Derfor er Audrey Hepburn et stilikon
Foto: All Over Press
Celebrity style

Derfor er Audrey Hepburn et stilikon

Af Rose Maria Boelsmand 5/05/2014
Audrey Hepburn rangerer højt på listen over de største modeikoner nogensinde. Med filmklassikere som Breakfast at Tiffanys og Funny Face på CV'et, har den petite skønhed inspireret os til looks, der holder uanset årstal. Fra flade ballerinasko, til capribukser, vide skørter eller den lille sorte tilsat hat, perler, solbriller, croissant og kaffe: Audrey Hepburn er altid et stilikon! Læs mere om den skønne Audrey Hepburn her!

Derfor skal du kende hende:

Audrey Hepburn er synonym med klassisk ynde og tidløs gennemført stil. Hun er født med blåt blod i årene som datter af en hollandsk baronesse og en velhavende engelsk-østrigsk forretningsmand. Den petite skønhed, der er kendt for sin klassiske, feminine 50'er-stil med vide skørter, smalle taljer, capribukser og flade ballerinasko, startede sin karriere i rampelyset som model, før hun for alvor slog igennem som filmdiva. Det var særligt med hovedroller i vaskeægte filmklassikere som Roman Holiday, Funny Face, Sabrina, My Fair Lady, Charade og ej at forglemme modefilmen over dem alle: Breakfast at Tiffany’s.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I sidstnævnte skrev Audrey Hepburn modehistorie i åbningsscenen, hvor hun iført en knælang, smal, sort Givenchy-kjole, bredskygget hat, divasolbriller, handsker, perler og kitten heels (trés chic!) uskyldigt indtager sin simple morgenmad (to-go kaffe og en croissant, naturligvis) foran Tiffanys butiksfacade i New York ved daggry. Det er måske dét filmlook, der er blevet kopieret og refortolket flest gange nogensinde.

Men ikke nok med at hun lagde ansigt til en perlerække af film, der er gået over historien, og looks, som holder den dag i dag, med sin naturlige og uskyldige skønhed og sit originale tvist på klassisk stil, så var Audrey Hepburn også stærk forkæmper for vigtige sager, der lå hendes hjerte nær. Hun dedikerede eksempelvis det meste af sit modne voksenliv tilbagetrukket fra rampelyset og dedikerede sin tid til velgørenhed, hvor hun var ambassadør for UNICEF, hvor særligt fattige børn i Afrika og Latinamerika udgjorde hendes fokus. Hun blev som del af sin indsats for UNICEF tilkendt titlen som Goodwill Ambassador.

Læs også: Derfor er Gwyneth Paltrow et stilikon

Kom tættere på højdepunkterne i Audrey Hepburns liv og karriere her.

Højdepunkter:

1929: Audrey Hepburn bliver født i Holland, vokser op med en hollandsk mor, som var aristokrat og datter af en baron, og en far med britisk baggrund. Derfor har familien ofte rejst rundt mellem England, Holland samt Belgien og Hepburn kunne af denne årsag tale flydende engelsk, hollandsk, fransk, spansk og italiensk.

1934: Hun bliver allerede i en alder af fem år kastet ud i at danse ballet. Det blev hun ved med at gøre en stor dyd ud af og studerede det også i Amsterdam med den russiske danser og koreograf Sonia Gaskell.

1948: Audrey flytter til London. Her er planen at fortsætte ballettræningen med Marie Rambert (polsk-jødisk danser) og hermed optræde i en kor-rolle i West End Musical Theatre Productions. Her bliver hun spottet som model.

1951: Audrey Hepburns karriere på de skrå brædder indledes med en rolle i Broadway showet Gigi.

1952: Audrey Hepburn bliver forelsket. Manden var James Hanson (konservativ industrialist) - men Hepburn mente ikke, at de skulle giftes, da hun var sikker på at deres respektive karrierer ville holde dem adskilt.

1953: Vandt en Oscar for sin hovedrolle i klassikeren Roman Holiday ('Prinsessen holder fridag' på dansk).

1954: Inden filmen Sabrina (1954) tog Hepburn i 1953 til Paris for at møde designeren Hubert de Givenchy. Dette møde blev starten på et langt og solidt samarbejde, og Givenchy var designeren bag mange af Hepburns dragter og kostumer i film efterfølgende (Sabrina, Funny Face, Breakfast at Tiffanys og Charade). En af de mest ikoniske designs var 'Den Lille Sorte Kjole' fra Breakfast at Tiffany's (1961). Ligeledes bar Hepburn hans tøj til hendes søn Seans dåb i 1960 og det samme gjorde sønnen. Hun bar også Givenchy under brylluppet med Andrea Dotti (1969).

1954: Bliver gift med Mel Ferrer, de får en søn ved navn Sean. Ved brylluppet med Mel Ferrer bar hun en hvid kjole designet af Pierre Balmain.

1961: I Breakfast at Tiffany's spiller Audrey Hepburn hovedrollen med navnet Holly Golightly (som har inspireret butikkken af samme navn i indre København). Men Hepburn var med i et hav af succesfulde film som f.eks. Sabrina (1954), The Nun's Story (1959), Breakfast at Tiffany's (1961), Charade (1963), My Fair Lady (1964) og Wait Until Dark (1967).

1969: Bliver gift med Andrea Dotti, og får en datter ved navn Luca.

1976: Trækker sig herefter tilbage fra filmbranchen, for at dedikere sin tid til velgørende arbjede

1988: Bliver udnævnt til UNICEF Goodwill Ambassadør med særligt fokus på at hjælpe fattige og udsatte børn i Afrika og Latinamerika

1989: Medvirker i sin sidste film (Aware) nogensinde

1992: Hepburn bliver ramt af kræft i underlivet og dør i januar 1993 som 63-årig efter mange operationer og behandlinger, da lægerne til sidst besluttede ikke at kunne gøre mere.

2017: Audrey Hepburns tætte venskab med Hubert de Givenchy illustreres med en særudstilling, der fremviser alle Audreys Givenchy-kjoler på en eftertragtet udstilling, der tournerer på modemuseer i Europa.

Læs også: 22 streetstyle-darlinger, du skal kende

Bonusinfo:

Audrey Hepburn lå i mange år på 'The International Best Dressed List'- og der har aldrig været tvivl om hvorfor.

Hun er en af de få som både har vundet Oscar, Emmy, Grammy og Tony Awards. Desuden har hun været nomineret i kategorier som 'Best British Actress in A Leading Role' af det bristiske filminstitut (BAFTA). Audrey Hepburn var den første kvinde til at vinde en Oscar, en Golden Globe, en BAFTA og New York Film Critics Award for samme rolle (Roman Holiday).

Den amerikanske forfatter Truman Capote, som skrev den oprindelige novelle Breakfast at Tiffany's, mente faktisk ikke at Audrey var den rigtige til rollen i Breakfast at Tiffany's. Han mente at hun var for overklasseagtig og alt for elegant til at spille rollen som Holly Golightly (en underklassepige, som arbejder som prostitueret på Manhatten, red.) læs mere om hendes liv, donationer, events og nyheder.

Følg med på Audrey Hepburn's officielle hjemmeside www.audreyhepburn.com og læs mere om hendes liv, donationer, events og nyheder.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her