Foto: Anders Beier
Kunst, bøger og musik

6 kunstudstillinger du ikke har lyst til at gå glip af

Af Redaktionen 9/05/2022
Der er masser af gode kunstudstillinger at se landet over for tiden. Vi guider til nogen af dem, du ikke må gå glip af.

Artiklerne blev første gang bragt i ELLEs april- og majnummer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Moki Cherry, Nicolai Wallner.

Det sker ikke så tit, at et galleri kører retrospektivt, men hos Nicolai Wallner i Københavns nordvestkvarter viser de Moki Cherry, og det skal de have tak for. Den svenske kunstner arbejdede med tekstiler, træ, maleri, collage, keramik, musik og scenografi i en poetisk bestræbelse på at fange essenser af funktionalitet, spiritualitet og hverdagsliv. Hun dannede par med den amerikanske trompetist Don Cherry og delte sit liv i to, levede dels på Long Island og i New York, dels i Stockholm og den lille svenske by Tågarp, og måske var det splittelsen mellem verdener, der skabte dynamikken i hendes kunst. Moki Cherry arbejdede for kulturel lighed og fællesskab, og hendes mission varetages og videreføres i dag af hendes to børn, musikerne Neneh Cherry og Eagle-Eye Cherry. Kunsten taler for sig selv.

Moki Cherry kan ses hos Nicolai Wallner indtil 28.05.22.

Haegue Yang, Sonic Intermediates - Tripodal Shapeshifter After Ferlov Mancoba, 2021. SMK.

KOREANSK Forårets hovedudstilling på SMK er med den sydkoreanske kunstner Haegue Yang. I udstillingen ’Double Soul’ viser museet en række værker, der både lyser, lugter og bevæger sig. Med det sagt findes der også en formfin æstetik i værkerne, der ofte er lavet af hverdagsgenstande, som Haegue Yang med sin kreativitet befrier fra deres funktion – og gør smukke. Hendes særegne skulpturer og de store installationer lægger op til en totaloplevelse, men gå endelig også på udkig i detaljen, hvor pointen ofte ligger gemt. Haegue Yang, der arbejder fra både Seoul og Berlin, repræsenterede Korea på Venedig Biennalen tilbage i 2009 og har blandt andet et magisk værk hængende på Guggenheim i New York.

'Double Soul' kan ses på Statens Museum for Kunst indtil 31.07.22.

Cassie Augusta Jørgensen & Catherine Pattinama Coleman, 2022. Kunsthal Charlottenborg.

NYESTE SKUD Begivenheden er tilbagevendende, men ikke desto mindre altid interessant. Afgangsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg. For hvor skal man opsnappe fremtidens kunstkometer, hvis ikke blandt værker af Akademiets nyslåede flok. Sidste år løb allerede etablerede keramiker Klara Lilja med en del opmærksomhed, og i år kan vi blandt andet glæde os til interessante værker af Cassie Augusta Jørgensen og Esben Weile Kjær. Afgang 2022 kurateres af den svenske kuratorgruppe Index og vil som altid indeholde alt fra maleri, video og skulptur til performance og tekstudsagn. Udstillingen er en præsentation af de enkelte kunstneres praksis, men i lige så høj grad et interessant billede på, hvad der rører sig på scenen for samtidskunst lige nu.

Udstillingen kan ses på Kunsthal Charlottenborg indtil 22.05.22.

Ruth Campau, Sunset Boulevard 1.

SOLSKIN Æstetikken er på plads, når den danske kunstner Ruth Campau fortolker solens cyklus i udstillingen Sunset Boulevard på Bornholms Kunstmuseum. Bløde, bemalede mylarbaner hænger under loftet og bryder dagslyset, inden det fordeler sig ned over det 36 meter lange udstillingsrum. Malingen på banerne er påført med kost og kraftfulde bevægelser, og man fornemmer kunstnerens tilstedeværelse som en vibrerende skygge. Sådan lidt Jackson Pollock-agtigt, om man vil, og netop ham har Ruth Campau da også tidligere været inspireret af. Hvis du ikke allerede har besøgt Bornholms Kunstmuseum, er udstillingen en oplagt anledning, for Ruth Campaus installation tager favntag med den arkitektur, der også er en god grund til at tage af sted.

