Efterårslæsning
Foto: PR & Netflix
Kunst, bøger og musik

6 bog-hits til dit efterår

af Kathrine Diez & Dina Saugman 22/10/2021
Efteråret byder på kolde og regfulde dage, hvor en god bog og varme sokker bestemt kan friste. Litteraturanmelder, kulturdebattør og selverklæret bogbitch, Katherine Diez, deler sine bogfavoritter til efterårslæsningen – nye udgivelser som klassikere.

Denne artikel er første gang bragt i ELLEs september- og oktobernummer 2021. 

Her på redaktionen er vi på efterårsdage ELLE-vilde med at slænge os på sofaen med fødderne oppe, nyde en lækker chailatte og selvfølgelig en god bog, der får os til at forsvinde fra hverdagen for en stund. 

I den anledning giver litteraturanmelder, kulturdebattør og selværklæret bogbitch, Katherine Diez, alle læseheste 6 gode bud på lækker efterårslitteratur.

 

'BLEG ILD' af Vladimir Nabokov

Hvis ikke du har læst 'Lolita', Vladimir Nabokovs roman fra 1955, så kender du den alligevel. For det er en af verdenshistoriens største og på én gang smukkeste, hæsligste og mest kontroversielle romaner om en granvoksen mands besættelse af sin 12-årige steddatter.

Nu har Nabokov, som har været død i 44 år, udgivet en ny bog – altså, den kom allerede i 1962, men først nu på dansk, fordi ingen har kunnet finde ud af at oversætte den, før Danmarks oversætter-overlord, Niels Lyngsø, kom på banen.

Den er kompliceret. Simpelthen et dark-witty, intellektuelt mysterium. Men når man knækker koden, er den en oplevelse for livet. Den amerikanske digter John Shade er død. Hans sidste digt, 'Bleg ild', er blevet udgivet i en bog side om side med et langt kommentarspor af hans forlægger, Charles Kinbote.

Et kommentarspor, som bliver mere og mere fantastisk. Jo længere ind i den man kommer, jo dybere falder man ned i et magisk kaninhul. Det er svært at forklare præcis, hvad man finder dernede. Det skal opleves. 

Køb bogen hos Turbine for 299 kr. HER.

Foto: PR
Bleg Ild, bog

Læs også: Elizabeth Debicki ligener prinsesse Diana så meget den nye 'The Crown'-sæson, at fans forveksler dem

'GRUNDVOLD' af Rachel Röst

Rachel Röst har en bemærkelsesværdig historie, som de færreste nok – overordnet set – kan genkende sig selv i. Og lige præcis derfor bør de fleste læse hendes nye, autobiografiske roman.

Her hedder hovedpersonen ikke Rachel, men Rebecca. Vi følger hende, fra hun er barn og op igennem puberteten, til hun er en ung kvinde, der hurtigt får grund til at blive meget ældre, end hun er. Rebecca er anderledes end andre piger, går anderledes klædt og sulter, når klassekammeraterne spiser madpakker.

Hun vokser op i fattigdom under streng, religiøs kontrol i en mormonfamilie i Urbanplanen, hvor den patriarkalske fader dikterer hendes, morens og de to mindre søstres mindste færden. Som teenager kommer hun efter eget ønske på ungdomspension, og for helt at undslippe barndommens fængsel søger Rebecca en konstant flugt fra virkeligheden. Da hun var barn, var bøgerne billetten væk – nu er den kriminalitet og stoffer. Men som 19-årig vender det brat.

Jeg slugte ’Grundvold’ i én mundfuld. En indlevende, hjerteskærende, men også håbefuld roman – så smukt fortalt.

Køb bogen hos Bog&idé for 200 kr. HER.

Foto: PR
Grundvold, bog

'HVORFOR ER JEG SÅ TRIST NÅR JEG ER SØD?' af Ingvild Lothe

Der burde indstiftes en litterær pris for bedste titel. Og norske Ingvild Lothe, 31 år, ville vinde den for både digtsamlingen 'Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø' fra 2015, og for digtsamlingen 'Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt', som nu er udkommet på dansk (man ændrer bare t'et i 'søt' til et 'd', så har man en dansk forside, nemt).

Men det er ikke kun de ambivalente titler, der er god poesi. Lothe kondenserer det at være en ung kvinde, der fordriver livet med at streame dårlige komedier på Netflix og gå i seng med mænd, man ikke kan lide.

