Crazy Eyes og Gloria fra OITNB: "Vi mener det, vi står for i serien. Det kan vi ikke fake"

ELLE interviewer: Damerne fra OITNB
Foto: PR

Du kender dem bedst som Crazy Eyes og Gloria fra Orange Is the New Black (OITNB), Netflix-serien, der har taget det meste af verden med storm. 

Men hvorfor er det egentligt, at serien om et amerikansk kvindefængsel appellerer til så mange? Måske fordi den tør gøre op med den ’perfekte’ Hollywood-fremstilling af kvinder og forsøger at kommunikere sammenhold frem for konkurrence. 

Det mente i hvert fald Uzo Aduba aka Suzanne ’Crazy Eyes’ og Selenis Leyva aka Gloria Mendoza, da vi mødte dem i forbindelse med premieren på 4. sæson af Orange Is The New Black.

... Og hvis du ikke fik læst interviewet i ELLE sptember-nummer, får du muligheden her:

Hvorfor er kvinders sammenhold og støtte vigtigt?

Selenis Leyva (Gloria):"Det er vigtigt, at vi står sammen som kvinder, støtter hinanden og tager os af hinanden. Vi lever i et samfund, hvor vi er vokset op med dét at skulle konkurrere mod hinanden som kvinder. Det er, som om det kommer helt fra barndommen i dag – det her med, at man skal være bedre og se bedre ud end andre. Og det er det, vi prøver at gøre op med i serien. Og vi er virkelig sådan. Det, man ser i serien, er ægte. Og jeg tror også, at det er derfor, at serien er så succesfuld. Fordi vi mener det, vi står for i serien. Det kan vi ikke fake".

Hvad er feminisme i jeres optik?

Uzo Aduba: "Det er to ting: dels dét at blive behandlet på lige fod med alle andre i samfundet. Vi skal færdiggøre det hårde arbejde, som så mange kvinder før os har gjort. Derudover er feminisme i dag dét at anerkende ordet ’valg’. Vi skal ikke se ned på kvinder, der bliver hjemme for at arbejde eller være en fuldtidsmor 24/7. Vi skal acceptere og anerkende hinandens valg".

Forandrer serien måden, hvorpå samfundet ser på kvinder?

Selenis Leyva: "Jeg ved ikke, om det har ændret noget i samfundet, men jeg ved, at serien har gjort folk opmærksomme på, at man godt kan sætte en masse forskellige kvinder sammen på skærmen og stadig få folk til at se med. For det virker stærkt, når man kan spejle sig selv i se-rien og blive ’repræsenteret’ i de forskellige karakterer. I mange år har vi været vant til, at Hollywood og underholdningsbranchen har haft et helt særligt kodeks for, hvordan kvinder skal se ud og opføre sig. Og det gør OITNB op med. Og jeg ville faktisk gerne se denne ’opskrift’ blive spredt endnu mere ud. Vi er allerede godt på vej med OITNB og med en karakter som Lena Dunham i Girls, men jeg ville ønske, at det også var noget, som mænd – både producere, manuskriptforfattere og skuespillere – ville omfavne mere i fremtiden".

Udover at vi i forbindelse med interviewet fandt ud af, at OITNB-damer var mindst lige så cool i virkeligheden, som de er i serien, så var der også noget andet, der stod klart.

For med et kvindefængsel som omdrejningspunkt for serien, som er præget af usle forhold, et hårdt miljø, der både slider på psyken og fysikken og med begrænset adgang til alt, hvad der hedder makeup og lækkert tøj, er seriens karakterer selvfølgelig præget af disse forhold - og udseendemæssigt. 

Derfor blev vi også positivt overrasket, da vi mødte en karakter som Uzo Aduba aka Suzanne ’Crazy Eyes’ 'in real person' i Berlin. Hun mødte nemlig op i den strammeste lyserøde kjole (der sad helt perfekt), røde læber, stiletter og den mest perfekte page, vi til dato har set - og derfor på mange måder en kvinde, som på mange måder så helt anderledes ud, end vi er vant til fra serien.I galleriet har vi samlet 19 af damerne fra OITNB med et off/on-screen billede, så du kan se 'forvandlingen' med dine egne øjne.

... Og én ting er sikkert - selvom damerne er skønne præcis som de er i serien, så er de også ret skønne, når de får lov til at give den gas med flotte kjoler, lækker makeup og flot hår på den røde løber. 

Orange Is the New Black: Sådan ser de ud, når de ikke er i fængsel

Relaterede artikler