Mode

Kender du dine MADMEN?

af 1/09/2010
Lad ELLE give dig en kvik intro til nøglefigurerne i kultserien og se, hvordan de minder om personerne i den danske Matador

Trænger du til lige at få en introduktion til kultserien MADMEN, så du også kan følge med, når de andre lystigt sladrer derud af i kantinen i frokostpausen? Den nye sæson er nemlig lige om hjørnet!
Så læs med her, når ELLE giver dig en kvik præsentation af nøglepersonerne!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

DON DRAPER
Reklamehaj, tidligere kreativ chef på Sterling Cooper, skilt fra Betty Draper, far til tre.
Skal giftes med sekretæren Megan.
Har nu et nyt firma sammen med blandt andre Roger Sterling.

Afsindigt lækre Don er manden, der altid får kunden via sine kreative løsninger og ukonventionelle måde at tænke på. Hele reklamebureauet beundrer ham, og han er nærmest en faderskikkelse for Pete Campbell.
Don har to hjem - kontoret i dagtimerne, hjemmet i forstæderne i fritiden, men kernefamilielivet keder ham. Han har derfor et hav af (mørkhårede) elskerinder ved siden af, lige fra beatnikker til rige erhvervskvinder, som
han giver 'The Don Draper Treatment'. Trods magt og succes er han en mand, der træder varsomt. Han drikker lige så meget som alle andre på kontoret, men holder altid skansen, for han skulle nemlig nødigt komme til at tale over sig og afsløre, at han i virkeligheden har taget en død
mands identitet, er søn af en prostitueret og aldrig har kendt sin rigtige far.
Han er indbegrebet af en self-made man, præcis som Matadors Mads Skjern, sin egen lykkes smed og villig til at udfordre skæbnen og omskrive fortiden for at beholde, hvad han har skabt. Både Don og Mads er mænd, der har tiden med sig.
Den moderne verden er skabt for og afindividualister som dem. BETTY DRAPER
Husmor, skilt fra Don Draper, mor til tre.
Nu gift med politikeren Henry Francis.

Betty er tidligere model, men er nu hjemmegående med to børn, Sally og Bobby - og det hader hun! Selv om vi skriver 1960 ved seriens start, holder Betty fast i 1950'ernes kvinderolle og æstetik, men den kølige blondine med de perfekt stivede kjoler og
hvepsetalje rummer en indre ild, en uforløst længsel. Som da hun skyder til måls efter naboens duer, efter han har generet hendes børn, eller som da hun endelig har fået øjnene op for Dons utallige eskapader og lader sin vrede gå ud over en veninde, der
måske/måske ikke er udenomsægteskabeligt fristet.
Betty er selv, stik imod alle sine illusioner om den perfekte kvinde, en utroligt dårlig husmor, og heller ikke børnene har hendes helt store engagement. Til gengæld er hun fortryllende, når hun forsøger at genoptage modelkarrieren, eller når hun og Don er ude som par, hvor de begge to husker, hvorfor de giftede sig med hinanden.
Betty er som Matadors Maude den pæne, uerkendt frustrerede hustru, der er tvunget ind i en konventionel rolle, som ikke passer til hendes mere frie, kreative natur.

ROGER STERLING
Tidl. direktør, Sterling Cooper, først gift med Mona, senere med Jane, far til en voksen datter.
Har nu et nyt firma sammen med blandt andre Don Draper.

Roger Sterling har gjort, som han skulle her i livet; blevet gift, fået barn, møder op på kontoret, men er ellers ikke særligt voksen. At han har taget sin sociale rolle på sig, skyldes snarere, at han er født til den - hans far var med til at grundlægge Sterling Cooper, og det var naturligt, at Roger overtog aktierne og direktørrollen efter ham. Gamle penge forpligter.
Han har et langvarigt og kærligt forhold til sin sekretær, Joan Holloway, men også til en række andre unge kvinder. For meget røg, for mange sjusser og for meget natteroderi er lige ved at tage livet af ham, men som det ærlige 'barn' han er, tager han konsekvensen og følger sit hjerte snarere end pligten.
Hvis Roger Sterling var med i Matador, ville han gå fra at være bankdirektør Hans Chr. Varnæs til lillebroderen, Jørgen.
Fra det pligtopfyldende liv til det usikre, lykkebaserede.

