Q&A Sara Omar om sin nye bog Skyggedanseren: ”Skriveprocessen har været tårefyldt og smertefuld”

Foto: Bo Egestrøm

Hvordan har det været for dig at skrive opfølgeren til Dødevaskeren?

At være forfatter betyder, at man øser ud af sig selv, men det betyder også, at man lærer sig selv at kende og forstår selvet på en måde, man ikke troede var muligt. Skriveprocessen under Skyggedanseren har været tårefyldt og smertefuldt, men i lige så høj grad en proces, der har fået mig tættere på mig selv, tættere på livet og fået mig til at anerkende min eksistens endnu mere. Det har gjort mig stærkere, end jeg i forvejen var, samtidig med at jeg har holdt fast i min menneskelighed under skrivningen af hvert evigt eneste ord. Når man skriver om det stof, jeg skriver om, kan man ellers godt miste troen på mennesker undervejs. Det nægter jeg!

Er du nervøs for modtagelsen af Skyggedanseren og om den kan leve op til Dødevaskerens enorme succes?

Selvfølgelig er jeg det! Men jeg ved også, hvordan jeg dag og nat har knoklet for at tilføje et værk til verdenslitteraturen, som jeg synes har manglet. Så jeg prøver at have så meget respekt for mig selv og mit forfatterskab og min arbejdsindsats, at jeg insisterer på at være mere stolt end nervøs. Det kan være en svær øvelse, men den er ikke umulig. 

Hvad kan vi se frem til?

At få en dybere indsigt i en verden, der kan virke fjern, men er tættere på, end I tror. I kan forvente fuld knald på alle følelser og tanker og refleksioner over uretfærdigheder, og hvad det vil sige at være et menneske, der prøver at mestre livet på godt og ondt. Der er frygtelige sandheder, men der er også humor, omsorg og kærlighed.

Hvor drømmer du om, at denne bog vil tage dig hen?

Jeg drømmer ikke. Jeg har visioner, som jeg arbejder hårdt for at kunne realisere. Og jeg er allerede godt på vej til dér, hvor jeg vil hen. En verden, hvor mennesket bliver anset for at være et menneske.

 

Hvad har kåringen som Årets kvinde ved ELLE Style Awards 2019 betydet for dig sidenhen?

Jeg er selvfølgelig meget beæret og har båret den stolthed med mig videre siden. Når man har været så isoleret, som jeg har været - uden stemme, så er det ubeskriveligt, hvor glad man bliver, når ens stemme bliver hørt og værdsat. Og som jeg sagde i takketalen, har det faktum at være en kvinde været en pris, jeg har skullet betale, og ikke en pris at modtage. Så det betyder utrolig meget at blive anerkendt, for netop den man er. Det er jeg stadig taknemmelig for.

Skyggedanseren udkommer den 26. november 2019.

Se Sara Omars takketale fra ELLE Style Awards 2019 herunder: