12 Audrey Hepburn film, du skal se mindst én gang

Foto: All Over Press

Audrey Hepburn er synonym med klassisk ynde og tidløs gennemført stil. Hun er født med blåt blod i årene som datter af en hollandsk baronesse og en velhavende engelsk-østrigsk forretningsmand. Den petite skønhed, der er kendt for sin klassiske, feminine 50'er-stil med vide skørter, smalle taljer, capribukser og flade ballerinasko, startede sin karriere i rampelyset som model, før hun for alvor slog igennem som filmdiva. Det var særligt med hovedroller i vaskeægte filmklassikere som Prinsessen Holder Fridag, Funny Face, Sabrina, My Fair Lady, Charade og ej at forglemme modefilmen over dem alle: Breakfast at Tiffany’s (på dans ’Pigen Holly’, red.).

Siden 1953 med gennembrudsfilmen Prinsessen Holder Fridag (’Roman Holiday’, red.), har Audrey Hepburn betaget og underholdt verden med sit brede smil, sin ukuelige uskyldighed tilsat sødme og et gran frækhed – og oceaner af god stil. I år, den 25. januar 2018, er det 25 år siden, at Audrey Hepburn døde af kræft i en alder af blot 63 år, og derfor mindes vi i januars ELLE-magasin (på gaden til 25. januar) den skønne skuespillerinde, der har givet så meget til filmkulturen – og ikke mindst moden.

Hele portrættet ”Åh, Audrey”, skrevet af ELLEs Marie Louise Wedel Bruun, kan læses på side 40-43 i ELLEs januar magasin, og giver indblik i Audreys personlige historie, der trods de mange store filmroller og smukke kjoler, var langt mere end blot glimmer, glitter og optrædener på den røde løber. Audrey Hepburn stoppede nemlig brat med at arbejde som skuespiller allerede i 1968, for at dedikere sin til som ambassadør for Unicef.

Læs også: Derfor er Audrey Hepburn et stilikon

… Men hele historien om en af Hollywoods allermest ikoniske skuespillerinder nogen sinde, må du læse i magasinet, mens vi i denne artikel sætter fokus på filmene, Audrey Hepburn har kastet sit stjernestøv over, og ikke mindst beriget med looks, der er gået over historien.

Øverst på listen står filmen Breakfast at Tiffany’s fra 1961, hvor Audrey Hepburn skrev modehistorie i åbningsscenen, hvor hun iført en knælang, smal, sort Givenchy-kjole, bredskygget hat, divasolbriller, handsker, perler og kitten heels (trés chic!) uskyldigt indtager sin simple morgenmad (to-go kaffe og en croissant, naturligvis) foran Tiffanys butiksfacade i New York ved daggry. Det er måske dét filmlook, der er blevet kopieret og genfortolket flest gange nogensinde.

Læs også: Tiffany's åbner café så du kan få 'Breakfast at Tiffany's' a lá Audrey i New York

Og Breakfast at Tiffany’s er langt fra den eneste film, hvor Audrey Hepburn har brillieret med store smil og usammenligneligt god stil. Hvem vil ikke gerne gå undercover a lá Audrey, som i Charade fra 1963 bevæger sig som en kat gennem Paris’ gader iført trenchcoat hovedtørklæde og store solbriller, for at undgå de mænd, der har myrdet hendes mand?

I galleriet neden for har vi samlet 12 film med Audrey Hepburn, du skal se (mindst!) én gang – både for modens skyld, men også fordi de har en dybde, modernitet og nuancerigdom, der ikke havde været nære det samme med en anden kvinde i hovedrollen.

Swipe, og lad dig inspirere til din næste movienight! 

12 Audrey Hepburn film, du skal se mindst én gang

Relaterede artikler