Allover Press
Celebrity style

Mandagsmuse: Jane Birkin

af Rebecca Laudrup 4/05/2015
Jane Birkin er bare en af den slags kvinder, vi alle sukker efter at ligne bare lidt. Stilikonet, musikeren, instruktøren og sangerinden kan bare det hele, og du kan lære denne uges Mandagsmuse lidt bedre at kende her.

Jane Birkin er et navn,du skal kende. Punktum. Hun er ikke bare skuespiller, hun har også instrueret film, lavet musik, fået et af de største modehuse i verden til at opkalde en taske efter sig og er i dag en sand aktivist, som står inde for at hjælpe dem, som virkelig har brug for det. Men du kender hende nok bedst for det forhold, hun havde til Frankrigs nationalhelt, musikeren og charmøren Serge Gainsbourg. Bliv klogere på Birkin, der er denne uges Mandagsmuse, her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: ELLE Juni // Nyt magasin på gaden!

Hvem:

Jane Birkin, født d. 14. december 1946, i London. Bor i dag i Paris. Sangerinde, skuespillerinde, instruktør, stilikon og aktivist.

Derfor skal du kende hende:

Jane Birkins og Serge Gainsbourgs forhold er for længst blevet ikonisk, og hendes bror Andrew Birkin (der har udgivet en hel bog med billeder af parrets tid sammen for Taschen) fortalte i et interview til Marie Claire hvorfor: ”Jeg tror, Jane elskede hans humor, han havde det bare sjovt og hyggede sig altid. Han var en person, som levede i nuet mere end alle andre. Når man lever i nuet, tror jeg bare, du er sjovere at være sammen med, i stedet for at være en, som hele tiden planlægger sin fremtid og tænker tilbage på ting, der er sket. Serge havde det bare med at leve livet og tænkte aldrig på konsekvenserne. Jeg tror, han elskede det engelske i hende, det var meget anderledes end alle de andre kvinder, han havde været sammen med. Han havde været i et ægteskab, som gjorde ham ulykkelig, og fået to børn. Så han havde en del affærer, og en af dem var med Brigitte Bardot. Jane var meget anderledes end de franske kvinder, hun prøvede ikke at være sofistikeret. Jane vare bare Jane. Hun fulgte aldrig noget trends, jeg tror hun startede et par nye, men hun fulgte dem aldrig. Hun klædte sig kun på for sin egen skyld, og det var utrolig forfriskende.”

Jane Birkin blev uden tvivl mere selvsikker, da hun mødte Serge Gainsbourg, hun har nemlig i et interview fortalt, at, da hun var barn, var hun meget genert, uden selvtillid og bange for at skuffe mennesker. En af grundene til den manglende selvtillid var, at folk drillede hende med, at hun lignede en dreng; det var ikke moderne på det tidspunkt at være uden former. Da hun så var sammen med Serge, var hun ikke bange for at klæde sig mere udfordrende og sexet og gå imod det image, som kvinder skulle have. Resultatet var, at hendes look blev så populært, at hun fik status af stilikon.

Læs også: Nu kan du endelig få Marc Jacobs Beauty i Danmark

Serge Gainsbourg og Jane Birkin var sammen i 12 år, hun gik fra ham, da hans alkoholproblem var for meget at håndtere, men hun har siden hen fortalt, at han var hendes livs kærlighed. Hun kan glæde sig ved, at de sammen fik datteren Charlotte Gainsbourg, som er elsket i hele Frankrig. Et multitalent med en karisma, som gør det klart at forstå, hvorfor også hun er muse; ikke bare som stilikon, men for kreative mænd som Lars Von Trier (vores danske filminstruktør) og Nicholas Ghesquière (Louis Vuittons kreative direktør).

Jane Birkin har dog også inspireret en af de helt store kreatører. Hun har nemlig formået at få Jean-Louis Dumas, tidligere chef hos Hermès, til at opkalde en taske efter hende - og igen, helt ubevidst. Det hele skete i 1981, da Jane Birkin blev opgraderet på et Air France-fly til London og tilfældigvis kom til at sidde ved siden af ham. Han bemærkede hendes taske og fortalte hende, at hun skulle have sig en med lommer i, eftersom alle hendes ting i den nuværende taske var ved at falde ud ... Jane Birkin svarede, at ’den dag Hermès laver en taske med lommer i, køber jeg den’. Dumas kunne så svare tilbage: ’Men jeg er Hermès, og jeg skal nok putte lommer i dem for din skyld’.