JOAN HOLLOWAY
Ledende sekretær, først Roger Sterlings elskerinde, siden gift med lægen Greg Harris.
Joan er hele kontorets veldrejede vamp, en Marilyn Monroe, der ved alt om, hvad en mand vil have. Sværere har hun ved at få dem til at forstå, hvad hun selv vil have. Som den evige romantiker forventer hun, at de tager
initiativet, men oplever kun, at de betragter hende som et hjælpeorgan. Joan rådgiver de andre kvinder på kontoret, f.eks. Peggy Olson, til at få succes som kvinde; dvs. blive set af mændene, med potentielt ægteskab for øje.
Da hun (ligesom Peggy) selv smager lidt af karrierelivets sødme i form af at læse tv-manuskripter for kontorets tv-chef, formår hun ikke at holde fast i det nye job. Hun sidder fast i sin sexsymbolrolle og er for blid og føjelig
over for mændene til at insistere på andet.
Hun svarer til Matadors frk. Jørgensen, som lever i et romantisk forhold til fortiden og lader mændene (og rå, maskuline typer som danselærerinde Violet Winther) trampe på sig,præcis som Joan Holloway - og Marilyn Monroe.
PETE CAMPBELL
Regnskabsansvarlig, ungkarl, siden gift med Trudy.

Pete kommer af old money; hans oldefar grundlagde nærmest Manhattan, og forældrene har ikke den store respekt for hans valg af levevej - den nymodens reklamebranche. Petes hjem er i det hele taget ualmindeligt følelsesforladt, koldt, og nonkommunikerende. Derfor er det da heller ikke
lige kernefamilien, der står øverst på hans personlige dagsorden, men man bliver jo gift, så selvfølgelig fi nder han sammen med søde Trudy.
Presset fra alle sider - Trudys ønske om børn og hans egne forældres ønske om succes - gør ham frustreret, ligesom han har urealistiske forventninger til sig selv og sin egen formåen. Hvor Don Draper mener, at man skal kravle, før man kan gå, kan det slet ikke gå hurtigt nok for den ambitiøse Pete Campbell. Kombineret med en medfødt tendens til at være en vejrhane og slå ufine genveje gør det ham længe til en usympatisk figur. Han finder, meget mod sin snobbede vilje, en ligesindet i den ambitiøse opkomling Peggy Olson, som han drages næsten magisk af fra første dag.
Han svarer til Matadors Arnold Winther, danselærerindens ambitiøse og usympatiske søn: en slider; evnerne står ikke rigtig mål med ambitionerne, og så har han en kold og ambitiøs mor og en sød, men småt begavet kone. PEGGY OLSON
Tekstforfatter, single, bor i Brooklyn.

Peggy Olson begynder som Don Drapers sekretær, men avancerer til tekstforfatter med eget kontor, da Sterling Cooper vurderer, at reklamer til de købestærke kvinder kræver en kvindelig afsender. Peggy er en arbejdsbi og kan slet ikke leve op til den kvindeskabelon, Joan Holloway tegner op. For hende er det det indre, der tæller, og hun går trofast i kirke hjemme i Brooklyn - en tro på noget større, hun har fælles med Don Draper.
De to er da også de eneste i serien, der forfølges af tanker og handlinger (læs: synder) i form af flashbacks fra deres fortid; alle andre ser vi kun i nutiden.
Peggy er stærkt tiltrukket af Pete Campbell, der som den eneste mand på kontoret ser kvinden i hende. Det betyder også, at hun kan tilgive ham snart sagt alt, på trods af, at han behandler hende elendigt.
Peggy er ligesom Agnes i Matador en entreprenør, som bryder med konventionerne, formår at tage sit eget køns ønsker alvorligt og at skabe en karriere ud af det
- og avancere til et højere socialt segment. Både Agnes og Peggy er foregangskvinder og har som egoister og individualister tiden med sig.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her