Bæredygtighed 6 tips til en bæredygtig garderobe

Foto: Sean McMenomy. Styling: Mie Juel.

Den 1. august 2018 var World Overshoot Day: dagen hvor verdensbefolkningen har opbrugt den mængde naturlige ressourcer, jorden kan nå at reproducere på et år. Man kan altså sige, at alle de midler, vi bruger resten af året, skaber røde tal på bundlinjen.

Det er chokerende tal, som vi må tage alvorligt. Her på ELLE ser vi indad, og step one er at gøre vores garderober mere bæredygtige ved hjælp af disse 6 tips…

1. Stop shopping

Det lyder måske kedeligt, men du skal (næsten) stoppe med at købe nyt tøj. Skabet er garanteret allerede fyldt, så hvorfor ikke stoppe op for en stund og nyde alt det tøj, der allerede hænger sirligt på dine bøjler. Der er sikkert nogle gemte skatte, som ikke har været luftet længe.

Læs også: Bæredygtighed - Ny undersøgelse viser, at danskere ikke bruger 74% af deres tøj.

2. Genbrug

Hvis du alligevel trænger til nyt så besøg vintage- og genbrugsbutikkerne. Hvis tøjet allerede er skabt, producerer du ikke mere forurening ved at købe det. På den måde kan du shoppe med god samvittighed og endda tilføje unikke pieces til din garderobe. Win win!

3. One woman's trash is another woman's treasure

Stå tidligt op og book en stand på en af de mange udbudte loppemarkeder. Her kan du tjene en skilling på det tøj, du selv er færdig med at gå med og samtidig finde skatte i markedets andre stande. Er du ikke den store loppe-pige så sæt dit tøj til salg på nettet.

Psst... Ifølge en undersøgelse foretaget af ELLE UK, vil 9 ud af 10 gerne vide mere om bæredygtig mode. Derfor har de dedikeret deres September Issue til bæredygtighed. Sejt!

4. Invester

Okay, du kan måske ikke HELT stoppe med at shoppe. Det er også okay, men forsøg at minimer dine køb af ’fast fashion’ og spender hellere lidt ekstra på noget, som du ved, du vil gå med år efter år. Måske dine køb en dag kan gå i arv?

5. Vask mindre og koldere

Hverken dit tøj eller miljøet har godt af at blive vasket for ofte. Med mindre det er beskidt, kan du sagtens springe en vask over engang i mellem. Hæng din skjorte ud i haven (hvis du har sådan en), eller placer bøjlen i vinduet og lad den friske vind gøre tøjet klar igen. Du kan også hænge bøjlerne på badeværelset, mens du er i bad. Dampen kan fjerne eventuel lugt fra dit tøj og voila endnu en vask sparret. Skal du alligevel vaske, så overvej om varmegraderne behøver at være i top.

6. Gør det selv

Okay, du behøver ikke decideret at gøre det selv, men hvis dit tøj er gået i stykker, så stop lige en halv, inden du smider det ud og erstatter. Det meste kan syes, og hvis du ikke selv er kyndig så besøg din lokale skrædder.

Relaterede artikler