Hun har gennem tiden haft fire Hermès-tasker, men har ingen tilbage, da hun har solgt dem alle sammen videre for velgørenhed. Hun vil nemlig gerne hjælpe mennesker rundt omkring i verden, som har det svært eller er ofre for en naturkatastrofe, og derfor deltager hun jævnligt i velgørenhedskoncerter eller auktioner. Den første taske, som var den originale ’Birkin Bag’, solgte hun til omkring en million danske kroner, pengene gik til Taiwan efter jordskælvskatastrofen i 1999. Taske nummer to solgte hun til en amerikaner for omkring 163.000 dollars efter jordskælvet i Japan i 2011. Hendes fjerde og sidste taske valgte hun at sælge til fordel for Annos Afrika, der hjælper med at give forældreløse og sårbare børn i Afrika en mere kreativ og spændende skolegang. Jane Birkin nøjes dog ikke med at sende en check; hun har også rejst til flere af stederne og lavet dokumentarfilm for at vise andre, hvad hun ser. Det er virkelig tankevækkende og rørende at se denne ikoniske kvinde gøre så meget for at hjælpe mennesker rundt omkring i verden. Det er for alvor god stil.

Læs også: Hilsen fra chefredaktricen: Cool Kate

Højdepunkter:

1966: Jane Birkin får sin første lille rolle i kultfilmen Blow Up, og det er starten på en lang og succesfuld karriere.

1969: Flytter til Paris. Indspiller duetten Je T’aime … Moi non plus med sin franske elsker Serge Gainsbourg. Den skaber straks skandale, og alle har en mening om den. Den bliver i en tid nummer et i England, men paven tillader ikke, at sangen spilles i de katolske lande.

1970’erne: Jane Birkin er med i et dusin film, bl.a. Cannabis (1970), Dark Places (1973), Det Vilde Får (1974), Døden på Nilen (1978) og La Miel (1979).

1981: Jane Birkin møder Hermès’ chef Jean-Louis Dumas i et fly fra Paris til London, og den kendte ’Birkin Bag’ skitseres.

1984: Den elegante ’Birkin’-taske kommer til verden. I dag koster den alt fra 50.000 kr. til en million. Der har været en venteliste, hvor det har kunne tage helt op til seks år, før man kunne få den. Den smukke taske er kun blevet mere populær, efter den i 00’erne er blevet set hænge på kendte stilikoners arme, bl.a. Victoria Beckham, Kate Moss, Olivia Palermo og Beyonce.

1985: Hun vinder prisen som Bedste skuespillerinde på Venedig Film Festival for sin rolle i filmen Dust.

1990-1999: Jane Birkin udgiver en masse forskellige albums, flest på fransk: Amours des feintes, Versions Jane, Best Of og À La Légère.

2006: Instruerer og medspiller selv i den franske film Boxes, hvor hendes yngste datter Lou Doillon også fik en rolle.

2011: Holder en velgørenhedskoncert i Paris for det japanske Røde kors.

Bonusinfo:

Hendes mor, Judy Campbell, var skuespillerinde, og mest kendt for sine roller i teaterstykker, og hendes far, David Birkin, var kommandant i den britiske flåde. Jane Birkin har i flere interviews snakket om sine forældre, og hun har fortalt, at hendes far var navigatør og ville sejle rundt om natten under anden verdenskrig for at samle folk op og hjælpe dem med at komme væk. Man kan derfor med garanti sige, at hun har fået lidt fra begge forældre - det kreative kommer nok mest fra hendes mor og det med at hjælpe dem, der har det svært, har hun fået fra sin far

Jane Birkin har været i tre meget forskellige forhold, hendes første mand var den unge engelske playboy, John Barry, som var en meget anerkendt komponist, han stod for eksempel bag soundtracks til 11 James Bond-film. Hun havde et stormfuldt forhold til den franske musiker Serge Gainsbourg – sammen lavede de bl.a. Je t’aime… moi non plus (Jeg elsker dig…heller ikke mig). Hendes tredje forhold var til Jacques Doillon, en kendt fransk filminstruktør, som bl.a. har lavet film som Le Petit Criminel (der vandt en pris ved Berlin international film festival i 1991), og i 1993 vandt han endnu en pris samme sted for filmen Le Jeune Werther.
Jane har tre døtre, en med hver mand. Hendes første datter Kate Barry, var en dygtig fotograf, men i 2013 fandt man hende død ude foran hendes bygning efter at have faldet ud af sin lejlighed på fjerdesal i det 16 arrondissement i Paris. Frankrig sørgede, og den franske kulturminister Aurelie Filippetti sagde på selve dagen: ”Hun var en fantastisk fotograf som forstod meningen med billeder. Vi sender kærlige tanker til familien som Frankrig elsker.”

Jane Birkins anden datter er Charlotte Gainsbourg, som er både sangerinde, skuespillerinde og it-girl. Hun har været med i film som 21 Grams og The Science of Sleep og spillet med i hele tre af Lars Von Trier film: Antichrist, Melancholia, og Nymphomaniac.
Jane Birkins yngste datter er Lou Doillon, som også er skuespillerinde, sanger og fransk model. Hun har være model for de store modehuse som Chloé, Lee Cooper, og Givenchy.

Læs også: Emma Elwin: Se mine sko!

Vi har samlet en række billeder af den smukke Birkin i galleriet.

Psst... Brug pilene eller 'swipe' dig igennem.

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her