Nyt magasin Nyt ELLE på gaden: "Om vi har følt os presset til at have en sort model på forsiden? Ja"

Foto: Dennis Stenild

ELLEs augustmagasin er på gaden torsdag den 30. juli 2020. Magasinet er ét stort dansk mode-tema, hvor vi guider dig til den nye sæson med alt det bedste, dansk mode har at byde på - ligesom vi stiller spørgsmålstegn ved, hvor den danske modebranche egentlig står anno august 2020 i en post corona-virkelighed. 

På forsiden brillierer den gudesmukke 21-årige model, Warsan, og lige præcis dét har ELLEs chefredaktør Cecilie Ingdal dedikeret månedens leder til, som du kan læse i sin fulde længde her: 

Om vi har følt os presset til at have en sort model på forsiden? Ja. Om Warsan – som vores cool forsidemodel hedder – burde have været på forsiden tidligere. Ja. MEN ikke kun fordi hun er sort. Det vender jeg tilbage til. For ELLE har over forsommeren været igennem, hvad flere medier har betegnet som en ’shitstorm’ på baggrund af en forside med det forkerte budskab, som landede på det helt forkerte tidspunkt. Eller det vil sige; det tror jeg faktisk ikke, at den gjorde. Selv om jeg blev personlig skydeskive for beskyldninger om racisme, fik trusler og blev offentligt udskammet på Instagram, har det i den grad været med til at ændre noget radikalt for mig – og alle på ELLE i øvrigt. For ja, vi få fastansatte er en næsten homogen gruppe, der – selv om vi har hver vores brogede bagage – aldrig har mærket eller oplevet racisme på tæt hold. Heldigvis – eller i dette tilfælde – måske desværre. For det var netop den manglende erfaring – eller blinde vinkel om du vil – der ramte os. Men det var også den, der gjorde, at mange rakte ud til os, da shitstormen ramte. For at hjælpe os med at blive klogere på vores egne mangler. For at inspirere os til, hvordan vi kan bruge vores stemme(r) til at gøre en forskel i denne sag. Naturligvis på de præmisser, ELLE opererer under, hvor mode, skønhed, æstetik og en stærk kvindeagenda er omdrejningspunktet. Det kommer vi ikke til at ændre på, da det er DNA’en i vores snart 75 år gamle brand, MEN vi kommer til at arbejde for at sikre en endnu bredere diversitet. Også en, der går ud over en afspejling af diversiteten i den danske befolkning. Og det gør vi, fordi verden skal ændres NU! Vi vil ikke længere tavst se til, at nogle mennesker behandles dårligere pga. race, hudfarve, seksualitet, religion etc. Det har vi aldrig villet – og det tror jeg i øvrigt heller ikke, at nogen for alvor mistænker os for, men der skulle alligevel et grumt, modbydeligt og fuldstændig urimeligt drab på George Floyd til, før også vi begyndte at vågne op.

Selv om jeg altid vil være fortaler for den konstruktive og respektfulde dialog, så anerkender jeg aktivismens afgørende styrke og betydning i denne sag. For uden aktivismens stærke stemmer får vi intet ændret. Kritikere af mig og os vil uden tvivl stille spørgsmålet, HVAD VIL I GØRE? Og det ærlige svar på det er, at det ved jeg og vi ikke 100 % endnu, men vi er i gang. For vi har læst om, lyttet til og lært af jer, der har oplevet racisme. Og det kommer vi til at fortsætte med. Vores første skridt er forsiden her med – i øvrigt gudesmukke – Warsan. Valgt, b.l.a. fordi hun er sort, men ikke kun derfor. Også fordi hun er en dygtig, hårdtarbejdende model. Det ved vi – dels fordi det er anden gang, at vi arbejder med hende på ELLE, og dels fordi hendes bureau, Unique Models, er særdeles opmærksomme på at uddanne deres modeller. Læs mere om det på side 36, MEN husk også at svælge i Dennis Stenilds æstetiske billeder af Warsan stylet i nogle af sæsonens stærkeste looks fra de danske designere. For sidstnævnte hylder vi også i denne udgave af ELLE. For selv om BLM-budskabet i forsommeren overskyggede corona-krisen, har netop corona haft en voldsom effekt på den danske modebranche, som ELLE i den grad er en del af. Jeg har skrevet om det på denne side over de sidste måneder, så jeg skal ikke gå yderligere ind i det her andet end at opfordre jer til at lade jer inspirere af de 317 danske items, som vi har fyldt denne første A/W 2020-ELLE-udgave med.

Smugkig i det nye ELLE - der er proppet med alt det bedste indenfor mode, cool kvinder, byens hotspots og meget mere - og som er på gaden den 30. juli 2020 i galleriet herunder: 

ELLE VOL08 2020

Relaterede artikler