Chanel Coco Chanel fylder 136 år – ELLE ønsker tillykke

Foto: MEGA

Hvis ikke du allerede ejer et item fra Chanel, så drømmer du garanteret om det.

Modebrandet, som den dengang bare 27-årige Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel startede i 1910, er i dag blevet synonym med ultimativ luksus, evig klasse og et seriøst kontoudskrift.

Men hvem var skaberen bag Chanels første butik på 31 rue Cambon, spadseredragterne og de quiltede 2.55-tasker (som ikke må forveksles med den ”classic flap bag”) egentlig?

Få et overblik over Cocos liv herunder:

1883: Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel blev født i den lille by Saumur i Frankrig. Hun var den anden datter af Albert Chanel og Jeanne Devolle. Hun havde fem søskende: Julia (født 1882 og død 1913), Antoinette (født 1887), Alphonse (født 1885), Lucien (født 1889) og Augustin (født og død i 1891).

1895: Cocos mor dør af tuberkulose, og hendes far forlader familien. Chanel tilbragte derefter seks år på et børnehjem i det romersk-katolske kloster i Aubazine (læs om hvordan børnehjemmets ansatte inspirerede hende til en af Chanels helt store klassikere HER). 

1909: Chanel møder Kaptajn Arthur Edwars "Boy" Capel, og de to indleder en affære. Det er "Boy", der financierer Chanels første butik - mange år senere skabte Karl Lagerfeld (der overtog roret hos Chanel i 1983) Chanels Boy bag, der blev opkaldt efter Cocos store kærlighed. 

1910: Coco Chanel begynder som hattemager og sælger dem på 31 Rue Cambon i Paris (hvor Chanel-butikken stadig ligger i dag). I samme bygning lå også en tøjbutik, derfor nøjes Coco dengang med hatte.

31 Rue Cambon. Foto: MEGA

31 Rue Cambon.

1913: Chanel åbner sin første tøjbutik i strandbyen Deauville, der sælger luksuriøst tøj til brug ved afslapning og sport. Her sælges blandt andet 'le marinière', den stribede bluse, inspireret af sømændende på stranden.

1919: Chanel bliver registreret som couturiere med hovedsæde på 31 Rue Cambon, hvor tøj laves på bestilling.

1922: Chanel lancerer Parfums Chanel og sælger Chanel No. 5 i Galeries Lafayette i Paris.

1927: Chanel udvider og ejer nu hele 5 bygninger på Rue Cambon, fra nr. 23-31.

Læs også: Derfor koster din Chanel-taske det, den gør.

1932: Coco Chanel tager til Hollywood og klæder skuespillerinderne på, de faste kunder tæller Greta Garbo og Marlene Dietrich.

1939: Chanel lukker sine butikker, pga. 2. verdenskrig.

1954: Efter krigen var folk igen modehungrende, og bl.a. Christian Diors 'New Look' (der kom frem i 1947) var populært. Men Coco Chanel (der nu var over 70 år) var overbevist om at kvinder ville gøre oprør mod de smalle taljer og bh'erne med fyld, og synes det var tid til et comeback efter 15 års pause. I 1954 genåbnede hun sit modehus.

1971: Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel dør den 10. januar.

Læs også: Chanel-designeren Karl Lagerfeld er død: Vi kigger tilbage på de mest ikoniske Chanel-looks.

Mindet om designeren består dog stadig i dag næsten 40 år efter hendes død - derfor hylder ELLE-redaktionen selvfølgelig også Coco på hendes fødselsdag i dag.

Gør det samme ved at scrolle igennem galleriet herunder, hvor vi har samlet en række billeder af den legendariske kvinde: 

Coco Chanel

 

Relaterede artikler