Sociale medier Instagram lancerer ny opdatering, der skal minimere vores tidsforbrug på det sociale medie

Foto: All Over Press
Er du en af dem, der ikke kan lade være med at tage telefonen op og tjekke de sociale medier ved hver en 'pause' i hverdagen? Og måske gør det helt uden at bemærke det?
 
Guilty! Et scenarie, som de fleste af os nok kan skrive under på. Og samtidig måske også ofte at have følelsen af, at ville ønske man kunne lade være - og bruge tiden mere fornuftigt?
 
Så er der rigtig gode nyheder på vej til dig - og endda fra dem, der står bag vores afhængighed; Instagram og Facebook.
 
Instagram og Facebook har nemlig netop meldt ud, at de lancerer nogle helt nye funktioner, hvis primære formål er at mindske vores tidsforbrug ved at gøre os opmærksomme på, hvor meget tid vi bruger i de forskellige apps. 
 
Årsagen til lanceringen hænger sammen med antallet af de negative konsekvenser, der ses ved det stigende brug af sociale medier. De vokser sig nemlig kun større, og flere undersøgelser har vist, at de faktisk kan have en skadelig virkning for vores psykiske helbred. 
 
 
I DRs årlige rapport om medieudviklingen i Danmark 2018 fremgår det, at danskerne aldrig har brugt de sociale medier så meget, som de gør nu.
 
Rapporten viser, at Facebook er det mest populære sociale medie blandt danskerne med hele 65%, der bruger mediet dagligt. På anden- og tredjepladsen findes henholdsvis Snapchat med 23% daglige brugere og Instagram med 18% daglige brugere. 
 
Læs også: Er du også skyldig i den største SoMe-trend til dato 
 
Tal, der har givet anledning til bekymring blandt flere eksperter, som mener, at det øgede tidsforbrug på de sociale medier og jagten på de evige likes kan føre til problemstillinger såsom angst, depression, ensomhed, afhængighed, mobning og et negativt selvbillede. 
 
Og nu er tiden så kommet til, at de sociale medier tager sagen i egen hånd og forsøger at bekæmpe problemet ved en række nye funktioner. Funktioner, som skal opfordre til en ”alting med måde”-tilgang til vores brug af de forskellige sociale medier.
 
De nye funktioner, som både findes på Instagram og Facebook kommer efter sigende til at inkludere: 
 
1. Et dashboard over din aktivitet 
 
Dashboardet skal vise brugerne den tid, de gennemsnitligt har brugt på app’en i løbet af den sidste uge. 
 
2. En daglig påmindelse 
 
Fremadrettet kan man opsætte en daglig tidsbegrænsning på sit forbrug af Instagram eller Facebook, og når man så har ”opbrugt” denne tidskvote, vil der blive sendt en "advarsel", der informerer om, at ens daglige Instagram-forbrug er nået.
 
3. Lydløse push notifikationer 
 
Denne funktion giver brugerne mulighed for helt at slukke eller begrænse antallet af notifikationer fra Instagram og Facebook i en bestemt tidsperiode. Dette er ideelt, hvis man trænger til en pause fra det sociale univers eller har behov for at fokusere på noget andet uden at blive fristet. 

Foto: Instagram

Selv fortæller Instagram, at de nye tiltag er et resultat af konsultationer med eksperter i psykisk helbred og deres egne undersøgelse af emnet.
 
I en udtalelse fortæller produktchef hos Instagram, Ameet Ranadive og forskningsleder hos Facebook, David Ginsberg: 
 
”Vi ønsker, at den tid folk bruger på Facebook og Instagram er tilsigtet, positiv og inspirerende. Vores håb er, at disse værktøjer giver folk mere kontrol over den tid de bruger på vores platforme, og samtidig fremmer samtaler mellem forældre og teenagere omkring passende onlinevaner”. 
 
I følge Instagram og Facebook bliver de nye funktioner lanceret snart.
 
Men hvorfor ikke se ventetiden som en kærkommen lejlighed til allerede nu at begynde at tænke lidt over det?
 
 
 
 
 

Relaterede artikler