MANDAGSMUSE: Grace Kelly

 

Mandagsmuse: Grace Kelly

Smukke Grace Kelly har ikke bare lagt navn til en Hermès-taske, hun var nemlig en af sin tids aller største skuespillerinder og stilikoner. Og så var hun en ægte prinsesse (af Monaco)! Lær det evige stilikon lidt bedre at kende her...

Hvem: Grace Kelly. Prinsesse af Monaco og skuespillerinde. 12. november 1929-14. september 1982

Derfor skal du kende hende: Udover at være en af 1950'ernes største skuespillerinder, fik prinsessen også opkaldt en Hermès-taske efter sig. Kelly-tasken fik sit gennembrud i 1956 da Grace Kelly var gravid med sin første datter, og brugte tasken til at skjule maven med. Tasken blev så fotograferet, at den endte med at blive synonym med Grace Kelly. Derudover var hun altid utroligt velklædt.

Se også: Fantastisk ny Dior-film Charlize, Marilyn, Marlene og Grace Kelly

Højdepunkter:

I oktober 1947 startede Grace Kelly på American Academy of Dramatic Arts I New York. Efter hun afsluttede sin eksamen som 19-årig, fik hun hovedrollen som Bethel Merriday i tv-serien af samme navn, der resulterede i godt 60 programmer. Hendes tv-succes ledte til hendes første store filmrolle i 1951, i filmen Fourteen Hours.

I 1952 tog Grace Kelly til Nairobi for at filme Mogambo, som hun senere vandt en Golden Globe (Best Supporting Actress) og sin første Oscar (Best Supporting Actress)

Derefter fik Alfred Hitchcock øjnene op for Grace, og gav hende rollen i Dial M for Murder. De fik et godt samarbejde, som senere gjorde ham til hendes mentor. Han gav hende rollen i filmen Rear Window.

I 1955 vandt Grace Kelly sin anden Oscar for filmen The Country Girl (Best Actress)

Samme år lavede Grace sin tredje og sidste film for Alfred Hitchkock, To Catch a Thief. Hun spillede sammen med Cary Grant, som senere viste sig at blive en Grace Kellys tætteste venner.

Samme år deltog Grace i Filmfestivallen i Cannes, hvor hun var inviteret til en fotoskydning hos Paladset af Monaco. Her mødte hun Prins Rainier III for første gang. På det tidspunkt var hun kærester med den franske skuespiller Jean-Pierre Aumont, men i december samme år planlagde prinsen en officiel tur til USA og et møde med Grace Kelly og hendes familie. Tre dage efter friede han til hende! Hun sagde ja, og planlægningen til 'århundredets bryllup' gik i gang.

Den 19. april 1956 blev Grace og Prins Rainier III gift. Brylluppet varede 8 dage og foregik på et kæmpe skib der sejlede fra New York til den Franske Riviera. Med om bord var hele familien, brudepiger, en puddel og over 80 stykker baggage.

Parret fik tre børn Caroline (1957), Albert (1958) og Stéphanie (1965).

Efter vielsen stoppede Grace Kelly sin filmkarriere. Hun blev optaget af kunstverdenen og startede Princess Grace Foundation, der støtter lokale kunstnere.

Den 14. september 1982 døde Grace Kelly under en bilulykke. Hun blev 52 år gammel.

Bonusinfo: I 1960 blev Grace en del af International Best Dressed List, oprettet af Elanor Lambert (der bl.a. grundlagde Council of Fashion Designers of America)

Lær mere: I nogle af Grace Kellys mest berømte film 'To Catch a Thief', 'Dial M for Murder' og 'The Country Girl'.

Se billeder af Grace i galleriet nedenfor

Relaterede artikler