Piper
Annonce

Sådan serverer du champagne for den bedste smagsoplevelse

Annonce for Piper-Heidsieck 6/10/2023
Når vi skal fejre noget særligt, er den elegante champagne det helt rigtige valg til skålen. Boblernes delikate smag er perfekt som samtalestarter, til at fuldende middagen eller sætte festen i gang. Men hvordan serverer du den bedst? I denne artikel guider vi dig til den ideelle smagsoplevelse.

Der findes mange lækre vine, men få har et så delikat ry som champagne. En god flaske har smagsnoter af fransk diligence, stolthed og traditioner, og de gyldne bobler fungerer som et krydderi af finesse til enhver festlig lejlighed. Champagne harmonerer desuden godt til alverdens former for lækre antipastis og delikatesser, eller som den friske afslutning ovenpå en lækker middag.

Champagnens rige tekstur og elegante smagsunivers fortjener den særlige opmærksomhed, der bliver den givet – men hvordan er det nu lige, at de blide bobler skal serveres? Fortvivl ej, i denne artikel guider vi dig til, hvordan du serverer din champagne med manér og samtidig sikrer dine gæster den bedste smagsoplevelse.

1. Den rette temperatur

Serveringen af din champagne har afgørende betydning for den fulde smagsoplevelse – og her er temperaturen et vigtigt element. Undersøg derfor altid, hvilken temperatur der er den ideelle, inden du serverer champagnen til de forhåbningsfulde gæster.

Champagnen, du ser på billedet længere nede i denne artikel, Piper-Heidsieck Cuvée Brut, har en frisk og elegant smagssammensætning, der kommer allermest til sin ret ved en temperatur på 8-10 grader. Derfor kan du med fordel tage champagnen ud af køleskabet, et kvarter før skålen skal udbringes.

Den populære champagne er en klassiker, der stammer fra et af de ældste champagnehuse. Den lette og frugtige vin har en ganske særlig og harmonisk smag – og så er den godkendt af en af filmhistoriens største ikoner: Marilyn Monroe siges nemlig at have haft Piper-Heidsieck Cuvée Brut som en af sine favoritter.

En champagne, der er en filmstjerne værdig, skal indtages med manér, og derfor anbefales det, at du venter med at åbne flasken, til gæsterne er kommet. Pop den som et festligt element, og skab en mindeværdig start på en god aften.

Sådan sabler du

Hvis du vil imponere som en ægte connaisseur, er en champagnesabel det perfekte redskab, og har du mod på at begive dig ud i det særlige håndværk, kan du læse med her.

  1. Når du skal sable en champagne, skal du sørge for, at flasken har den rette temperatur. Husk derfor at lægge din champagne på køl i minimum et par timer før. På den måde sikrer du, at trykket er det rette, og at boblerne er forfriskende kolde.
  2. Næste step i sablingsprocessen er at fjerne folien fra flasken, så det kun er proppen, der er tilbage. Da flasken kan være glat, er det en god idé at lægge en stofserviet rundt om.
  3. Næste step er at finde sømmet på flasken, der løber fra bund til top. Herefter skal du stryge sablen langs sømmet, hvorefter flaskens øvre del ryger af.

2. De rette glas

Når du har investeret i en flaske god vin, er smagsoplevelsen helt central for oplevelsen og for fornemmelsen af de bløde bobler. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvilke glas du serverer champagnen i.

Så selvom vi hurtigt kan få lyst til at drage blikket mod Hollywood, og lade os inspirere af de æstetiske champagneskåle fra ‘the roaring 20s’ – så anbefaler eksperterne desværre ikke, at vi serverer de sprudlende bobler i alt for brede glas, for det vil nemlig betyde, at boblerne forsvinder hurtigt, og at vinens bouquet ikke kommer til sin fulde ret.

