ELLE guider:12 filmklassikere, du skal kende

Foto: Breakfast at Tiffany's

Juleferien er forbundet med en helt særlig salig stemning. I sær i de magiske dage efter jul, der for mange er dedikeret til at være sammen med dem, man holder allermest af, når gaveregnen fra juleaften er stilnet af. Dagene indbyder til at sætte sig til rette i skæret fra alle julelysene og ilden i kaminen og samles omkring de helt særlige filmklassikere, der lader den nostalgiske Hollywood-magi drysse over helligdagene som en blød dyne af julesne. 

Vi har nemlig tid i juleferien – til at være sammen og til at lade os forsvinde ind i en verden af traditioner og nostalgi. Tilbage til dengang hvor sproget i film var så fint og rent, og hvor kvinderne gik med hat og ikke var blege for at spillede på deres kvindelist og diva-manérer. 

For selvom ligestilling og stærke kvinderoller er nutidens omdrejningspunkt for film, kan vi stadig lære af de skønne heltinder i fra de stjernespækkede ældre filmklassikere. Hvem elsker ikke at se Audrey Hepburn som en affekteret Holly Golightly i Breakfast at Tiffany’s, eller en forførende Marilyn Monroe i Gentlemen Prefer Blondes? Begge forstår kunsten at sno sine beundrere om lillefingeren, og med en fin påmindelse om dengang, hvor kvinder var ægte divaer, og mænd var rigtige gentlemen. 

Se også: Julegaveguide: 10 ting, du skal købe til din kæreste eller bror 

Et andet punkt, der gør Hollywood-klassikerne et evigt gensyn værdig, er stjerneparaden af den originale Hollywood-klan, der fylder op på rollelisterne, og som vi den dag i dag beundrer for deres klassiske stil. For selvom Breakfast at Tiffany’s er fra 1961, så er Audrey Hepburn i rollen som Holly Golightly iført en sorte Givenchy-kjole stylet med opsat hår og et væld af perlekæder et ikonisk look, og et stykke modehistorie, der har inspireret kvinder verden over lige siden.

Måske er din (nye) yndlings filmklassiker på listen, og hvis ikke, så er julen en oplagt tid til at dykke ned i den klassiske filmhistorie. 

Kig med i galleriet og se ELLEs bud på de 12 klassiske Hollywoodfilm, du skal kende - eller som du vil ELLEske at gense.

ELLE guider: 12 gamle filmklassikere, du skal kende

 

Relaterede artikler