Interview Fem minutter med forfatter Sara Omar

Foto: Bo Egestrøm
Hvad har forfatteren Sara Omar tilfælles med Caroline Wozniacki, Søren Pind og Jonatan Spang?
 
De er alle blandt de nominerede til Berlingskes Årets dansker-pris, du netop i disse dage kan være med til at afgøre. En del af begrundelsen for Sara Omars nominering lyder: ”Nomineres for med bestselleren Dødevaskeren at sætte fokus på undertrykkelse og social kontrol af kvinder i parallelsamfundene.” ELLE har talt med Sara Omar om, hvad lige præcis den nominering betyder for hende. 
 
Hvordan fik du overbragt nyheden om, at Berlingske havde nomineret dig til Årets dansker?
”Jeg blev ringet op af mit forlag. Det var en meget særlig dag.”
 
Og hvordan reagerede du?
”Jeg blev stolt og beæret. Og på en positiv måde følte jeg mig inkluderet og beriget.” 
 
 
Hvad ville det betyde for dig at vinde titlen som Årets dansker?
”Det vil betyde ualmindeligt meget for mig at vinde titlen som Årets dansker. Især fordi jeg er af den overbevisning, at Danmark er et mangfoldigt land. Selvom jeg er Kurdisk dansker, er jeg dybt beæret over overhovedet at blive nomineret som Årets dansker. Nomineringen i sig selv ser jeg som invitation til, at jeg er velkommen her i lille Danmark, og at jeg skal føle mig hjemme og som en del af folket. Jeg er dybt rørt over det.”
 
Hvordan vil du bruge titlen, hvis du vinder?
”Jeg vil bruge titlen til at ære vores samfund - det forpligter at modtage sådan en pris. Jeg er tilhænger af et samfund, hvor vi kan være danskere på hver vores måde. Selv om vi måske har en anden hudfarve, kultur eller religion, at vi stadig er danskere. Vi har jo haft mange negative diskussioner i offentligheden om, hvad danskhed er. For mig personligt er danskhed mangfoldighed, åbenhed, kærlighed, respekt, værdighed og godhed. Jeg mener ikke, at danskheden er i fare på nogen måder. Jeg mener dog, at de som proklamerer, at danskheden og det danske kultur er i fare, netop er farlige for vores kultur og frihed. Jeg er jo til som forfatter i Danmark netop på grund af den personlige integritet og borgernes åbenhed. Selvom min bog har titlen Dødevaskeren, og den indeholder en masse ikke-danske karakterer, så har læserne stadig været i stand til at føle, mærke og forstå, hvad jeg har på hjerte. Det er danskhed for mig. Og jeg vil ikke degradere det til at være noget mindre eller indelukket. Det er nok det, jeg ville bruge prisen til - at vise verden Danmarks kærlighed, respekt og mangfoldighed. Og for mig er nomineringen i sig selv prisværdigt og dette forpligter.”  
 
Psst … du kan frem til den 26. November kl. 12 være med til at stemme på, hvem der skal vinde prisen som Årets dansker lige her

Relaterede artikler