Foto: PR
Mad og drikke

Stor isguide: Her er de 11 bedste issteder i Danmark

af Rose Maria Boelsmand 1/07/2020
Vi har udforsket det danske sommerland og fundet de 11 bedste steder at få årets første is - fra Skagen til Søndervig.

Ingen sommer uden is, og heldigvis bor vi i et land, hvor kreativitet, smag og kvalitet ingen grænser kender.

Hvad enten du er til frisk is lavet på mælk og jordbær fra egen produktion, økologiske mikroismejerifristelser, en københavnersmart softice eller bæredygtige alternativer, er Danmark et isslaraffenland, der kalder på at blive udforsket.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi har samlet 11 af de bedste steder at nyde årets is.

SKAGEN, ISMAGEREN
Skagen rimer på sommer på alle tænkelige måder. Og derfor finder du naturligvis også noget af landets fineste is på kongerigets nordligste tip. Hos Ismageren er attraktionen italiensk gelato med et dansk tvist. Den er frisklavet hver dag, i stedets egen produktion, af sødmælk og rene råvarer. Det eneste, du skal gøre op med dig selv, er, om du er til en kreativ koldskålsgelato eller mere traditionelle varianter som chokolade, jordbær eller lakrids.

Foto: @ismageren

KØBENHAVN, ANDERSEN & MAILLARD
Den er tilbage! Croissanten med kaffesoftice fra Københavns hypede kvalitetskaffested og nørdebageri. Croissanten er en smørbagt og kaffeglasseret størrelse med perfekte sprøde og bløde lag, og softicen er lavet på overskudsmælk fra mælkeskummerne og inficeret med den kaffe, der satte Andersen & Maillard på københavnerkaffekendernes landkort.

Foto: @andersenmaillard

CHRISTIANSHAVN, CREMA
Er du mest til en ’selvhenter’, er Crema måske netop dit bæger is. Pick-upisstedet Gelateria Crema på Christianshavn laver ægte italiensk ’gelato’ lige til at tage med hjem. Isen er produceret præcis som gelato-dogmerne foreskriver. Det eneste problem er, at du skal vælge mellem smagene, der sender dig direkte til det terrakottafarvede Italien... Nocciola med hasselnødder fra Piemonte, Mondorla med mandler fra Val di Noto eller Pistacchio med pistacienødder fra Bronte. Mama Mia!

Foto: @cremacph

KARREBÆKSMINDE, ENØ IS OG BAGERI
I Karrebæksminde på Sydsjælland laver den lokale bager selv sine økologiske is, og de er så gode, at der altid er lang kø foran butikken. Mælken til isen henter de direkte på Gaarden, en økologisk bondegård i Ravnstrup, og de bruger årstidens friske frugter. Derfor vil smagen heller aldrig være helt ens, for frisk frugt varierer i smagen alt efter sæson. Det er det, der gør oplevelsen ægte. Snyd heller ikke dig selv for at købe et brød eller to med hjem.

Foto: @enobageri

SØNDERVIG, WOODYS
Woodys er en hyggelig strandcafe, som ligger i klitterne i Søndervig ved Vesterhavet. Her finder du, ud over økologisk baristakaffe, lækre drinks og vin, lokal gourmet-is fra Kastbergs. Isen produceres i Herning med frisk mælk fra det lokale Drøsbro Mejeri, og flere af ingredienserne er hjemmelavede, f.eks. hyldeblomstsaft, solbærmarmelade og chokolade. Der er med andre ord god grund til at gøre et pitstop på Woodys – særligt efter en tur i det vilde Vesterhav.

Foto: @woodys_soendervig

NYKØBING SJ, ISØRE
I Nykøbing Sjælland ligger det familieejede, økologiske ismejeri Isøre, der er drevet af Torben og hans datter Astrid. De sælger isen fra deres egen gårdbutik i Grønnegården på det nedlagte psykiatriske hospital Anneberg og lægger vægt på, at alt er lavet fra bunden. Alle mælkeis er glutenfri, og sorbeterne er både glutenfri og veganske, hvilket vil sige, at der er smagsvariationer til alle. Du kan både købe isen i kugleform eller flotte dig med et bæger (100 ml eller 420 ml) til fryseren derhjemme.

Foto: isoere-is.dk

AARHUS, DOLCE VITA
Det, der gør livet lidt sødere og giver et smil på læben i smilets by, er is fra Dolce Vita, som har tre isbutikker i Aarhus. Isen, eller rettere le gelato, laves frisk hver dag af Roberto Damo, som er manden bag Dolce Vita. Han startede i 2002, og målet var at skabe en isbar som dem, man finder i Venedig, hvor Roberto er opvokset og uddannet som gelataio – ismager. Roberto Damo laver stadig selv langt de fleste af isene i vitrinerne – og den slags ægthed vil man da gerne smage, ikke?

Foto: @dolcevitais

LØKKEN, ISKOMPAGNIET
Iskompagniet, der ligger i badebyerne Løkken og Blokhus, kan deres kram. De laver italiensk gelato og opfinder løbende nye smagsvarianter med chokoladefavoritter som Oreo, Sneakers og Ferrero Rocher. Isen produceres lokalt med råmælk fra Vrejlev Kloster fra frilandskøer på græs. Der er også et behørigt udvalg af sorbeter til dem, der går efter veganske og fedtfattige alternativer. Sorbeterne laves på friske frugter og bær og er helt uden tilsætningsstoffer – der er klassiske frugtsmage som blodappelsin, solbær, jordbær, mango, lime og banan – og forførende vegansk mørk chokolade og mint. Mums!

Foto: @iskompagniet

AMAGER, ALICE
Hos Alice på Amager i København skyr de ingen midler for at ramme den perfekte kombination af overvældende smag, perfekt cremet konsistens og gode råvarer. Isen producerer de selv, smagene varierer, og hele herligheden rundes af med en smørbagt, karamelliseret vaffel. Ja tak!

Foto: @alice.cph

MØN, MØN IS
Når du har gået de berygtede 497 trappetrin (ned og op!) i bagende sommersol på Møns Klint, er behovet for is stort. Hop ind i bilen og stop ved det lokale ismejeri, Møn Is, der også er en gårdbutik. Her går de økologiske køer på græs bag butikken, og de leverer mælken, der danner basen i den tilsvarende økologiske is. Når det er sæson for jordbær, kan du også få en out of this world-jordbærsorbet lavet på lokale bær. Og nydelsen? Den foregår med frit udsyn til marker og græssende køer.

Foto: Moen-is.dk

KØBENHAVN, SOCIAL FOODIES
Hvis turen går til København, skal du den socialt ansvarlige Social Foodies (@social_foodies), hvis produkter er lavet af socialt- og miljømæssigt bæredygtige råvarer, hvor mange er dyrket af småbønder i udviklingslande. Deres is er vanvittig god. Prøv vaniljeisen med vanilje fra Uganda eller den grønne og veganske smagseksplosion, Dyrehaven, med avocado.

@social_foodies

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her