Levi's 501 Kender du historien bag de ikoniske Levi’s 501-jeans?

Foto: @josefinehj & PR

// Dette er et uddrag af en artikel, der lige nu bliver bragt i ELLEs majnummer 2021 //

Hvad har Marilyn Monroe til fælles med Steve Jobs? Eller Hailey Bieber med Barack Obama og James Dean med Alexa Chung? Svaret er blå denim, en diskret rød flap på højre balle, en kurvet syning og tallet 501.

Det er selvfølgelig Levi’s 148 år gamle ikon, der efter at have omfavnet utallige kendte og ukendte bagdele er blevet synonym med ’det perfekte par jeans’. Levi’s 501 er en klassiker, der er at finde i stort set alle jeans-fans garderober, uanset om man er præsident, prinsesse, rockstjerne eller model.

Læs også: Her er de nye trendy slippers, som vil erstatte Birkenstock denne sommer

Den 20. maj 1873 blev et ikon født; det originale par 501’ere. Denim blev introduceret som materiale i det 18. århundrede i USA, hvor der opstod et stort overskud fra bomuldsproduktionen.

Materialet blev hurtigt populært til arbejdstøj, hvor særligt minearbejderne i den amerikanske guldalder trak i den slidstærke uniform, og det var her, at en ung mand ved navn Levi Strauss ramte sin guldåre; nemlig at producere arbejdsbukser i denim, dengang kaldet Waist Overalls.

Læs også: 10 fine armbånd, som giver kant

Efter første verdenskrig sprang en anden guldåre i det vestlige USA: Hollywood. Og med 1930’ernes eksplosion af klassiske westernfilm, hvor karismatiske cowboys som John Wayne og James Stewart var iført minernes modstandsdygtige denimbenklæder, begyndte det ikke-hårdtarbejdende folk, der så til fra den anden side af Hollywoods lærred, at få øjnene op for materialet.

Foto: @emilisindlev

Denimbukser blev dog stadig kun solgt på vestkysten, og selv om besøgende fra andre stater købte dem som souvenirs, kunne ingen drømme om at vise sig i denim offentligt. Ikke før 1955, vel at mærke, med filmen Rebel Without a Cause, hvor en uhyggeligt attraktiv rebel ved navn Jim Strak i skikkelse af den charmerende kvindebedårer James Dean var iført læderjakke og – du gættede rigtigt – slidte, lyse Levi’s 501-jeans.

Herefter tog lægmand (og -kvinde) for alvor bukserne til sig som hverdagstøj. Jeansne blev symbol på 1950’ernes teenage-ungdomsoprør, hvor de konfrontative unge kopierede de nye filmstjerner og rockmusikere og tog de smarte ’waist overalls’ til sig og omdøbte dem til ’blue jeans’.

Læs også: 10 musthaves til sommergarderoben

Modsat mange andre modetrends, der kommer og går, har denim overlevet stort set alt og har, siden materialet vandt de unges hjerter i 1950’erne, været en fast del af modebilledet.

I galleriet herunder har ELLEs modeteam fundet 10 forskellige bud på den klassiske Levi’s 501 model – som tydeligvis aldrig går af mode.

Læs også: Logo-trenden breder sig nu også til dit ansigt

Psst ... Du kan læse om resten af Levi's 501-modellens historie - og mange andre spændende og interessante historier - i det ELLE-nummer, som er på gaden lige nu. God læselyst!

historien bag de ikoniske Levi’s 501-jeans

Læs også: 10 smukke sommertoppe til enhver anledning

Relaterede artikler