Foto: PR
Karl For Ever

Karl Lagerfeld lever videre efter sin død

af Rose Maria Boelsmand 24/06/2019
”Vi er her i dag, fordi et menneske som Karl Lagerfeld, lever videre, selv efter han er død”. Kom med bag den største og mest flamboyante mindeceremoni i modebranchens historie, hvor den legendariske Chanel-designer blev mindet, hyldet og æret under showet ’Karl For Ever’.

Få har tegnet sig ind i modehistorien som Karl Lagerfeld, der i mere end 30 år styrede taktstokken over Chanel, Fendi og brandet i sit eget navn. Men det var ubetinget hans arbejde for Chanel, der ophøjede ham til den legende og den karakter, han blev kendt som og vil huskes for.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den karikerede persona, der var kendt for sit sølvhvide hår og sine kulsorte solbriller, afgik ved døden 19. februar i år. Og selvom Karl Lagerfeld havde skrantet synligt igennem en længere periode, og rygter om hans helbred havde svirret, var det alligevel for mange et chok, at Kaiser Karl ikke var udødelig…

Ét er nemlig, at Karl Lagerfelds bidrag til moden, herunder den måde han har formået at transformere og positionere Chanel på, et andet var at få kunne forestille sig en modeverden uden Karl – endsige en Paris Fashion Week uden det altid formidabelt iscenesatte Chanel-show, der har sat nye standarder for den måde, modeshows afholdes og udformes på.

Og netop derfor – fordi Karl Lagerfeld var så vanvittigt vigtig for moden – skete der noget helt unikt i Paris den 20. juni 2019. Modehusene Chanel, Fendi og Karl Lagerfeld gik sammen for at hylde Kaiseren som han fortjente det. Det blev med et show, der var ligeså flamboyant, ekstravagant og storladent som Karl Lagerfeld selv, og det blev afholdt på Lagerfelds hjemmebane, Grand Palais i Paris.

… og det var, som alt der bærer Karl Lagerfelds navn, meget mere end ’blot’ et show – og ALT, som man nogensinde kunne drømme om at en mindeceremoni kunne være med elementer, der hyldede, var sjove og yderst fashionable.

Det startede med en imponerende litterær oplæsning af skuespillerinden og Lagerfeld-musen gennem mange år, Tilda Swindon, der blev afløst af modelfavoritten Cara Delevingne, som reciterede poesi inden Pharell Williams tog scenen og opfordrede de omkring 2.500 gæster (heriblandt Claudia Schiffer og Frankrigs førstedame Brigitte Macron) om at danse til ære for Karl Lagerfeld.

Gæsterne var naturligvis klædt i creme de la creme a la Karl: Chanel tweed, klassiske quiltede håndtasker og nogle var så dedikerede, at de tilmed havde fået indgraveret øreringe med navnet ’Karl’.

Læs også: Derfor gik Karl Lagerfeld altid med solbriller - og sådan så han ud uden

Og så var der showet. For det var i sandhed et show (for ‘mindehøjtidelighed’ er simpelthen ikke et tilstrækkeligt ord til at beskrive det, der foregik i Grand Palais). Det startede kl. 18.30, hvor dem, der savnede den afdøde Karl Lagerfeld, fik sig noget af en overraskelse. For hvem andre, end selveste kejseren kom til syne på tre overdimensionerede storskærme? Han var klædt i sit sorte signatur-look, siddende på kanten af sit skrivebord, hvorfra han talte til publikum, som om det var det mest naturlige i verden.

… Men det var det jo ikke. For den 85-årige Karl Lagerfeld døde nu engang i februar. Det faktum blev dog komplet udvisket over de næste 90-minutter, hvor scenografen Robert Carson med virkemidler som videooptagelser og udtalelser fra designerens nærmeste fik alle til at føle, at Karl var tilstede med dem under Grand Palais’ mægtige kuppel.

Stjerner som Dame Helen Mirren, Gigi Hadid, instruktøren Baz Luhman og den franske starlett Carole Bouquet delte minder om designeren, og uanset hvem der havde ord at sige om den afdøde designer, stod det klart for alle og enhver, at manden bag de sorte solbriller måske skjulte en helt anden sårbarhed bag de mørke glas, end hvad han gav udtryk for med sit stålsatte image.

Gennem showet fremgik det, at Karl Lagerfeld ikke blot var en mand med en usammenliglig appetit for musik, litteratur og altoverskyggene; for mode. Men han var også et menneske med en helt utrolig medmenneskelighed og intelligens. Han havde som få en evne til at spotte og opdyrke talent (tag blot Vanessa Paradis, som han castede som ansigt for Chanel, da hun var en purung og næsten ukendt teenager)… og selvfølgelig; han har egenhændigt gjort sin elskede kat, Choupette, til en verdensstjerne. Under aftenens show kom det sågar frem, at Choupette slet ikke var Karls kat oprindeligt, men modellen Baptiste Giabiconis. Han havde bedt Karl om at passe burmeserkatten, og da han kom for at hente den, erklærede Lagerfeld: ”Choupette bor hos mig nu”.

… og efter alle udtalelserne, kombineret med Cara Delevingnes poesi-oplæsning, video-minder, tangodans med 17 argentinske dansere og et syvmands orkester og alt derimellem var der kun tilbage at lade Pharrell Willams overtage scenen til lyden af ’Gust of Wind’ mens hele salen rejste sig og råbte ’Love you Karl’...

Det var måske en anelse for følelsesladet for Karls smag, hvem ved, men ikke desto mindre virkede det, og der skal ikke være tvivl om, at alle der så med (hvad enten det var direkte fra Grand Palais fine stolerækker eller gennem digitale aggregater) blev lidt foreskelskede i kongen af mode, og blev mindet om hvor fantasistik og fascinerende en karriere, Kaiser Karl har haft.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her