Balenciaga
Foto: PR
Mode

Fra dansk Hollywood-frue til kritiske røster: Alt du skal vide om Balenciagas seneste show

af Christoffer Mygind Juul 4/12/2023
Kendisser mødte talstærkt op, da modehuset i weekenden indtog Los Angeles – ligeledes gjorde den efterfølgende kritik

Udenfor de vante modeuger og udenfor luksusmærkets hjemby Paris, viste Balenciaga lørdag husets efterårskollektion for 2024 på en palmebesat boulevard i solrige Los Angeles.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er første gang, at modehuset holder show i den amerikanske storby, og anledningen er deres nye flagskibsbutik på Rodeo Drive.

Derfor var gæstelisten selvfølgelig også spækket med et væld af stjerner på første række som Eva Longoria, Nicole Kidman og Kim Kardashian flankeret af lillesøster Kendall Jenner og parret Brooklyn Beckham og Nicola Peltz Beckham.

Foto: PR
Stjerner på række til Balenciaga AW24
Foto: PR
Nicole Kidman

De kendte holdt sig dog ikke bare til siddepladserne.

Også på catwalken tonede de frem, hvor den danske Hollywood-stjerne og ultimative 80’er-stilikon Birgitte Nielsen overraskede som model sammen med rapper Cardi B, der for første gang indtog et modeshow som model.

Foto: PR
Birgitte Nielsen på catwalken

Selve kollektionen var én stor hyldest – eller måske satirisk kommentar – til moden i Los Angeles. Derfor havde chefdesigner Demna fortolket stilkoder, der ofte forbindes med kendisbyen.

Fra Juicy Couture-lignende joggingtøj og afslappede yogaantræk til festværdige kjoler og draperede gevandter var at finde i kollektionen, der samtidig har nye lanceringer som '10XL Sneaker', en taske i krokodille med navnet ‘Rodeo’ efter mærkets nye flagskibsbutik og nye solbrille-modeller. Allesammen items, der spiller videre på den stil, som Demna har gjort modehuset kendt for de seneste par år – overdimensionerede proportioner og silhuetter.

Foto: PR
Balenciaga AW24

Kollektionen er dog ikke blevet modtaget lige positivt alle steder.

Dagen derpå var skarpe modefans nemlig ude med riven og pointerede, hvordan hele showet – fra invitationen og detaljerne til selve kollektionen – endnu en gang underminerer modehusets stolte couture-arv og i stedet har gjort det mere til en gimmick end til tøj, som man rent faktisk vil betale (enorme summer penge) for.

Det er tydeligt i et post fra Diet Prada, hvor profilen sammenligner detaljer fra 2024-showet med den annoncering, som Demna i starten af året kom med, da han udtalte: “Jeg har besluttet mig for at gå tilbage til mine rødder i mode samt Balenciagas rødder, der laver kvalitetstøj – ikke skaber buzz eller image.”

Det er netop de ord, som flere bider mærke i ovenpå showet. I kommentarsporet hos Diet Prada, hvor lyder kommentarerne blandt andet: “Det her ligner et samarbejde mellem Kanye West og Juicy Couture for K Mart”, “Christóbal Balenciaga døde IGEN efter det her shitshow” og “Er det her Shein for Balenciaga?”

For med showinvitationer lavet som Balenciaga-chokoladebarer og et samarbejde med det hypereksklusive supermarked Erewhon, der er blevet kendt for deres dyre madvarer og smoothies, samt hele stemningen af kollektionen, retter flere på internettet kritik mod chefdesigneren for ikke at holde sit ord og for endnu en gang at ty mere til buzz end til håndværk.

Andre tager dog også Demna og Balenciaga i forsvar med argumenter om, hvordan hans skarpe syn for popkulturelle fænomener har gjort modehuset mere relevant end nogensinde før.

Lige meget hvad, så har showet i hvert fald skabt en hel del buzz. Og mens der uenighed om, om kollektionen er vellykket eller ej, tyder det i den grad på, at gensynet med danske Birgitte Nielsen står som et af de helt store højdepunkter fra showet.

Lyt til ELLEs podcast 'Klædt På', som er din månedlige podcast om tendenser, strømninger og insiderviden fra modens verden med Mads Emil Grove Møller som vært.


Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her