ELLE guider Sådan får du en mere bæredygtig garderobe

Foto: @emilisindlev

Hvert sekund bliver over 4,700 tons tøj produceret, og hvert sekund bidrager modeindustrien med 66 tons CO2-udledning – faktisk så står modeindustrien for hele 10% af verdens samlede CO2-udledning, og er foruden olieindustrien den mest forurenende industri i verden.

Og ja – det bedste vi alle kan gøre, vil derfor også helt sikkert være slet ikke at købe noget tøj – det er der ingen tvivl om. Men vi må også se realiteten i øjnene og indrømme, at det (desværre) nok ikke kommer til at ske.

Læs også: 4 simple tips, der gør din skønhedsrutine mere bæredygtig

Der er dog stadig en masse ting, du kan gøre, hvis du gerne vil passe på miljøet, men stadig ikke helt kan lade være med at shoppe. ELLE har derfor samlet en mini-guide til dig med 7 tips til en mere bæredygtig garderobe.

7 tips til en mere bæredygtig garderobe

1. Har du virkelig brug for det?

Det allerførste du bør gøre, når du vil købe nyt tøj, er at stille dig selv spørgsmålet, om du virkelig har brug for det? Prøv at mærke efter i nogle dage, og køb kun, hvis du kommer frem til konklusionen, at du virkelig har brug for det.

Læs også: Mød Katrine fra Løvens Hule, der fremstiller badetøj af plast fra havet

2. Drop impulskøb

Impulskøb ender næsten altid ud med at være items, som bare hænger og trækker støv inde i skabet. Prøv i stedet at lave en liste på din telefon, hvor du skriver de ting ned, som du virkelig ønsker dig. Det hjælper dig til at være mere målrettet og kun købe det, som du virkelig mangler og ønsker dig.

3. Tjek dit eget klædeskab for nye trends

Trends kommer og går, og klædeskabet kan hurtigt fyldes op, hvis man gerne vil være med på alle trends. Start altid ud med at tjekke dit eget klædeskab ud for alternativer af de nye trends– du vil blive overrasket over, hvor meget tøj du har, som kan erstatte det, du måske ville have købt.

Læs også: 10 skridt i en mere bæredygtig (ind)retning

4. Eksperimenter med dit eget tøj

Brug en fridag på at sammensætte dit tøj på nye måder – det er både sjovt, og åbner dine øjne for alt det tøj, som du selv har.

5. Genbrug, genbrug, genbrug!

Prøv gerne på at købe så meget af dit tøj fra genbrug som muligt - så hjælper du både kloden og kan ofte finde nogle unikke skatte! Du kan læse mere om vores favorit vintagebutikker i København HER.

Udover at købe genbrug, så husk også at sælge det som du ikke længere bruger. Du kan både sælge online på for eksempel Trendsales, Zadaa og Vestaire Collective, eller du kan sælge på loppemarkeder eller aflevere dit tøj hos genbrugsbutikker som Røde Kors, Veras Vintage, I Blame Lulu og Hello Goodbuy.

Du kan læse mere om de miljømæssige fordele ved at shoppe brugte modeprodukter lige HER.

6. Kend forskellen på fast fashion og slow fashion

Når du shopper nyt tøj, er det vigtigt at være opmærksom på begreberne fast fashion og slow fashion. Idéen med fast fashion er hele tiden at imødekomme forbrugernes ønsker i forhold til trends og tendenser, og dermed producere hurtigt samt hele tiden opfordre til nye køb. Fast fashion producenter kan levere helt op til tyve nye kollektioner årligt – alt sammen i ringe materialer, som båder tærer på jordens ressourcer og har en dårlig levetid.

Slow fashion derimod producerer uafhængigt af trends og sæsoner, samt producerer i mere bæredygtige materialer og er også gerne lokalt produceret.

Køb derfor altid kvalitet frem for kvantitet.

Læs også: 7 profiler du skal følges, hvis du drømmer om at lave dit eget tøj

7. Gå efter brands, som har fokus på bæredygtighed

Flere og flere brands er heldigvis kommet med på bæredygtighedsbølgen, og der er derfor langt flere bæredygtige alternativer, end der var en gang. Det betyder også, at der længere ingen undskyldning er for ikke at købe noget, som er bæredygtigt produceret, når du endelig skal købe nyt.

I galleriet herunder kan du læse om 8 brands, som gør en indsats for klimaet – og du kan læse om yderligere 14 bæredygtige brands HER.

8 bæredygtige brands

Psst … Du kan læse om endnu flere tips og tricks til en bæredygtig garderobe lige HER.

Relaterede artikler