefredaktør på italiensk Vogue. Bladet var dengang ikke en del af mediehuset Condé Nasts mere velsete magasiner, men Sozzani forvandlede italiensk Vogue fra et tøjkatalog til et ekstravagant modemagasin. Her sad hun i knap 30 år helt frem til sin død i december 2016.

1994 Sozzani får tildelt chefredaktør-stillingen hos Condé Nast sideløbende med chefredaktør-stillingen på Vogue.it.

2006 Italiensk Vogue udkommer med Linda Evangelista på forsiden. Hendes ansigt er svøbt i bandager og hun er klædt i designertøj. Med rubrikken "Makeover Madness," fotograferet af Steven Meisel, var denne forside et provokerende billede af plastik-kirurgi tendensen i Hollywood og modeverdenen. Hun bliver ikke kaldt modeverdenens rebel for ingenting.

2008 Franca provokerer igen modeverdenen med "The Black Issue" som var et modsvar på andre magasiners racisme. Man mente, at blade med sorte eller farvede modeller ikke solgte lige så godt hvide modeller. Sozzani lavede derfor et helt blad kun med farvede modeller og verdens første sorte plus size-model, Toccara Jones. Denne udgave blev den mest solgte magasin i italiensk Vogues historie.

2011 Vogue Curvy lanceres i februar måned - en gren af vogue.it, bemandet med plus-size bloggere, der på dag-til-dag basis tilbyder mode og stylingtips til fyldige kvinder.

2012 Sozzani dedikerer et helt nummer til Afrika for at vise dette kontinents bevægelse og udvikling. Sozzani fotograferer indflydelsesrige personligheder som præsidenter, førstedamer og dronninger. Men også kunstnere, forfattere, musikere, designere og modeller da hun ville vise at de er bevis på, at Afrika er i udvikling.

2012 Sozzani bliver slået til ridder af den franske præsident Nicolas Sarkozy.

2016 Sozzanis søn, Francesco Corrozzini instruererer dokumentarfilmen "Franca: Chaos and Creation", der handler om Franca Sozzanis professionelle liv i chefredaktørstolen på italiensk Vogue.

2016 Swarowski Foundation hædrer Franca Sozzanis filantropiske og modeorienterede indsats gennem hendes professionelle liv med prisen The Swarowski Award for Positive Change, som Sozzani bliver den første modtager af nogensinde.

2016 Franca Sozzani dør i sit hjem i Milano i en alder af 66 år, efter i en årrække at have kæmpet mod en sygdom

 

Bonusinfo:

I 90'erne skabte Sozzani fænomenet "supermodel" i samarbejde med sine tætte samarbejdspartner, fotografen Steven Meisel.

Sozzani har aldrig ændret looket af sit hår, det har været længere og kortere men altid det samme.

Sozzani har en søn som er fotograf og filminstruktør, han har endda været nomineret til en Emmy.

Hun var modstander af plastikkirurgi, sås ofte uden makeup og mente, at kvinder bør være stolte af den alder, de har. "Så længe man passer godt på sin hud kan man ikke gå helt galt i byen" har hun tidligere udtalt.

Sozzani blev blevet skilt to gang og troede ikke på, at kærligheden er for hende. "Jeg kan sige dette uden at forsøge at være overlegen på nogen måde, men jeg var altid bedre end de mennesker, jeg var i et forhold med."

 

Følg Franca Sozzani var på Instagram på profilen @francasozzani1 og drev en blog under italiensk Vogue. 

MANDAGSMUSE: Franca Sozzani

Relaterede artikler