Københavns modeuge bliver ved med at vokse – både på showfronten, på internationale gæster og på initiativer, der gør branchen bedre. Omdrejningspunktet er selvfølgelig de talentfulde designere; fra Mark Kenly Domino Tan, der tryllebinder med skrædderpoesi under gotiske hvælvinger til stærke kvinder, der går forrest for en mere bæredygtig modeverden for Designer’s Remix. Vi tager dig med backstage til CPHFW AW20.
Øjeblikkene er fanget af Lasse Bak Mejlvang.
Backstagebilledene, du ikke så fra Københavns modeuge


CECILIE BAHNSEN // Drømmestof
Cecilie Bahnsen fortsætter med at udvikle sit fuldkommen bedårende udtryk inden for en ramme, der stadig er snæver og helt hendes egen. I en rå og nøgen hal på Amager til teatralsk-dramatisk elektropop sendte Cecilie Bahnsen små klynger af farvekoordinerede modeller ud på samme tid og effekten var som altid ’wauw’. Bare ’wauw’.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


BAUM UND PFERDGARTEN // #baumunity
1970’er-vibes og flydende køn definerede Baum Und Pferdgartens efterårsshow. Helle Hestehave og Rikke Baumgarden lagde særligt vægt på det sammenhold, der opstår mellem mennesker, når de samles – som til en festival, hvor alder, køn, etnicitet og overbevisninger udviskes i fællesskabets ånd. Kollektionen bød således på masser af peace und love – med alt, hvad der dertil hører af Roskilde/Woodstock-vibes i form af tern, brændte nuancer, blomstermønstre, bøllehatte og unisex styles.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


BY MALENE BIRGER // Factory Woman
Hvis den moderne, urbane og internationale kvinde skal have ét look denne sæson, kommer det uden tvivl fra By Malene Birger. Chefdesigner Mathilde Torp Mader har virkelig fundet ind til det, der er By Malene Birger anno 2020; klassisk, lækker mode, til stærke kvinder, der vil skille sig stiligt ud på en overlegent underspillet måde, der emmer af kvalitet og sans for detaljen. Om det er i form af en læderanorak, det tilbageskrabede hår eller det skødesløst chikt bundne silketørklæde over en sort rullekrave så fungerer det – uanset om man er 23 eller 56 år.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


STINE GOYA // Musikimprovisation
Stine Goya er på en rejse, der hylder kunst, individuelle udtryk, diversitet og plads til forskellighed. Denne sæson smeltede mode og musik sammen under showet, der kom til live under musikalsk ledsagelse af fire musikkonservatoriestudenter, der frembragte et unika improvisationsnummer mens modellerne viste kollektionen i kunsthallen Copenhagen Contemporary. Selvom backdroppet til showet var skrig-orange, var farvepaletten i kollektionen overraskende neutral i forhold til det, man normalt forbinder med Stine Goya. Til gengæld var modelcastet spraglet – i den forstand at der både var plads til høje, lave, store og små og modeller med varierende kønsidentifikationer.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


HELMSTEDT // Er det din kop te?
Emilie Helmstedt forstår som få at sætte en scene og fortælle et eventyr. På Den Franske Ambassade i København blev gæsterne budt indenfor til et teselskab, som sådan et nu engang tager sig ud i Helmstedts finurlige og krøllede univers. Overdimensionerede tekander og kopper i papmache satte scenen, og modellerne fremviste den som altid farvestrålende kjole- og silkepyjamaskollektion, der til showet var tilsat ekstra krydderi i form af bestikhalskæder og tekophårbøjler. Men hvis der er nogen, der kan få den slags til at se fint og finurligt ud, er det Helmstedt. Vi kommer gerne til te igen.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


MARK KENLY DOMINO TAN // Sakral skrædderkunst
Man sænkede helt automatisk stemmen, da man trådte ind i den tidslomme i Fiolstræde, der udgør Universitetsbibliteket. Under tårnhøje gotiske hvælvinger og ældgamle, ædle litterære værker fra gulv til loft viste Mark Kenley Domino Tan sin efterårskollektion. Et drengekor på balkonen i den fjerneste ende af det grandiose rum bar modellerne ned mellem stolerækkerne med deres blide, næsten sakrale stemmer. Rummet, koret, scenografien, kollektionen: alle associationer pegede i retning af at værne om de gamle dyder, om håndværket og om den skrædderkunst, som Mark Tan blandt landets allerdygtigste i at mestre.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


MUNTHE // Onsdagsbar i banken
Nordeas hovedkontor undergik en farverig fortolkning, da Naja Munthe rykkede ind og diskede op med whiskey sours og daiquiris og en flerfarvet grafisk tekstilklædt catwalk der zigzaggede sig gennem bankens foyer. Kollektionen kalder Naja Munthe for ’Disruption’ – og det var da nok også første gang at så mange lårlange lakstøvler, lædercorsager og flerfarvet øjenmakeup havde fundet vej til bankens hovedsæde.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


DESIGNER’S REMIX // Women we admire
Der gik ikke lang tid efter den første ’model’ gik gennem den enorme, bare Terminalhal i det yderste Nordhavn, før publikum begyndte at pifte og bifalde det, de så. Modellerne var nemlig rigtige kvinder – i den forstand, at de fleste ikke var professionelle modeller, men kvinder, der hver har noget på hjerte, og alle er eksperter, stærke stemmer eller foregangskvinder inden for hver deres område. En efter en trådte Sara Omar, Drew, Gun-Britt, Andrea Elisabeth Rudolph, Anja Camilla Alajdi m.fl. frem og viste en kollektion, som vi kun kan beundre for at være et pragteksempel på, at bæredygtighed og klassisk mode bestemt går op i en højere enhed.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


ROTATE BIRGER CHRISTENSEN // #makeitrotate – again!
Hvem drejer verden om? Det er stadig Rotate, hvis nogen skulle være i tvivl. De kreative kvinder bag Rotate, Jeannette Madsen og Thora Valdimars, bød vanen tro op til fest; denne gang på Axelborg hvor aftenen blev danset ind med champagne og similitasker til alle gæster. Nadja Bender, Mona Tougaard, Olivia Vinten, Sarah Dahll og Nina Marker beviste med masser af attitude, at festen fortsætter langt ind i den nye sæson med stramme, korte kjoler, pufærmer og instant party-swag.
Foto: Lasse Bak Mejlvang


GANNI // Cool med cool på
Modelcast: Tjek. Diversitet: Tjek. Kollektionen, vi gerne vil se 1:1 i vores efterårsgarderobe: Tjek. I Copenhagen Skatepark på Vesterbro, afrundede Ganni modeugen med et show, der efterlod alle med en udtalt higen efter, at det gerne måtte blive efterår – nu! Ganni-parret Ditte og Nicolai har en mission om at bevise, at man ikke altid behøver producere ekstra for at skabe noget nyt, og derfor havde de fået kunstneren Ana Kraš til at dekorere den enorme skatepark, hvilket nu er en permanent del af skateparkens udtryk. Det i sig selv var lige så sejt som kollektionen og showet, der satte et ekstra pænt punktum for Københavns AW20-modeuge.
Foto: Lasse Bak Mejlvang