Foto: @theofficialpandora
Bæredygtighed

Pandora annoncerer bæredygtigt tiltag: "I 2025 vil alt guld og sølv være genanvendt"

af Amalie Takahashi Christiansen 2/06/2020
Med et nyt tiltag, der træder i kraft i 2025, vil smykkeproducenten Pandora satse udelukkende på genanvendt sølv og guld, der i dag udgør 71 % af brandets materialebrug. Vi har spurgt Pandora, hvad denne optimering vil have af betydning for miljøet, deres forretning og for andre…

Den danske smykkeproducent Pandora er kendt i hele verden for sine customized charm-armbånde, designerringe, halskæder og ure.

Tirsdag den 2. juni 2020 annoncerer Pandora et nyt tiltag, der fremover kommer til at definere virksomheden på ny. Pandora er nemlig det første etablerede smykkebrand, der dedikerer sig til udelukkende at benytte genanvendt sølv og guld i alle deres smykker.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Med andre ord: alle smykker fra Pandora vil fra 2025 være fremstillet af genanvendt sølv og guld.

Tiltaget om at genanvende sølv og guld kommer af, at Pandora, som den største forbruger af sølv i branchen, vil sende et klart signal til sine forbrugere, konkurrenter, forretningspartnere og investorer om, at det er tid til at tænke i mere bæredygtige baner.

Læs også: Mathilde Gøhler springer ud som designer: "God stil for mig, er at føle sig godt tilpas".

Desuden er der kæmpe miljømæssige fordele i genanvendelsen af sølv og guld – og beslutningen ses som et led i målet om at være kulstofneutralitet i 2025.

Alt det og meget mere kan du læse om herunder, når Pandora (via talspersonerne Alexander Lacik, Stephen Fairchild og Mads Twomey-Madsen) i en Q&A svarer på, hvad dette tiltag kommer til at betyde.

Foto: @theofficialpandora

Hvor meget guld og sølv bruger Pandora?

"I 2019 købte vi cirka 340 tons sølv og 300 kg guld."

Hvad er de miljømæssige fordele ved at benytte genanvendte metaller?

"Minedrift kræver meget energi, så når vi i stedet benytter genanvendte metaller, reducerer vi drivhusgasserne markant. Kulstofudledningen for genanvendt sølv er en tredjedel sammenlignet med udvundet sølv, mens genanvendelse af guld udleder cirka 600 gange mindre kulstof end minedrift af nyt guld ifølge livscyklusvurderinger. Minedrift kan også resultere i erosion, tab af biodiversitet eller forurening af jord, grundvand og overfladevand med kemikalier, der udledes fra minedrift. Med vores anvendte mængder af sølv og guld, sparer vi i alt 27.000 tons CO2 ved brug af genanvendt sølv og guld. Det er mere end det årlige strømforbrug for 4.500 hjem."

Taber sølvet værdi, når det bliver genanvendt?

"Nej, sølv er sølv. Ædelmetaller kan genbruges for evigt uden tab af kvalitet. Sølv, der blev udvundet for århundreder år siden, er stadigvæk så godt som nyt."

Hvor kommer jeres genanvendte metal fra?

"Vores genanvendte sølv og guld kommer fra forskellige kilder og blandes sammen. Fx er gamle smykker blandet med guld og sølv udvundet fra elektronik. Der er ingen forskel mellem sølv og guld, der blev brugt for mange hundrede år siden og det guld, der bruges moderne elektronik."

Hvornår vil det nye tiltag om genanvendt sølv og guld træde i kraft?

"Fra 2025 vil vi kun købe genanvendt sølv og guld. Så med andre ord vil alt sølv og guld, forbrugeren køber i 2025 være genanvendt. Genanvendt sølv og guld udgør allerede 71 % af det guld og sølv, vi købte i 2019. Beslutningen om udelukkende at bruge genanvendt sølv og guld dækker al brug af disse metaller i Pandoras smykker herunder guld- og sølvkorn, halvfærdige smykker såsom kæder, armbånd, klemmelåse og andre dele fra leverandører. Pandora har primært fokuseret på at øge procentdelen af genanvendte guld- og sølvkorn, som nu er næsten 100 %. Forsyningskæden til halvfærdige styles er mere kompliceret med flere leverandører, og kun 40 % kommer i øjeblikket fra genanvendte kilder. Vi er nødt til at samarbejde med vores leverandører for at nå vores mål, og det vil tage noget tid."

Hvilke tanker har I gjort jer omkring tiltaget?

"Pandora er den største forbruger af sølv i branchen. Vores engagement vil sende et klart signal til genvindingsindustrien om, at vi har brug for at indhente mere sølv fra affaldsstrømme. Vi tror på, at virksomheder skal spille en afgørende rolle til en low-carbon, cirkulær og inkluderende økonomi. Pandora er verdens største smykkevirksomhed, så vi er nødt til at lede vores branche. Vi mener, at det sender en vigtig besked til forbrugere, konkurrenter, forretningspartnere, investorer og andre interessenter om, at det er tid til forandring nu – og at det er muligt. Det viser, at der ikke er nogen afveksling mellem smykker af høj kvalitet og bæredygtighed."

Se mere til brandet - og shop et smykke af genanvendt sølv eller guld - på Pandoras hjemmeside.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her