vintage loppemarked
Foto: HBO
Kultur

Krejlernes bedste tricks: Undgå disse 10 begynderfejl, når du er på loppemarked

Af Lene Hardt Andresen. Redigeret af redaktionen. 27/04/2023
Tre loppeentusiaster guider dig til en vellykket tur som ægte krejler.

Det er blevet populært at lede efter loppefund til boligen - og garderobeskabet. Det er en klimavenlig måde at forny hjemmet på, det er (ofte) billigt og du kan finde mange unikke genstande. Både på Instagram bugner det af loppeprofiler, loppemarkederne er velbesøgte, og DBA lever i bedste velgående. Men hvordan gør du et scoop? Følg disse 10 råd og du er godt på vej.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Succesfuld planlægning
Lav en plan på forhånd og tænk over, hvad du gerne vil gå på jagt efter, så du undgår at miste overblikket, når trætheden vælter ind over dig. Dine forberedelser øger chancen for at komme hjem med gode køb og en følelse af succes. Husk omvendt også at være åben og villig til at lægge listen til side, hvis mavefornemmelsen peger dig i en anden retning på dagen.

2. Kvadratisk, praktisk, god
Husk gode sko, et net til dine indkøb og en flaske vand til turen. Du bliver glad for at have styr på det praktiske hjemmefra, så du i stedet kan fokusere på at finde de perfekte vinglas eller Y-stolen til en god pris. Hvis du er ægte krejler, har du også pakket snacks, du kan spise, når sulten melder sig. På de større markeder findes madboder, hvis du har glemt madpakken derhjemme, men vær opmærksom på, at prisen ofte er skruet i vejret.

3. Early bird
“Hvis man er seriøs omkring loppemarkeder, står man der, når stadeholderne pakker ud. En loppeweekend starter for os omkring klokken seks om morgenen. Early bird catches the worm,” råder Simon Tuntelder og Anders Lund Forup.

4. Sidste udkald
Som B-menneske kan tanken om en meget tidlig lørdagsvækning virke uoverskuelig. Hvis den beskrivelse passer på dig, kan du i stedet vente med at dukke op lige før lukketid. Her kan det nemlig være muligt at gøre en god handel, når stadeholderne er ved at pakke ned og bare gerne vil af med deres varer, inden de kører hjem.

5. Money, money, money
Tænk, hvis du finder den smukkeste keramikskål til en flad 20’er, men sælgeren kun godtager kontanter som betalingsform – og dér står du; helt uden penge på lommen. Heldigvis er de fleste sælgere efterhånden med på mobilepay-bølgen, men det kan alligevel være en god idé at have kontanter med – særligt hvis man handler med den gamle garde, som Simon Tuntelder og Anders Lund Forup formulerer det.

6. Hvad er det værd?
Som uerfaren loppegænger kan det være svært at vide, hvad en ting egentlig er værd, og om du står med et reelt fund, eller om sælgeren er i fuld gang med at snyde dig. Derfor kan du med fordel finde den skarpeste pris på nettet på forhånd. Hvis du ikke er den store planlægningstype, er det også en mulighed at lave en hurtig google-søgning, inden du tager fat i sælgeren. Byd altid lidt under den pris, du finder på nettet, når du står på markedet.

7. Scoop fra vejkanten
“Hvis målet er at være sikker på at komme hjem med noget, og du samtidig er villig til at betale mere for det, er de større, veletablerede markeder helt sikkert et besøg værd. Men det er ikke her, at du gør et virkelig godt scoop. Det kræver nemlig, at du tager ud på de mindre markeder, hvor folk står i en vejkant og sælger ud af store bunker legetøj, gammelt porcelæn og ting fra loftet, som du skal sortere og navigere i. Indimellem kan man være heldig, at folk ikke ved, hvad de står med i hænderne, og så kan du gøre en virkelig god handel,” siger Natascha Gracia.

8. Prutteråd
Selvom det kan virke grænseoverskridende, forventes det faktisk af dig, at du prutter om prisen, og sælgeren sætter for det meste prisen derefter. ”Mit bedste råd er, at du skal beslutte dig for, hvad du maksimalt vil give, før du tager fat i sælgeren. Hvis du har tænkt, at dit maksimumsbeløb er omkring de 80 kroner, er det ikke der, du skal spille din kamp, hvis han vil sælge for 549. Hvis han derimod siger 100 kroner, har i et godt udgangspunkt for forhandling,” siger Natascha Gracia.

9. Mængderabat
Ved at samle til bunke og købe flere ting ved samme sælger kan du gøre en god handel, fordi de fleste vil være villige til at give mængderabat. Hvis du lader være med at tænke i særlige mærker, men i stedet går efter hvad du godt kan lide, bliver det nemmere at lave flere fund ved samme stand – og muligheden for at spare penge bliver dermed markant større.

10. Sund fornuft
Tjek altid standen grundigt, og hav fornuften med dig, før du køber. Hvis der er et skår i vasen, puderne har pletter, eller lænestolen lugter af røg, skal du tænke dig om en ekstra gang, inden du slår til. Nogle ting kan måske fikses, mens andet er bedst at lade stå – også selv om du kan få det billigt. Gensalgsværdien for ting med skavanker er ofte lav, så hav det med i tankerne, før du gør et køb, du måske senere vil fortryde.

Sponsoreret indhold

ELLE anbefaler

Redaktionens favoritter

/2023-10-12/dagmar.png

Frakke, House Of Dagmar, 6.310 kr.

Køb her
/2023-10-12/the-garment.png

Kjole, The Garment, 2.530 kr.

Køb her
/2023-10-12/manu.png

Stiletter, Manu Atalier, 3.020 kr.

Køb her
/2023-10-12/lie.png

Øreringe, Lie Studio, 1.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/second-female.png

Frakke, Second Female, 2.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/opera-sport.png

Top, Opéra Sport, 1.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/agolde.png

Jeans, Agolde, 2.450 kr.

Køb her
/2023-10-12/rotate.png

Nederdel, Rotate, 1.600kr.

Køb her
/2023-10-12/saint-laurent.png

Taske, Saint Laurent, 14.090 kr.

Køb her
/2023-10-12/atp.png

Støvler, Atp Atelier, 5.900 kr.

Køb her
/2023-10-12/corali.png

Halskæde, Corali, 6.000 kr.

Køb her
/2023-10-12/cnd.png

Neglelak, CND, 130 kr.

Køb her