Foto: Rachpoot/AP/Ritzau Scanpix
Kultur

'Nepo baby': Forstå begrebet alle taler om, og som stjernerne nu kommenterer på

af Christoffer Mygind Juul 9/01/2023
Har du været online den seneste måned, er du med stor sandsynlighed stødt på begrebet 'nepo baby', som har skabt stor debat på sociale medier. Men hvad dækker begrebet over?

Hvad har Hailey Bieber, Jamie Lee Curtis og Zoë Kravitz til fælles?

Udover, at de alle tre er kendte ansigter iover hele verden og ofte er at se på din skærm på den eller anden måde, så er de alle tre også børn af meget kendte mennesker.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hailey Biebers far er skuespiller Stephen Baldwin, skuespiller Jamie Lee Curtis er barn af Hollywood-legenderne Tony Curtis og Janet Leigh, mens Zoë Kravitz' forældre er musiker Lenny Kravitz og skuespiller Lisa Bonnet. 

Og det faktum, at nogle af de mest kendte mennesker i dag også er børn af kendte forældre, er netop det, der er omdrejningspunktet for en af internettets helt store samtaler for tiden, der tager afsæt i begrebet ‘nepo baby’.

Et begreb, der har trendet hele sidste år, men som for alvor fik luft under vingerne, da amerikanske New York Magazine i december sidste år udkom med et nummer dedikeret til begrebet, hvor de kortlagde stort set alle de stjerner - fra modeller og musikere til skuespillere og sangere - der er børn af eller i familie med Hollywood-stjerner, og derfor har været privilegeret i forhold til dem, der ikke har kendte eller rige forældre.

Det satte med det samme gang i en heftig debat online, hvor New York Magazines overanalyserende artikel gik viralt og fik flere, både kendte og ukendte, til at diskutere, hvorvidt det var etisk forsvarlig af mediet at afdække begrebet så massivt.

Samtidig satte flere spørgsmålstegn ved, hvor grænsen går for at blive kategoriseret som ‘nepo baby’. Er det for eksempel fair, at sangeren Phoebe Bridgers har fået nepotisme-mærkatet på sig, fordi hendes far bygger kulisser? Eller at Olivia Wildes forældre er journalister?

Nogle af de omtalte stjerner i artiklen - som Angelina Jolie, Miley Cyrus, George Clooney og Kate Hudson - er blevet så kendte at få idag kender til deres kendte forældre, og de fleste tillægger derfor ikke deres stjerne-ophav værdi. Netop derfor har flere også stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor de så har optrådt i en af de mange artikler udgivet i forbindelse med temaet.

I kølvandet på den omdiskuterede forside fra New York Magazine er der flere af de omtalte og andre ‘nepo babies’, der har kommenteret på sagen eller på anden vis gjort det klart, at de har fulgt med. Nogle mere kritisk end andre.

Som Hailey Bieber, der for nylig viste sig i en t-shirt med teksten ‘nepo baby’. Hun har særligt været i søgelyset, da hun er blevet døbt en ‘double nepo baby’, da ikke bare hendes far er kendt, men også hendes mand, som er en af verdens mest kendte popstjerner, Justin Bieber.

Foto: Rachpoot/AP/Ritzau Scanpix

Også Jamie Lee Curtis, der er særligt kendt for sine roller i 'Halloween'-filmene, har kommenteret begrebet og debatten med et post på Instagram, hvor hun anerkender, at hun selv er en ‘nepo baby’ - hendes mor Janet Leigh spillede hovedrollen i Alfred Hitchcocks ikoniske gyser ‘Psycho’ - og at der ikke går en eneste dag, hvor hun ikke bliver mindet om det.

Hun skriver også, at hele begrebet er designet til at underminere hende og andre børn af kendte mennesker, men at hun har gjort alt, hvad hun kan for at bevise sit værd i egen ret.

Debatten har også nået modefronten, hvor model Kaia Gerber, der er datter af supermodel Cindy Crawford, og model Lily Rose Depp, hvis forældre er Vanessa Paradis og Johnny Depp, har været nævnt. For har de haft en fordel i branchen, fordi de er dygtige, eller fordi deres mødre også er modeller?

Det har topmodel Coco Rocha kommenteret på med en række videoer på Instagram og Tiktok, hvor hun giver sin mening til kende om nepotisme i modebranchen. Her forklarer hun blandt andet, at flere modeller har en fordel i branchen gennem flere forskellige faktorer som for eksempel hvem, de har arbejdet med, deres ansigtstræk, deres hudfarver eller deres etnicitet.

Samtidig undrer hun sig over, hvorfor New York Magazine kun har dækket nepotisme i underholdningsbranchen og ikke også inkluderet politik og forretningsfolk. 

Hvorfor det er lige nu, at New York Magazine vælger at folde temaet ud, er ikke til at vide. Men en af grundene til det kan være, at flere af de stjerner, der prydede forsiden, filmplakater og hitlister i 90’erne og 00’erne nu har fuldvoksne børn, der enten selv er ved at gøre karriere i rampelyset eller allerede har gjort det. 

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2022-11-30/aesop_0.png

Håndcreme, A­­­­esop hos Matas, 190 kr.

DKK 190,-
Køb her
/2022-11-30/arket.png

Sweater, Arket, 950 kr.

DKK 950,-
Køb her
/2022-11-30/bogogide.png

Bog, Bog og ide, 140 kr. 

DKK 140,-
Køb her
/2022-11-30/coperni.png

Taske, Coperni, 2.940 kr.

DKK 2.940,-
Køb her
/2022-11-30/cos.png

Sweater, Cos, 590 kr.

DKK 590,-
Køb her
/2022-11-30/cph-living.jpg

Badekåbe, CPH living, 600 kr.

DKK 600,-
Køb her
/2022-11-30/kiehls-.jpg

Ansigtsolie, Khiels, 350 kr.

DKK 350,-
Køb her
/2022-11-30/georg-jensen.png

Julehjerte, Gerog Jensen hos Magasin, 230 kr.

Køb her
/2022-11-30/maanesten.png

Øreringe, Maanesten, 600 kr.

Køb her
/2022-11-30/jaquemus-hos-miinto.jpg

Kjole, Jaquemus hos Miinto, 4.550 kr.

Køb her
/2022-11-30/mango.png

Sko, Mango, 600 kr.

Køb her
/2022-11-30/julekalender-hos-bahne.png

Julekalender, Lakrids by Bülow hos Bahne, 350 kr. 

Køb her
/2022-11-30/rotate.jpg

Top, Rotate Birger Christensen, 3.700 kr.

Køb her
/2022-11-30/glossier.png

Blush, Glossier, 140 kr.

Køb her
/2022-11-30/hamkjobenhavn.jpg

Jeans, Han Kjøbenhavn, 2.000 kr.

Køb her
/2022-11-30/holzweiler.png

Vest, Holzweiler, 2.300 kr.

Køb her
/2022-11-30/ganni.jpg

Nederdel, Ganni, 1.600 kr.

Køb her
/2022-11-30/zara_0.jpg

Jakke, Zara, 800 kr.

Køb her