Foto: H&M Conscious Exclusive
Mode

H&M Conscious Exclusive 2016: Se hele kollektionen samt prisliste her

af Simone Høgh 18/03/2016
Nu er der ikke længe til H&M's bæredygtige og eksklusive kollektion 'Conscious Exclusive' rammer butikkerne. Den 7. april 2016 har du mulighed for at få fingrene i den helt særlige kollektion, og derfor har vi samlet både kollektion og prisliste i ét galleri, hvor du kan finde din favorit.

Vi elsker jo tøj og det, det gør ved os, men hvis ikke vi skal drukne verden i tøj, er vi nødt til at få ny vaner nu!

I forbindelse med H&M's nyeste kollektion 'Conscious Exclusive', inviterede modegiganten H&M verdenspressen til seminar om bæredygtighed i modens hjemby Paris, hvor ELLEs redaktør Malou Wedel Bruun var med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tekst af Malou Wedel Bruun, Foto PR/H&M

"Fordi jeg har en datter, og jeg bekymrer mig om hendes fremtid!" Svaret falder prompte, da jeg spørger stilikon, model m.m. Julia Restoin-Roitfeld om, hvorfor hun har sagt ja til at blive ansigt for dette års bæredygtige H&M Conscious Exclusive-kollektion. "Jeg vil snarere sige: Det var umuligt at sige nej!" tilføjer hun, og selv om hun smiler, ser man alvoren i budskabet udtrykt i hendes øjne. For det er alvor, det her. Verden er bogstaveligt talt ved at drukne i tøj og i konsekvenserne af en produktion, der ikke tager hensyn til miljøet - der bruges for meget vand og for mange kemikalier - og arbejderne har ofte urimeligt ringe kår.

Derfor er ikke bare Julia Restoin-Roitfeld, der ellers bor i New York, taget til Paris i anledningen af præsentationen af den nye eksklusive kollektion for verdenspressen, det er hele H&M-toppen også. Og i løbet af en lang dag i modens hjemby, går det for alvor op for os fra magasinverdenen, hvad det er, den svenske gigant med Head of Sustainability Anna Gedda i front har planer om: De vil skabe et nyt modebillede.

Ikke en ny mode forstået som look og trend, men en ny mode forstået som, at hele tankegangen, hele produktionen, hele tilgangen både før, under og efter et stykke tøj skabes, skal ændres. Det sker ved, at både designerne og vi forbrugere går sammen og tænker i et lukket kredsløb. Designerne skal skabe tøj, der bliver i klædeskabet længe, de skal skabe det ud af genbrugsmaterialer som plastic, glas, hamp, denim, eukalyptus og bomuldsfibre, og vi forbrugere skal forstå, at når vi ikke længere ønsker at bruge tøjet, skal det videre på dets færd, så kredsløbet kan lukkes.

Det kan vi gøre ved enten at sy det om, ved at give eller bytte tøjet videre til familie og venner eller ved at aflevere det til genbrug, enten de klassiske genbrugsstationer og -butikker, eller f.eks. H&M's eller & Other Stories genbrugskasser, der står i alle deres butikker. Her kan du oven i købet aflevere tøj og tekstil, der ikke længere kan bruges, fordi det er blevet for hullet, misfarvet eller slidt. Glem alt om at være flov over tøjets tilstand - ekspedienterne tager det ikke op af posen, de tager bare med glæde imod det og giver dig så en rabatkupon til næste køb. Og du kan indlevere hver dag året rundt. Herefter sorterer H&M-koncernen så dit uønskede tøj og tekstil og giver det enten videre til Røde Kors, syr det om eller konkluderer, at det gør bedst nytte som tekstilfibre, der kan indgå i nye tekstiler eller som isoleringsmaterialer til huse og biler.

Med andre ord: H&M vil meget gerne gå forrest og vise vejen, men med mindre du følger trop, kan de ikke nå deres mål. Til gengæld går de så også forrest ift. at bruge de nye materialer, der skabes ud af genbrug, som f.eks. den spritnye amerikanske opfindelse denimite, der er denimrester skabt om til en slags plastic-sten - ideelt til bl.a. smykker som de skønne art deco-inspirerede øreringe, der indgår i den nye H&M Conscious Exclusive-kolektion.

Et voila! Hvad enten du falder for den cool kunstnerskjorte eller en af de tre yndige brudekjoler (hvor heldige Julia har fået lov at få den ene på til eventet i Paris, den med lange ærmer og blonder syet sammen i flere baner - suk!), for ikke at tale om den guld- og turkisfarvede frakke eller den blomsterbroderede minikjole, så er der tale om bæredygtighed hele vejen rundt. Ja, faktisk helt fra første streg på designer Kathrin Deutschs skitseblok, som blev foretaget i selve modebyen Paris' hjerte for et lille år siden: I arkiverne hos designmuseet Les Arts Décoratifs på Louvre, hvor Kathrin gik rundt i halvanden dag med hvide bomuldshandsker på og fik lov at røre ved alle de gamle tekstiler, ligesom hun lod sig inspirere af Louvres gigantiske kunstsamling i øvrigt. For ved at tage sit udgangspunkt i de gamle håndværksmestres værker, sætter H&Ms bæredygtige designteam med den nye eksklusive kollektion en tyk streg under to vigtige budskaber: Det rigtige og det ædle forældes aldrig. For mode er også kunst, og tekstiler kan både holde evigt og inspirere evigt. Det kræver bare, at vi behandler dem med respekt.

Så husk det nu: Ikke noget med at smide dine hullede T-shirts, karklude eller strømper i skraldespanden - du ville jo heller aldrig smide en pantflaske eller et syltetøjsglas ud, vel? Du er selv første skridt på vejen mod en bæredygtig fremtid. Og vil du ikke gøre det for dig selv, så gør det for Julias datter.

Tag et kig galleriet nedenfor og find din favorit blandt H&M Conscious Exclusive kollektionen.

Psst...Klik eller 'swipe' dig gennem galleriet.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her