Ligesom titlerne er digtene en lind strøm af de modstridende følelser, alle vi kvinder, der stadig ser ungdommen, hvis ikke i spejlet, så tæt på i bakspejlet, genkender. Et morsomt, skrøbeligt og dødcharmerende portræt af os selv.

Køb digtsamlingen hos Bog&idé for 129 kr. HER.

Foto: PR
Hvorfor er jeg så trist, når jeg er så sød?, Bog

Læs også: Her er alle de looks, vi indtil nu har set fra 'And Just Like That'-serien

'SAMLEDE VÆRKER' af Lydia Sandgren

Det er smertefuldt at have så få tegn til at beskrive min afgrundsdybe betagelse af dette mægtige, mørke og morsomme familiedrama, som har delt vandene overalt, hvor den er udkommet (og består altså bare af ét værk og ikke flere samlede, som titlen kunne antyde).

Nogle kalder den en "svensk sensation". Andre er vrede over den tid, de aldrig får igen (det er en mursten). Personligt mener jeg, at fortællingen om den fallerede forlægger, hvis hustru forlod ham og børnene for 15 år siden, er fantastisk. Men det er kun ét af sporene i denne rigdom af en roman.

Vær sød at google den og læs en længere anbefaling end denne!

Køb bogen hos Politikens Forlag for 350 kr. HER.

Foto: PR
Samlede værker, Bog

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

'NAKANOS GENBRUGSBUTIK' af Hiromi Kawakami

Midt inde i det moderne, pulserende Tokyo ligger en malerisk, lille biks, Nakanos genbrugsbutik, der rummer alle former for dragende tingeltangel og himstregims, man kan forestille sig. Men det, der virkelig er fascinerende, er de fire butiksmedarbejderes liv.

Ejeren, Haruo Nakano, er gift for tredje gang og har tre børn, men bruger tiden på sine elskerinder. Hans søster, Masayo, er en håbløs romantiker, som tror, hun omsider har fundet lykken i sin nye fyr, og den nyansatte Hitomi spiller et forvirrende spil kærlighed med kollegaen Takeo.

Denne roman af japanske Kawakami er meget anderledes end noget andet, jeg har læst; hjertevarm, delikat, drømmende. Og jeg elsker den.

Køb bogen hos Politikens Forlag for 149 kr. HER.

Foto: PR
Nakanos, Bog

Læs også: Her kan du se traileren til 2. sæson af 'Emily in Paris'

'I DET FJERNE' af Hernan Diaz

Da jeg modtog denne bog fra forlaget, nåede jeg lige at ænse den smukke forside, før den røg i bunken "deale med senere"-ting, fordi flowet af bøger i min postkasse er uendeligt. Men så faldt jeg over en helt vild anmeldelse af Hernan Diaz' In The Distance, eller, som den er oversat til på dansk: I det fjerne, i et stort amerikansk medie – og måtte smide alt, hvad jeg havde i hænderne. Og så begyndte jeg ellers på en rejse, jeg aldrig i mit liv vil glemme.

Vi befinder os et sted mellem Guldfeberen og Den Amerikanske Borgerkrig i midten af 1800-tallet.

Hovedpersonen, Håkan, en ung svensk immigrant, forlader sit hjem med storebroren, Linus, for at drage til den forjættede metropol, de kalder 'Nujårk', men han havner på det forkerte skib og ender i San Francisco – helt alene uden en krone på lommen og uden at kunne et ord engelsk. Således begynder han sin fantastiske (og i ordets oprindelige betydning) ørkenvandring tværs over kontinentet for at blive genforenet med sin bror.

Håkan sulter, tørster, vokser sig enorm i både fysisk og sorgmæssig forstand og møder undervejs på sin lidelsesfulde og forunderlige vandring mennesker, man skal have en særligt storslået fantasi for at skrive til live.

Romanen, som er en original western, en coming-of-age-fortælling og en filosofisk dannelsesroman, blev i 2018 nomineret til en Pulitzer-pris og sammenlignet med giga-mesterværker som Vejen af McCarthy, Butcher's Crossing af Williams og sidst, men ikke mindst, Twains Huckleberry Finn. Så there you go. Smid alt, hvad du har i hænderne.

Køb bogen hos Lindhardt og Ringhof for 299 kr. HER.

Vi mener, hos ELLE, at her er tale om 6 gode bud på perfekt efterårslæsning! Men hvis du nu alligevel skulle være mere til levende billeder, har vi samlet 16 uhyggelige film og serier, som du kan se i forbindelse med Halloween.

Læs også: Netflix lander snart sin første queer-julefilm, 'Single All The Way'