Love is not a crime Sasha: “Jeg identificerer mig som non-binær og er interkønnet"

Foto: Marco van Rijt

Vil du præsentere dig selv?

”Mit navn er Sasha Komarova, jeg er 21 år, mine pronomener er de/dem, og jeg arbejder som fotograf og model.”

Hvor bor du?

”Jeg er fra Rusland og boede der, indtil jeg var 15, men nu bor jeg i Riga, Letland.”

Hvordan vil du beskrive din kønsidentitet?

“Jeg identificerer mig som non-binær, og for mig er denne rejse meget tæt med, at jeg er interkønnet. Da jeg fandt ud af, at jeg er interkønnet, blev mange af mine spørgsmål fra min barndom om mig selv og min krop besvaret, hvilket hjalp mig til at forstå min køndsidentitet. Jeg har det meget komfortabelt med at sige, at jeg identificerer mig som en non-binær person.“

Kan du forklare, hvad interkønnet og ikke-binær betyder?

”Interkønnet er et paraplyudtryk, der kombinerer forskellige variationer af mennesker, der er født uden at passe ind i det mandlige eller kvindelige køn. Køn er normalt bestemt af kromosomer, hormoner og så videre, og intersex personer har en blanding af traditionelt mandlige og kvindelige hormoner. Min variation er Swyer syndrom, hvilket jeg først fandt ud af, da jeg var 19 på grund af et forfærdeligt medicinsk system. Mange interkønnede børn er født med synlige kønsvariationer, hvilket er skræmmende, fordi de udsættes for operationer uden samtykke, der for det meste bare er på grund af kosmetiske årsager, så barnet kan passe ind de binære systemer. Intersex-samfundet kæmper for at gøre en ende på de operationer."

Foto: Marco van Rijt

Hvordan fandt du ud af det?

”Jeg fik ikke min menstruation, da jeg kom i puberteten, og vi gik til nogle læger i min lille hjemby. De havde sandsynligvis ingen idé om, hvad intersex er, så de var sådan: ”Det er fordi, hun er vegetar”. Senere tog vi til Moskva for at få lavet nogle flere tests, og de sagde, at jeg var interkønnet. Jeg har også en interseksuel tvillingsøster, der også identificerer sig som non-binær

Hvordan føltes det, da du fandt ud af det?

”Det var ærlig talt fantastisk, for jeg var forvirret over min krop, og jeg forstod den ikke. Nu kender jeg min krop bedre, end jeg nogensinde har gjort, og det er en dejlig følelse. Jeg elsker min krop, det er den, der bringer mig glæde, holder mig i live og giver mig alle de oplevelser, jeg kan få i livet. Allerede før, jeg fandt ud af, at jeg var interkønnet, tænkte jeg, at jeg ikke rigtig resonerede med adskillelsen mellem mænd og kvinder. Jeg synes, det var så fjollet - ikke for andre mennesker, men for mig – jeg følte ikke, det gav mening."

Hvad betød det for dig, at du og din tvillingesøster oplevede det sammen?

”At have dem med mig på den her rejse, var den største ting nogensinde. Mange interkønnede mennesker – især dem, der kommer fra mindre byer - møder ikke nødvendigvis andre interseksuelle mennesker. De skal finde dem online og prøve at oprette forbindelse på en eller anden måde. Min søster og jeg er meget tætte og meget ens. De er bare min bedste ven.

Vil du fortælle om din seksualitet?

”Det er en underlig samtale, for jeg kan ikke lide at sætte et ’label’ på min seksualitet. Jeg kan godt lide ordet "queer", fordi jeg ikke stræber efter det normative, og for mig betyder ”queer” at bekæmpe det. Hvis jeg kan lide nogen, er der intet der stopper mig."

Foto: Marco van Rijt

Er der en særlig begivenhed fra dit liv, der har betydet noget for den, du er i dag?

”Der er ikke ét superhelte-øjeblik. For mig har det handlet om indre arbejde og ikke at have negative tanker som ”Åh nej, du er non-binær, det er så kompliceret for alle.” Jeg har lært at respektere mine grænser og sætte mine egne behov først. Det er en lang rejse og tankeproces, der har ført mig til den person, jeg er nu.”

Hvad håber du for samfundet i fremtiden?

”Mit største ønske er at stoppe opterationer på interkønnede uden samtykke. Det skal stoppe lige nu, det er sådan et brud på menneskerettighederne. Jeg ville også ønske, vi ikke havde kønsmarkører på officielle dokumenter. Det ville ikke såre nogen, hvis de ikke var der, men det sårer nogle, at de er der.

Hvad ville du sige, hvis du skulle give et råd til en anden queer person?

”Hvis de lige har sluttet sig til samfundet, eller er ved at opdage deres identitet, vil jeg sige, at det bliver bedre. Det virker skræmmende i starten, men du finder folk i samfundet, der giver dig støtte, vejledning og accepterer dig for den, du er. Find de rigtige mennesker, og ændr ikke dig selv.

Hvad ville du sige, hvis du skulle give et råd til en allieret?

”Respekter queer mennesker, støt dem og prøv ikke at argumentere. Tvivl ikke på deres identitet og lad dem ikke bevise noget for dig."

Foto: Marco van Rijt

Relaterede artikler