PRINCESS DIANA
Foto: Tim Rooke/Shutterstock/Ritzau Scanpix
Mode

Prinsesse Dianas smykker i 'The Crown' gemmer på en helt særlig historie

Af Marie Emilie Hofman 30/11/2023
Prinsesse Dianas smykker fortæller sin egen historie, og genskabelsen af de ikoniske accessories har angiveligt været den sværeste øvelse for kostumeafdelingen på ’The Crown’.

Der findes næppe mange kostumeafdelinger med en så minutiøs arbejdsproces, som den bag Netflix-serien ’The Crown’.

For med et show, hvis grundlag hviler på mest mulig historisk nøjagtighed, er de royale gevandter en afgørende del af dén fortælling.

’The Crown’s chefdesigner Amy Roberts har sæson efter sæson skænket os velkuraterede ensembles researchet ned til mindste knappehoved og kjolesøm.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men trods en solid erfaring udi i de royale garderober blev øvelsen dog en ganske anden, da serien nåede til historien om den ikoniske prinsesse Diana. En historie, der særligt udfolder sig i den nærværende sjette sæson.

Foto: Netflix

For her gjaldt at gengive stilikonets ikoniske looks med så meget akkuratesse som muligt. Og dette omfattede især også prinsessens mange smykker.

Derfor indhentende man også en til sæson 5 en særlig ekspert i vintagesmykker til settet. Nærmere bestemt den Londonbaserede kurator og designer Susan Caplan, der har trawlet igennem alverdens beholdninger af vintagesmykker for at matche prinsessens mindeværdige kollektion.

Hun har blandt andet stået for at genskabe den ikoniske choker-halskæde, der blev båret med den ligeså ikoniske ’revenge dress’ efter prinsessens skilsmisse fra nu Konge Charles. Og særligt dette smykke skabte hovedbrud for den erfarne juveler, fortæller hun til Tatler magazine.

Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix

Den oprindelige halskæde er udgjort af syv række af perler og fæstnet i front af en kongeblå safirbroche. De mange rækker af perler fandt Caplan hos den royale vintagejuveler Bentley & Skinner i London.

Det var dog imidlertid sværere at finde den safirblå broche, hvor seriens smykkeekspert måtte på jagt i diverse antikke lagre af Swaroskismykker tilbage fra 20’erne og 30’erne for at finde den helt rette.

Og i synet af Elizabeth Debickis look i serien må man sige, at man har formået at ramme ganske tæt på hjem.

Foto: Netflix

I den oprindelige chokerhalskæde er den blå safir en broche, der blev skænket Diana af Dronningemoderen i 1981 på hendes bryllupsdag til Charles.

Men prinsessen valgte senere, at omgøre brochen til den ikoniske halskæde, som vi kender i dag. En halskæde, hun først blev set bære ved det historiske statsbesøg i 1985 i Det Hvide Hus. Hvor mange vil huske de ikoniske billeder af en svingom med skuespiller John Travolta.

Og netop historien om choker-halskæden bærer vidnesbyrd om prinsesse Dianas stigende selvstændighed, som verden især fik øjnene op for efter hendes skilsmisse og exit fra det britiske kongehus. Og som i stigende grad udfolder sig i hendes sidste år inden hendes tragiske dødsfald, understreger Susan Caplan.

Foto: Shutterstock
PRINCESS DIANA
Prinsesse Diana i 1997.

Af samme grund har det også været særligt vigtigt at finde de helt rette smykker til at matche prinsessens fra denne afgørende epoke som især også udspiller sig i sæson 6.

Her ser man hende i stigende grad bære enstrengede perlekæder, guldcreoler og ’drop’ perleøreringe, der ligger mere i tråd med hendes moderne stil snarere end de traditionsrige, og noget mere højtidelige, royale smykker.

Foto: Netflix

Dette gælder dermed også for de looks, som prinsesse Diana aldrig er blevet set i i virkeligheden, men som kostumeafdelingen har genskabt med prinsessens æstetik in mente.

I blandt andet et look af en rød kjole, der får følgeskab af et par vintage Givenchy clip-on øreringe fra 1980. Et nik til de chunky moderne guldøreringe, som Diana også blev set bannerføre i perioden.

Foto: Netflix

Sidste halvdel af 'The Crown's sæson 6 får premiere d. 14. december, men det bliver dog ikke et gensyn med den ikoniske prinsesse Diana, hvis tragiske død som bekendt blev vist i seneste episode.

Heldigvis tåler serien, og især de seneste sæsoner med Diana, dog stadig mange gensyn. Om ikke andet for hendes eminente stil, der i den grad stadig holder den dag i dag.

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her