Men hvilke glas er så de rette? Hvis din champagne er af den friske og frugtige slags – som eksempelvis Piper-Heidsieck Cuvée Brut – anbefaler champagneeksperterne, at du serverer boblerne i et tulipanformet glas. På den måde sikrer du den bedste smagsoplevelse, da glasset giver champagnens aroma og smag lov til at udvikle sig på allerbedste vis.

Det er dog ikke kun det smukke tulipanglas, der fungerer til serveringen af din champagne. De traditionelle fluteglas er fordelagtige til en tør champagne, blandt andet fordi de holder godt på boblerne.

Tjek derfor altid op på champagnens karakter og smagsnoter – og vælg dit glas derefter.

Fluteglasset er fordelagtigt til en tør champagne – eksempelvis Piper-Heidsieck Cuvée Brut.

3. Fyld kun glasset til det bredeste punkt

Du har helt sikkert hørt reglen før – men hvorfor er det nu lige, at vi ikke må fylde glasset helt op til randen med den lækre champagne?

Reglen er ikke kun til for æstetikkens skyld, tværtimod har mængden i glasset en afgørende betydning for smagen. Så når din aften står i champagnens tegn, så er det en klar anbefaling, at du kun fylder glasset til det bredeste punkt. På den måde sikrer du, at aromaen rigtig kommer til sin ret og at du dermed får den bedste smag frem i din champagne.

4. En champagnemiddag er middagen, du ikke vil gå glip af

Champagnen er en helt ideel aperitif, når det kommer til middagsselskaber, men de delikate bobler harmonerer også godt til en bred vifte af forskellige serveringer. Du kan derfor sagtens drikke champagne gennem et helt måltid.

Det fænomenale ved champagnen er foruden dens friske smag, at boblerne formår at rense munden mellem de forskellige smagsindtryk. En god champagne er altså oplagt til langt mere end en fast del af nytårsritualet, og fungerer som et delikat supplement til mange andre retter end blot kransekage.

Cuvée Brut fra Piper-Heidsieck skal serveres ved en temperatur på 8-10 grader.

5. Vælg den rigtige champagne

Champagne er altid et godt valg til festlige lejligheder, og hvilken type champagne du foretrækker, er langt hen af vejen en smagssag. Vil du alligevel gerne vælge den rette flaske til netop dit arrangement, kan du overveje, hvornår champagnen skal drikkes. Skal du servere den til maden, som aperitif, er det en festlig velkomstdrink, eller byder du på et glas, når maden er spist?

Hovedreglen er, at en tør champagne passer til salte eller neutrale anretninger, hvorimod en halvsød, demi-sec champagne passer til dessertkøkkenet eller andre søde anretninger – f.eks. kransekage.

Hvis du leder efter en demi-sec champagne med sødlige smagsnoter, så er Piper-Heidsieck Cuvée Sublime et godt bud på en forførende champagne fuld af smagsnuancer, der går godt sammen med desserten.

Hvis du derimod leder efter en champagne, der fuldender de salte anretninger, er Piper-Heidsieck Rosé Sauvage uden tvivl et godt valg. De perlende bobler er til den tørre side, men emmer samtidig af frugtige smagsnuancer fuld af intensitet. Du kan finde champagnen her.

Der findes utroligt mange elegante champagner på markedet, der hver har sin smagsprofil og charme, så prøv dig frem og find den, du bedst kan lide. Det er i hvert fald helt sikkert, at der findes en champagne, som passer til netop din fejring.

Piper-Heidsieck

Siden Florens-Louis Heidsieck i 1785 præsenterede sin første Cuvée for den franske dronning Marie-Antoinette, har Piper-Heidsieck specialiseret sig i den særlige vinkunst, som er champagnen. Dronningen elskede den mousserende vin lige fra start, og snart var champagnehuset berømt.

I dag er Piper-Heidsieck stadig blandt de bedste og mest prisvindende champagnemærker, kendt for sin høje kvalitet. I år var chamapgnehuset stolt sponsor til ELLE Awards – og udbragte festens mest delikate skål.

Læs mere her.