50 shades revisited: ELLEs chefredaktrice anmelder 'Grey'

ELLEs chefredaktrice Cecilie Ingdal Christiansen var iblandt de millioner af kvinder, der slugte 50 Shades of Grey-trilogien. Nu er fjerde bind i serien på vej, og vi har bedt hende anmelde den.

Tekst: Cecilie Ingdal Christiansen

Da rygterne svirrede om endnu en bog i Grey/Steele-sagaen tænkte jeg, at der da vist ikke kunne koges mere suppe på den i forvejen tynde (men dog alligevel, indrømmet, saftige …) fond. Altså lige indtil ELLEs redaktør og faste boganmelder Malou Wedel Bruun viftede et spritnyt og velduftende (af frisk tryksværte) eksemplar af bogen foran mig. Jeg glemte alt om mit standpunkt, og svarede (lidt for ivrigt) JA til spørgsmålet, om jeg ville anmelde den …

Glemt var alt om, at 50 Shades-trilogien i den grad mistede sin spændstighed i tredje bind, og at filmatiseringen – ikke bare med sit karaktervalg (jeg heppede på Ryan Gosling og Emma Roberts), men især pga. fortællingen – aldrig nåede bøgerne til sokkeholderne, og jeg kastede mig med en lille sult over Grey.

Til de uindviede er (Christian) Grey den mandlige hovedfigur; en 27-årig ekstremt velhavende og succesrig forretningsmand med særlige seksuelle vaner og ude af stand til at have et ’normalt’ forhold. Vi hører nu den samme historie som før, men set med Greys øjne; dvs. hvor det før var et ultrafeminint univers, får vi nu den mandlige hovedfigurs version af mødet med den uskyldige studine Anastasia Steele og udviklingen af deres sub/dom-forhold.

Jeg erkender, at jeg hurtigt kom i Grey/Ana-stemning igen og (endnu en gang) slugte bogen, men dog på ingen måde i samme tempo og med samme pirrende nysgerrighed som med de første bind. Ikke bare fordi historiens udvikling allerede var mig kendt, men fordi hans tanker om deres forhold var mig langt mere ligegyldige og uinteressante end hendes ... Derfor tvivler jeg også på, at Grey kommer til at have samme effekt på verdens husmødre, som 50 Shades-serien fik; den gav jo i den grad gav os alle rosa kinder med mere ...

MEN når det er sagt, svælgede jeg mig alligevel i gensynet med de to hovedkarakterer; og især Christians ekstravagante livsstil inkl. butleren Taylor, flyveture i helikopteren Charlie Dango og den nærmest Pretty Woman-værdige forkælelse af Ana er da ikke til at stå for - ligesom genbesøget i det røde smertekammer ... Så mine aftener med Grey i sengen var trods alt ikke helt forgæves.

EL James: Grey, 576 sider, Pretty Ink. Udkommer 04.09.2015

 

Relaterede artikler