Her er de nye tilføjelser til ordbogen, du skal kende
Foto: @iamcardib & @viunge
Ordbog 2021

Her er de nye tilføjelser til ordbogen, du skal kende

af Johanna Kinnock 19/04/2021
Ord er mere end bare ord, ord er bevægelser. 2021-ordbogen over de begreber, der er blevet en del af vores fælles sprog, rummer tanker om køn, politisk vækkelse og SoMe-afhængighed. De dækker over en verden, der er kompleks som aldrig før.

Mange vil mene, at der er for mange ord nu om dage. At de springer op som vildfarne tornadoer og be­sværliggør livet og debatterne. Men denne ordbogs­forfatter, en 24-årig pan-seksuel, dj-aspirerende, digitalt indfødt, horoskop-elskende cis-kvinde, mener tværtimod, at ord nuancerer debatterne og tilføjer en længe ventet mangfoldighed til vores sprogbrug.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

For mig ser det ud til, at det sidste seje træk mod ligestilling bliver at tage selveste det, vi siger, op til over­vejelse. Journalist Lucia Odoom sagde det bedst i Politikens poptillæg:

”Er det ikke smukt, at vi er nået dertil i vores kultur, hvor vi kan tage ord seriøst?”

ELLEs 2021-ordbog tager dem netop seriøst. Måske er der et par iblandt, du ikke vidste, du havde brug for?

Læs også: 37 sjove Friends-facts, som kun de største fans kender til

Orbog 2021

Woke [adjektiv]

At holde sig ”vågen” over for verdens uligheder og generelt identitetspolitisk bevidsthed.

Beskriver en person, der er opmærksom på og udtrykker sig om identitetspolitiske emner som køn, race og seksualitet. Oprindeligt afroamerikansk slang for at være bevidst om hvide menneskers undertryk­kende adfærd. Populariseret af Erykah Badu og Childish Gambino i det 21. århundrede. Nu om dage er wokeness defineret som et karaktertræk: en måde at agere i verden på, hvor man er bevidst om sine privilegier og siger fra over for f.eks. sexisme og racisme. Ordet bruges også nedladende om især ”krænkelsesparate” unge, der anklages for at være ekstremt sensitive over for diskriminerende adfærd (dog stadig utydeligt for denne ordbogsforfatter, hvordan dette kan opfattes negativt).

Læs også: 20 spørgsmål til Signe Wenneberg

De [pronomen]

Pronomen foretrukket af mange, der identificerer sig som non-binære (frem for de binære pronomener ”han” og ”hun”)

At være non-binær vil sige, at man ikke identificerer sig med at være mand eller kvinde (eller rettere – man binder sig ikke til nogen af kategorierne). Der er et stigende antal mennesker i Danmark, der identificerer sig som non-binære, og i udlandet får stjerner som skuespiller Indya Moore (der spillede Angel Evangelista i tv-serien ’Pose’) non-binærhed på alles læber. At være non-binær er først og fremmest en identitet, men for mange er det også en slags ideo­logi: en drøm om en unisex-verden, hvor den kønnede bås frafalder, og vi står tilbage som … ja, mennesker. Det kan alle vel se det smukke i?

Wap [substantiv]

En Wet Ass Pussy

Da amerikanerne ramte gaden for at fejre det længe ventede valgresultat i november, var det til lyden af især et kæmpestort skelsættende rap-hit. Et hit, der kunne få demokraterne til at svinge hofterne mere end nogen anden. Et hit for alle aldre. For ’WAP’ er mere end en våd kusse, mere end klimakset for den kvin­delige raps sejrsgang i form af Cardi og Megan. WAP er en folkebevægelse, en kampsang, en spiritual awakening – en ode til kvinder, der ikke skal ’grabbes by the pussy’, men give den ansigt.

Doomscrolling [verbum]

At scrolle ustoppeligt gennem ens meget deprimerende nyhedsfeed

Hvornår har du sidst lagt telefonen fra dig med en følelse af klarhed og ro efter at have scrollet gennem dine sociale mediers newsfeed? Fra co­vid-19 til klima til krænkelser: Verden er fyldt med ubehagelige, decideret deprimerende nyheder. Og samtidens måde at forbruge dem på minder mindre om en behagelig morgens avisbladren og mere om at stå under en ustoppelig kaskade af lort. Der er endnu ikke udvundet en skudsikker kur mod doomscrolling, men udendørs aktiviteter og menneskelig kontakt menes at være fordelag­tige foretagender

Gen C [substantiv]

Generationen født under eller lige efter Corona-krisen

Generationen født under Corona bliver nok en varsom bunke digitale genier. Stay tuned.

Læs også: Irina Olsen åbner op om fertilitetsproblemer

Hvis du er interesseret i at blive endnu klogere på nye og anderledes ord, så se med i galleriet herunder, hvor vi har samlet ELLEs ultimative mode-ordbog.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her