Ruth Campau, Sunset Boulevard kan ses på Bornholms Kunstmuseum indtil 30.10.22.

Foto: Anders Beier

Kassandras Søstre, Rundetårn.

SØSTERSOLIDARITET Vi skal selvfølgelig passe på, at vi ikke får talt kunstbranchens kvinder op i et hjørne, hvor vi kun taler om deres køn og ikke deres kunstneriske kvaliteter, for der er meget god kunst at hylde fra kvindelige kunstneres hænder, helt uden at sætte label på. Men hvorfor ikke gøre begge dele? Hylde den gode kunst OG det kvindelige afsæt? Som for eksempel lige nu i Rundetårns bibliotekssal, hvor Emily Gernild, Coline Marotta, Mie Olise Kjærgaard, Mie Mørkebjerg, Ida Sønder Thorhauge med flere er inviteret til at fortolke egen skæbne som kvinde ud fra myten om Kassandra, der fik forbandet sit forsyn, fordi hun ikke ville elske Apollo. Bag initiativet står tre kvinder, der desuden har skabt netværket Kassandras søstre.

Kassandras søstre kan ses i Rundetårns bibliotekssal indtil 16.06.22.

Laure Prouvost, We Will Feed You Together Fountain (for global warming), 2019. Courtesy Lisson Gallery.

FLERE KVINDER Hvis dit instafeed ikke allerede har trukket dig forbi kunstmuseet Arkens udstilling med kunst skabt af kvinder i opbrud, så put endelig en tur i kalenderen. Der er virkelig gode værker og pointer iblandt. Skal kvinder være nøgne for at komme ind på The Met? spørger kunstnergruppen Gorilla Girls for eksempel og henviser til, at kun 4 % af de kunstnere, der er repræsenteret i The Mets afdeling for moderne kunst, er kvinder, mens 76 % af nøgenskildringerne er det. På udstillingen kan du opleve værker af så stærke navne som Marina Abramovic, Louise Bourgeois, Sophie Calle, Marie Krøyer, Sarah Lucas, Cindy Sherman, Laure Prouvost og Pipilotti Rist, og anmelderne har stort set været enige om stjernerne: Man får smæk for skillingen, skrev Berlingske, mens Weekendavisen kaldte udstillingen et ambitiøst vendepunkt.

Kvinder i opbrud kan ses på kunstmuseet Arken indtil 14.08.22.

Artiklerne blev første gang bragt i ELLEs april- og majnummer.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-04-03/jacquemus-evt-med-buksen-til.jpg

Jakke, Jacquemus, 4.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/jacquemus.png

Jeans, Jacquemus, 3.170 kr.

Køb her
/2023-04-03/prada-option-i-sort-og-hvid.png

Hæle, Prada, 6.400 kr.

Køb her
/2023-04-03/trine-tuxen2.png

Øreringe, Trine Tuxen, 1.200 kr.

Køb her
/2023-04-03/antipast-hos-another-nue.png

Sokker, Antipast hos Another Nue, 330 kr.

Køb her
/2023-04-03/anthurium.png

Blomster, Blomster Bjarne, 128 kr.

Køb her
/2023-04-03/skall.png

Cardigan, Skall Studio, 2.900 kr.

Køb her
/2023-04-03/masterpiece-2-in-1-lash-wow-aben-002.png

Masterpiece 2 in 1 Lash Wow Mascara, Max Factor hos Matas, 150 kr.

Køb her
/2023-04-03/marni-2_0.jpg

Taske, Marni, 4.100 kr.

Køb her
/2023-04-03/macfy23_lockedkiss_lipcolour_doyenne_open_3000x3000.png

Locked Kiss Ink 24HR Lipcolour Doyenne, Mac hos Zalando, 270 kr.

Køb her
/2023-04-03/louise-roe-hos-bahne.png

Champagne glas, Louise Roe hos Bahne, 600 kr.

Køb her
/2023-04-03/aiayu.jpg

Skjorte, Aiayu, 1.300 kr.

Køb her
/2023-04-03/flatlist.png

Solbriller, Flatlist, 1.600 kr.

Køb her
/2023-04-03/honey_300122_06311.png

Cleanser, Honey, 280 kr.

Køb her
/2023-04-03/sea-home.png

Pude, Sea home, 1.280 kr.

Køb her