ELLE AWARDS

ELLE interviewer... Essi Lehto

af Marie Louise Wedel Bruun 13/05/2014
Mød designeren Essi Lehto, der er nomineret til ELLE Style Awards 2014...

Finalisterne i den internationale designkonkurrence, Årets Nye Nordiske Talent 2014, der uddeles af ELLE og MUUSE, er fundet, og vinderen blandt de tre nominerede, Essi Lehto, Damien Ravn og Lamija Suljevic,vil blive kåret den 19. maj ved ELLE Style Awards 2014 i DRs Koncerthus.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Om den første finalist Essie Letho fra Finland, siger dommerkommitteen at hun "med sikker hånd fortolker hverdagsgarderoben og byder på minimalistiske, grafiske silhuetter tilsat afrikansk inspirerede mønstre."

Se også: Her er alle de nominerede til ELLE Style Awards 2014

Lær Essi bedre at kende her og tjek hendes kollektion ud i galleriet nedenfor...

Hvad er din inspiration bag kollektionen og hvordan oversætter du den i dine designs?

Mit udgangspunkt for kollektionen er det irrationelle aspekt af mode, som ganske enkelt handler om, at få lov til at "dresse up," bare fordi man kan få en glæde ud af det.
Jeg har også været inspireret af de ældre kvinder, som kan bære en quirky elegance og en stærk feminin stil kombineret med værdighed og masser af humor.
Diana Vreeland har været min muse for kollektionen - min research om former og stil er baseret på hendes stil fra slutningen af 40'erne og 70'erne.

Satser du på at kunne forfølge en karriere indenfor mode?

Ja, jeg håber på at kunne skabe mig en karriere inden for modebranchen, det har været min drøm siden jeg var barn. Mode er en fascinerende repræsentation at kultur og et billede af hvad der sker i de forskellige perioder i historien og på det helt praktiske niveau elsker jeg at hver dag i modebranchen er forskellig og at alle dage betyder nye udfordringer.

Hvilken kvinde forestiller du dig, når du designer?

Generelt set designer jeg til voksne og selvsikre kvinder, der har en quirky elegance og en feminin stil med en "joie de vivre" og en god portion humor. Man kan sige, jeg designer til den kvinde, jeg selv søger efter at blive.

Se også: Køb din billet til ELLE Style Awards her

Hvis du ikke var designer, ville du …

...nok studere kunsthistorie eller film, fordi jeg nyder virkelig, den følelse man får af en fællesskab og team indsats, når man arbejder på en filmproduktion.

Hvem er din yndlingsdesigner?

Det er umuligt at vælge én designer, fordi jeg beundrer så mange designeres arbejde, men hvis jeg skal nævne nogle få, vil jeg sige, at jeg virkelig elsker Christobal Balenciaga for hans revolutionerende former og volumen. Elsa Schiaparelli formår at påføre frygtløse og surrealistiske æstetiker på mode design. Og Miuccia Prada for at designe elegante, sjove og intelligente kollektioner, der dog ikke virker prætentiøse.

Er det muligt I dag at tale om et nordisk "touch" eller er alt blevet internationalt?

Til en vis grad kan man stadig godt tale om et nordisk "touch", fordi vi alle til en vis grad stadig er produkter af vores miljø, og derfor udtrykker vi os i forhold til det, men i og med at internettet gradvis tager over og bliver ens kulturelle miljø i stedet for ens geografiske lokalitet, tror jeg at stil og design naturligt set bliver mere og mere internationalt.

Jeg tror dog stadigvæk godt, det er muligt at tale om et nordisk "touch" i forhold til mode og stil - mode-æstetikken har nemlig store ligheder i de nordiske lande.

Hvad gør dit design værd at bruge opmærksomhed på?

Jeg vil sige, at jeg som designer har et tydeligt udgangspunkt, samtidig med at jeg designer med en klar bevidsthed om tøjets slidstyrke. Jeg tænker meget på den balance, der skal eksistere mellem kreativitet og en kommerciel appel, fordi det i sidste ende er dét, der er afgørende for, om der er nogen, der kommer til at gå i mit tøj.

Se også: Her er alt om ELLE Style Awards 2014

Kollektionen MADAME er ikke designet til, at alle nødvendigvis skal elske den, men i højere grad til de kvinder, som falder forelsker sig spontant i den. Mit mål er, at give lidt glæde til de kvinder, der i sidste ende, kommer til at gå i mit tøj.

Se billeder af Essi Lehtos design i galleriet nedenfor

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her